week24

Vecka 24

Ditt barn

Ännu gott om plats

Nu, mer än halvvägs genom graviditeten, kan man se att bebisen allt mer börjar likna ett nyfött barn. Det är runt 31 cm långt, väger ca 650 gram och har ett stort behov av att röra på sig (ännu finns det gott om plats för att sprattla omkring). Allt barnet behöver av värme, föda och stimulans finns där i livmodern. Den reagerar på allt fler sinnesintryck – känner sig för, upplever smaker, hör och reagerar på ljud. Röster som hörs i dess närhet kan bebisen lära sig känna igen och reagera på vid födseln. Ögonen är för det mesta slutna, men de små ögonlocken kan blinka. Lungblåsorna som vi kallar alveoler börjar nu att utvecklas. De tillverkar ett ämne som kallas surfactant. Surfactant har som jobb att hålla lungblåsorna utspända så att lungorna inte faller ihop och klibbar samman när barnet ska fylla dom med luft för första gången. Skulle bebisen komma redan nu, som ett av de väldigt få barn som föds såhär tidigt, finns chansen att det skulle överleva - även om det skulle behöva omfattande vård på neonatalavdelning.

Mamma

Hej på er nya bröst!

Låt oss prata lite tuttar, du kanske har märkt att de känns lite annorlunda på sistone och att du ser blodådrorna tydligare? Det är för att mjölkkörtlarna har börjat mogna. Det är inte ovanligt, men händer långt från alla, att det kan läcka lite mjölk från brösten redan nu. Det är råmjölk, eller kolostrum som det också kallas. Den gula, lite klibbiga mjölken bildas under graviditeten och är otroligt näringsrik för att bebisen ska få så mycket näring det bara går de första måltiderna. Ett par dagar efter barnet kommit så kommer den bli till vanlig bröstmjölk. Känns det jobbigt att det läcker om brösten så finns det inlägg man kan köpa på apoteken och stoppa i behån, så slipper du känna att du går runt med två blöta fläckar. Ibland kan det läcka lite mer på natten, eftersom brösten kan tryckas ihop av hur man ligger - lägg en handduk under så slipper det bli obekvämt. Även om du tycker det är lite jobbigt och helst vill att det ska sluta så ska du inte försöka pressa ut mjölken, då triggas nämligen mjölkproduktionen och det blir bara mer. Märker du ingen större skillnad på dina bröst, eller tänker du att de är så små att det omöjligt kan mätta ett barn så ska du veta att storleken är helt utan betydelse här. Mängden mjölk påverkas inte av att man har stora eller små bröst, eller om det läcker ur dem under graviditeten eller ej.

Partner

Förbereda för syskon

Finns det blivande syskon därhemma? I så fall är risken för svartsjuka överhängande, speciellt om det är första gången hen ska få ett syskon. Tanken på att behöva dela sina föräldrar med någon annan – någon som dessutom inte går att se, ta på eller leka med – är inte en helt upplyftande tanke. Barn vet ju inte att ett hjärta bara växer när det hittar kärlek och faktiskt kan rymma hur mycket som helst! Förutsätt inte att barnet är lika pepp som ni på den nya lilla familjemedlemmen. Utan lyssna, bekräfta och prata med kärlek och empati om alla känslor – och berätta för det att man inte kan lämna tillbaka ett småsyskon till BB, även om förslagen är kreativa och ärliga från barnets sida. Svartsjukan är en naturlig del, men det kan underlätta resan framåt att redan under graviditeten förbereda och involvera det äldre barnet: sjung favoritsångerna för magen och berätta att barnet därinne kommer känna igen sitt storasyskons röst när det väl kommer. Rita teckningar, klappa på magen och känn efter sparkar. Finns det möjlighet kan storebror eller storasyster följa med till barnmorskan för att lyssna på hjärtljuden. Är man riktigt våghalsig kan man låta barnet vara med att välja namn… När bebisen väl kommit så kan det vara bra att be släkt och vänner som kommer och hälsar på att säga hej till och prata med storasyskonet först – och gärna ha med en liten present till den stora barnet för att fira. Ett tips är att ha några inslagna små presenter redo att lägga fram om det glömts.