week40

Vecka 40

Ditt barn

Den här veckan då?

Bebisen väger någonstans runt 3,5 kilo men storleken på barn skiljer sig mycket åt så långt in i graviditeten. Det finns de som är mindre och de som är större när de kommer ut. Under vecka 40 föds faktiskt de flesta bebisarna, även om det bara är cirka 5 procent som kommer på sitt exakta datum. Det är alltså helt normalt att det dröjer lite längre än det där datumet man gått och väntat på, men har bebisen inte fötts efter 40 hela veckor kommer man att börja diskutera och planera för en eventuell igångsättning. Det finns nationella riktlinjer som säger att alla gravida ska ha fött sitt barn eller vara i värkarbete innan gravidvecka 42+0 men så ser det inte riktigt ut överallt och sista dagen för igångsättning kan variera beroende på vart du bor. I vissa delar av landet har man som rutin att sätta igång alla under vecka 41 och i andra kan man få vänta ytterligare lite, men självklart väger man in hur bebis och mamma mår och om det finns några riskfaktorer.

Mamma

Ladda för förlossningen

Du kanske har hört någon säga att föda barn är som att springa ett maratonlopp. För den som inte är löpare kanske det inte är någon vidare referens, men man kanske ändå kan ana vilken stor påfrestning det är för kroppen. Det är alltså en rätt bra tanke att ladda lite inför förlossningen. Men hur ska man kunna göra det när det enda man vill är att bebisen ska komma? Till exempel handlar det om att vila och äta mycket långsamma kolhydrater. Att träna djupa andetag är också bra eftersom det förbättrar syretillförsel och ger mer energi. Eftersom du inte kan veta när bebisen kommer starta loppet så är det bra att inte skjuta upp vilan och tänka att det är imorgon du börjar med det. Kom ihåg också att din kropp, oavsett hur den ser ut, faktiskt är skapt för att föda barn - den har lagt 40 veckor på att snillrikt förbereda sig. Det är klart att det gör ont att föda barn - men till skillnad från de flesta andra smärtor så signalerar förlossningssmärta inte att något är på tok i kroppen. Det kan vara en skön tanke att haka fast vid när det smärtar som mest. Försök möta den första värken med full tillit på att din kropp kommer berätta för dig exakt hur du ska göra. Och du, ta också smärtlindring om du känner att du behöver, det finns ingen prestige i att föda utan.

Partner

Snart en bebis i famnen

Är det onsdag idag? Då är chansen lite större att bebisen kommer. För enligt statistiken så föds flest barn på just onsdagar. Söndagar däremot är den dag då minst antal bebisar vill komma ut. Så länge barnet är kvar i magen fortsätter ni att träffa barnmorskan med jämna mellanrum och gör då de vanliga kontrollerna som att mäta livmodern, lyssna på barnets hjärta och kolla hur det ligger i magen. De allra flesta förlossningar kommer igång av sig själva när bebisen tycker det är dags, men det finns de som kan behöva sättas igång och det kanske kan vara skönt att veta att en igångsatt förlossning inte behöver skilja sig speciellt mycket från en som startat av sig själv.