week10

Vecka 10

Ditt barn

Organen på plats

Alla organ finns nu på plats, men är långt från klara. De ska i ungefär 30 veckor framöver mogna i takt med att barnet växer. Hjärtat, som slagit taktfast sen vecka sex är fullt utvecklat - men väldigt litet. Många av hjärnans och nervsystemets funktioner är också redan klara, och sköldkörteln har börjat frisätta hormonet thyroxin som sköter cellernas energiomsättning. Barnet är ungefär 3 cm och flyter runt i en vätskefylld hinnsäck. På fingrar och tår kan man se antydan till leder och naglar. Smaklökarna utvecklas och ögonen drar sig framåt för att hitta sin plats. Barnet kan uppfatta ljus, men inte blinka än. Nu bildas också innerörat, men det dröjer tills barnet kan höra.

Mamma

När ska man berätta?

Du lever med din graviditet dag som natt. Kanske sover du sämre än vanligt och behöver kissa en eller flera gånger per natt. Det är inte helt ovanligt att känna sig uppsvälld och troligen sitter byxorna inte riktigt som de brukar. Har du fortfarande inte berättat att du väntar barn så kan det börja bli en utmaning att dölja kroppens förändring. Att bortförklara ett humör som far åt alla håll kan också vara lite knöligt. Det är nämligen inte alltid det du tror som avslöjar dig. Kanske är det mer att du slutat med kaffet snarare än snacks-smusslande eller extramackor på jobbet som gör att folk börjar fundera. Eller de lite stora sjalarna som ledigt hänger för magen för att förvilla blicken, den stora skjortan eller den lite frånvarande blicken. Du kanske vet själv att det inte riktigt går att sätta fingret på vad det är som får en att undra om en person väntar barn.

Partner

Vågar man längta?

Att känna sig orolig för att allt inte skulle gå vägen med barnet är vanligt. Även om det inte är du som är gravid så flyttar den lille in snabbt psykiskt och skapar drömmar, förväntningar och oro. Kanske vågar du inte ens hoppas på att det verkligen ska bli ett barn? Allt det här är vanligt, och ibland skyddar vi oss från besvikelser genom att inte gå händelserna i förväg. Det betyder absolut inte att du inte kommer känna något för den lille i magen sen – det betyder bara att det är mycket som står på spel och att ditt psyke tar det lite försiktigt nu i början.