Småbarn artiklar

Tips för dig
Libero_Brand-launch_Kitchen-baby_Mobile

Bestämda barn och vredesutbrott

När barn är runt ett och ett halvt år börjar de flesta få en allt tydligare och mer bestämd egen vilja. Det brukar kunna vara både härligt och lite jobbigt för omgivningen, eftersom barnet dessutom kan byta känsloläge och skifta från glädje till vredesutbrott på ett ögonblick. Även om det kan vara väl så tålamodsprövande för dig som förälder så är det en naturlig och sund del i utvecklingen.

Tips för dig
libero_tomorrow_project_12_article_stage

Syskonbråk – tips till föräldrar

”Det började med att hon slog tillbaka…” Den kanske du hört någon gång? Syskon som bråkar är nämligen vanligt och kan nog sägas vara mer eller mindre en del av familjelivet. Men varför bråkar syskon och finns det något man kan göra för att bevara husfriden?

Tips för dig
190918_libero_image_414_mobile

Potträning - att sluta med blöja

Precis som med det mesta i barns utveckling så har de också sin egen takt i hur snabbt de slutar med blöja. Oavsett när i tid det sker så är en bra strategi att vara lyhörd för vad som passar barnet.

Tips för dig
libero_brand-launch_pre-school-smile_article_stage

Ditt barns självkänsla

Ett barn som upplever att det blir sett och accepterat för vad hen är har goda förutsättningar för att utveckla en bra självkänsla och bli en trygg person. Här får du tips på hur du kan hjälpa till att ge ditt barn en bra självkänsla i vardagen.

Tips för dig
Essity7188_CMYK

17 Tips på roliga lekar för barn - och vuxna!

Ibland saknas både lekkamrater och idéer, då kan leken behöva en liten extra dos fantasi för att göra dagen lite roligare med lekar inomhus eller utomhus för både barn och vuxna.

Tips för dig
sca_od6_mgl9754_new_stage_article

Pyssel för barn - inspiration och roliga tips

Nästan alla barn är kreativa och tycker det är roligt att skapa! Det är också ett sätt för barnet att utvecklas och förstå sin omvärld.

Tips för dig
sca-od6-mgl0079-mobile

Språkutveckling hos barn

Det kanske mest låter som gulligt joller, men ditt barns ljud är från första stund en övning i kommunikation. Ju äldre barn blir, desto vanligare är det att de experimenterar med nya ljud och ord mest hela tiden. De lyssnar, lär och suger till sig allt nytt som en liten svamp. Så att läsa, sjunga och prata med sitt barn är ett utmärkt sätt att hjälpa till att utveckla språket.

Tips för dig
libero_tomorrow_project_04_article_stage

Vinterlekar och bus för hela familjen

Pulkaåkning, apelsin och varm choklad. Barnens skratt och röda kinder. Frisk luft är bra för kropp och knopp och med rätt kläder och roliga lekar kan både vuxna och barn busa och ha det kul tillsammans på vintern.

sca_od7_mgl8841_mobile

Affektanfall och affektkramper hos barn

Att barn blir arga och kan visa det med all tydlighet har du säkert redan märkt. Men visste du att en del barn faktiskt kan svimma av sina starka känslor? Här får du reda på vad affektanfall beror på och hur du kan hantera det om ditt barn skulle få ett.

GettyImages-1150297203_retusch_v3

Nattskräck hos barn

Att barn vaknar på nätterna hör småbarnslivet till och är nog snarare regel än undantag. Oftast vill de ha mat, trygghet och närhet. Men barn kan också vakna och vara jätteledsna, arga eller rädda av anledningar som för en förälder är svåra att förstå sig på. För hur vet jag att det rör sig om nattskräck – och finns det något jag kan göra för att förhindra det?

190912_libero_cf7_535_cmyk_article_stage

Så påverkar maten ditt barns hälsa och immunförsvar

Vad spelar maten för roll när det kommer till barns hälsa och immunsystem? Vi har pratat med barnläkaren Carina Saunders som även forskar om tarmfloran och hur den kan påverka hälsan hos de små. Här förklarar hon varför det är klokt att börja med en varierad kost tidigt och varför du inte behöver ge probiotika till ditt barn.

