week12

Vecka 12

Ditt barn

Moderkakan tar över

Barnet har växt och är ungefär 5,5 cm långt - det väger in sig på 15 små gram. Nu får det både näring och syre genom moderkakan. Hela fostret utvecklas ju konstant, men just nu jobbas det för fullt med viktig utveckling av hjärnan. Ögonlocken har kommit på plats, tandanlagen är på väg och överläppen får sin amorbåge. Barnet kan nu svälja och tarmarna börjar långsamt röra sig i magen eftersom det blir mer och mer plats för dem.

Mamma

Dags för ny garderob?

Börjar kläderna sitta tajt? Testa ett gummiband vid knappen så får du lite extra plats i byxlinningen och kan använda favoritjeansen ett tag till – det finns också färdiga förlängningar att köpa. Annars kan du köra brallor som sitter längre ner på höften. Eller så hoppar du direkt i ett par gravidleggings - huvudsaken är att du känner dig bekväm! Vid varje andetag så drar du in 40 till 50 procent mer luft än vanligt och bröstkorgen har utvidgats, vilket förklarar att du kanske upplever att den vanliga bh:n inte riktigt passar längre. En annan sak som såklart påverkar passformen är ju att brösten med stor sannolikhet redan har förändrats. De har säkert vuxit och kanske har bröstvårtorna och området runt dem blivit lite mörkare - man vet inte riktigt, men man tror det har att göra med att bebisen lättare ska hitta dit när den kommit ut. Det är inte helt ovanligt att de ömmar lite och att bröstvårtorna är mer känsliga. Har du bestämt dig för att göra ett KUB-test (kombinerat ultraljud och blodprov) så ska ultraljudet göras någon gång mellan vecka 11 och 14 - så då kan det vara bra att boka tid nu. Ett KUB visar på hur troligt det är att fostret har en kromosomavvikelse. Det kan vara värt att fundera över syftet innan du gör testet och hur du ställer dig till ett resultat som kanske inte blir var du hoppats på. Det skiljer sig åt mellan regionerna om man får göra ett KUB, så prata igenom det med din barnmorska.

Partner

Graviddimma och glömska

Du kanske tycker att din partner har lite svårt att hålla uppmärksamheten en längre stund eller glömmer saker oftare än tidigare? Det är jättevanligt och kommer sannolikt att bli mer ju längre tiden går. Man vet inte riktigt vad det beror på, kanske är det sömnbristen tillsammans med hormonella förändringar. Eller så är det så enkelt att kroppen har fullt upp med att bygga ihop ett litet liv där i magen och inte har tid att fokusera på allt annat som händer. När barnet växt till sig och tar mer plats i kroppen så kommer sparkar, volter och vändningar vara en orsak till att det är lite svårt för den som härbärgerar akrobaten att hålla tråden och fokus på annat. Men det finns faktiskt en solig sida av detta också – många gravida får, från och med andra trimestern som ni snart går in i, ett ökat lugn och känner ofta att det inte finns anledning att stressa upp sig i onödan.