Libero_Little-Heroes_Cancer_baby-mom (1)

När livet tar en annan vändning – tips för att hantera sorg, oro och ovisshet

Det ingår i föräldraskapet att vara ständigt orolig för att något ska hända ens barn. Tyvärr ingår det även för en del föräldrar att något faktiskt händer barnet, att livet tar en annan vändning än man hade trott och utmanar på alla tänkbara sätt. Här får du tips på hur du kan tänka om du befinner dig i en sån situation.

Libero_Little-Heroes_Diabetes_baby-mom

Stötta en familj som lever med sjukdom

Ibland händer det som inte får hända, ett barn blir sjukt. För de som hamnar i en så svår situation är ofta stödet från omgivningen ovärderligt - men hur ska stödet ges på bästa sätt? Det kan vara svårt att veta vad man som anhörig eller vän kan säga och göra i ett läge där ett barn blivit allvarligt sjukt eller fått påverkad hälsa av annan orsak.

essity7245_mobile

Uppfostran och samarbete i vardagen

Under första åren som förälder är funderingarna ofta många kring vad man egentligen ska ha för föräldrastil, hur man vill uppfostra sitt barn. I böcker och på nätet finns massor av olika förespråkare för både det ena och det andra – det kan nästan vara mer förvirrande än vägledande ibland. Så hur ska man tänka egentligen?

190911_libero_cf6_777-final_article_stage

När ska barn sluta sova på dagen?

Tunga ögonlock som kämpar med att hålla sig uppe, en trötthet så stor att man nästan kan ta på den, fast klockan inte är läggdags än på ett bra tag. Men hur länge behöver barn återhämtning i form av sömn mitt på dagen? Är man en taskig förälder om man inte låter barnet sova fast det verkar trött? Funderingarna kring middagsvilan är ofta många - när är det dags att sluta och hur gör man för att det ska gå smidigt?

play_teaser

Nya lekar och roligare vardagsrutiner

Långa vab-dagar eller ledigheter innebär ofta mys och tid tillsammans, men ibland bjuder de också på frustration och brist på saker att sysselsätta sig med. Så vi har tagit fram lite tips på hur dagarna hemma kan bli lite roligare med hjälp av nya lekar och utmaningar för hela familjen.

190912_libero_cf7_535_cmyk_article_stage

Eftermiddagens timmar

Klockan slår eftermiddag och tröttheten sätter in. Efter en lång dag är ofta energinivån låg och krafterna slut - timmarna fram till middag kan kännas evighetslånga och inte sällan ganska jobbiga att ta sig genom. Här ger vi våra bästa tips för hur de kan gå lättare.

190917_libero_ug5_426_article_stage

Blyga barn

Att vara blyg är ett personlighetsdrag. Det handlar ofta om att man är lite försiktig av sig och för ett blygt barn kan det ta lite tid med tilliten till nya människor. Vill man hjälpa sitt blyga barn är det bra att aldrig avvisa känslorna som fåniga, för det är de absolut inte, utan försök istället att stötta och var förstående.

190913_libero_ug4_024_article_stage

Kom ut och lek!

Det finns inga dåliga väder, det finns bara dåliga kläder - orden man själv ogillade som barn är nu de man själv glatt står och deklarerar för sina egna. Av en god anledning: stoj och stim ute i friska luften är ofta det bästa botemedlet mot dåligt humör hos stora och små. Men det finns dessutom fler bra skäl till att låta barnet leka utomhus.

190913_libero_cf3_165-final_article_stage

Säkra leksaker?

När det kommer till små barn finns inte sällan de roligaste leksakerna redan i dina lådor och skåp. Förklädda till bakformar, träskedar, plastredskap kan de vara skatter för ett nyfiket barn. Därför kan det vara bra att veta hur pass säkert saken är som leksak till bebis. Är plasten giftfri, är storleken lämplig eller - om det är en riktig leksak - är den CE-märkt?

essity7139-final_article_stage

Leka tillsammans och leka själv

Vissa barn kan försvinna in i lekens värld utan hjälp, medan andra har lite svårare för att roa sig själva och att komma igång med kul lek på egen hand. Oavsett vilken kategori ditt barn tillhör så kan du räkna med att det finns en lekkamrat som är bättre än alla andra - du, såklart!

sca_pd5_mgl4107_mobile

Barn som slåss

Plötsligt flyger en leksak genom luften eller ditt barn blir knuffat av ett annat. Nästan alla barn kommer vid ett eller annat tillfälle att bråka eller slå sina lekkamrater. Det kan vara till hjälp att förstå att det inte är ovanligt. Ta reda på varför barnen slåss, hjälp dem och förhindra att det sker igen.

sca_pants_extra_mgl_1892_teaser

Sängvätning

Är du en av de som ofta får gå upp och byta lakan mitt i natten kan det kanske vara skönt att veta att du inte är ensam, många barn kissar på sig om natten. När de är små är det ju något man förväntar sig - men när barnet passerat fem år och det fortfarande kan vara blött i lakanen så brukar man prata om sängvätning, eller enures.

twins-and-how-to-help-them-both-develop-optimally_id191_teaser

Tvillingar och hur man stödjer bådas utveckling

Lika som bär på utsidan, men totalt olika personligheter? Eller kanske lite tvärtom. Hur ger man bäst tvillingar stöd i sin utveckling och finns det några bra tips på hur man kan tänka för att lyckas? Här kan du läsa om tvillingars utveckling.

essity6430_mobile

Att sluta med tumme eller napp

Nappen, en liten sak i ett barns mun som ger upphov till stora känslor och åsikter. Märkligt nog inte sällan bland vuxna som inte har anknytning till barnet. Förr eller senare kommer barnet sluta med napp eller tumme - låt då fokus ligga på vad som passar för er som familj och framförallt på barnets välbefinnande.

essity7670_article_stage

Att tvätta håret på barn

Besvikna gallskrik över lödder i ansiktet eller muntra tillrop om mer bubblor? Upplevelsen i badet när det är dags att tvätta håret kan vara minst sagt olika. Det bästa är om man kan göra badet och hårtvätten till en mysig stund – här får du tips på hur du kan göra det både enklare och roligare.

libero_tomorrow_project_11_article_stage

Hemligheten bakom en lyckad semester med barn – tips

Pass, blöjor och ett gott humör - men nog finns det lite mer att preppa inför en resa med barn?! Här kommer en liten vägledning i konsten att få en härlig barnsemester. En artikel fullpackad med handfasta tips från planering till avresa!

_i2a3234_mobile

Barns utveckling 1,5 – 3 år - Libero

Nu går det undan för de flesta! I den här åldern är många barn ofta superaktiva och har ett stort rörelsebehov. Det är bra - för det är nämligen mycket i omgivningen ska utforskas och upplevas. Och klättras på.

190917_libero_ug5_326_cmyk_article_stage

Barnets första lekkamrater och vänner

Bilden av två små knattar som håller ihop i vått och torrt är fin, men lite av en fantasi - för vänner brukar barn inte ha förrän de blivit lite äldre. Det är för det mesta lite för tidigt att vänta sig att tvåringen ska ha vänner på det sätt som större barn eller vi vuxna har. Men i treårsåldern händer det något och barn får lekkamrater och brukar börja leka bra tillsammans.

libero_recruitment_2021_24_family-in-hallway_article_stage

Skapa rutiner för ditt barn

Känns det som att du har läst samma saga, sjungit samma sång och lagt nallen på rätt sida av kudden en miljon gånger? Bra! Barn älskar nämligen att saker och ting är förutsägbara, det gör dem trygga. Att känna trygghet är alltså förklaringen till att barn gillar när mycket är välkänt och som det alltid varit.

190910_libero_ug8_1062_cmyk_mobile

ADHD och autism

De flesta småbarn har myror i brallan och svårt att sitta still. Andra barn kan vara tystlåtna och inåtvända. Att barn är olika beror både på personligheten och på faser i barnets utveckling. Men när ska man börja fundera på om ett annorlunda beteende kan vara tecken på adhd eller autism?