App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Vredesutbrott och hysteriska anfall

När barnet är runt ett och ett halvt år börjar det testa gränser. Dessutom kan barnets känslolägen skifta från glädje till vredesutbrott på ett ögonblick. Det här är en naturlig del i utvecklingen, men kan vara väl så tålamodsprövande för dig som förälder.

Det är enkelt att ha synpunkter på föräldraskap innan man själv får barn. Men även världens bästa föräldrar måste ibland tackla barn som insisterar på att få sin vilja igenom, som övertrötta efter en lång dag på förskolan kanske ligger sparkande och skrikande på golvet i affären. Receptet är att försöka att behålla lugnet och att vara konsekvent. Fler råd och tips får du här nedan.

Välj dina strider
När barnet är runt ett år brukar det lära sig ordet ”nej”, och provar det i olika situationer utan att alltid mena så mycket med det. I åldern 1,5-2 år kan ordet bli ett sätt för barnet att visa och utveckla den egna viljan. Bered dig på att det kan komma dagar då din tvååring hävdar att pålägget ligger på fel sida av brödet, oavsett vilken sida du lägger det på. När ditt barn insisterar på att ha på sig sandaler trots att det snöar ute. Eller då ditt barn vägrar sitta vid middagsbordet, för den delen.

Barnet har ofta en stark vilja att bestämma själv, och rätt att få visa starka känslor. Tvåringen kan upplevas provocerande när hon eller han testar var din, och dess egna, gränser går.
Välj dina strider med omsorg. Det spelar ingen roll om barnet har byxor eller kjol på sig, men det är viktigt att det till exempel är ordentligt fastspänt i bilbarnstolen och inte springer ut på gatan.

Försök förklara varför barnet inte får göra vissa saker. Avled gärna genom att byta fokus till något roligare, innan dispyten förvandlas till en maktkamp. Ibland kan det också vara läge att bara hålla och trösta det besvikna barnet när det inte fått sin vilja igenom, utan att rationellt försöka förklara.

Låt barnet få välja - ibland
Det kan vara svårt för barn att ställas inför alltför många valmöjligheter och beslut. Det blir enklast om du fattar de flesta besluten i vardagen. Ibland får du kanske låtsas vara säkrare på din sak än du egentligen är.

Men det är förstås mer komplicerat än så att vara förälder. Självklart bör du ibland vara positiv till barnets egna idéer, det stärker dess självkänsla. Du kan säga ”ja, vilken bra idé!” ifall barnet själv föreslår något som faktiskt fungerar med din egen planering, exempelvis läsa en saga eller ta fram duploklossarna för att leka med.

Fundera över vad ditt barn kan få bestämma själv. I den här åldern räcker det att välja mellan två alternativ, annars kan det bli för komplicerat för barnet. Till exempel ”Vill du ha den blå eller röda tröjan idag?” eller ”Vill du följa med till affären eller stanna hemma med mamma?”. Förväntningar om alltför många val och beslut kan dock skapa stress. Dessutom kan barnet vilja bestämma allt mer, även sådant som du inte har den minsta lust att förhandla om.

Goda råd om hur du kan hantera barnets vredesutbrott
• Var konsekvent – det förenklar livet för både dig och barnet.

• Låt bli att förhandla om viktiga saker.

• Lyssna på barnet fastän det är argt. Visa att du förstår och respekterar vad barnet vill - även om det sedan inte kan få sin vilja fram, ”Jag förstår att du är arg för att du inte får se på barnprogrammet, men klockan är tyvärr för mycket nu”.

• Hjälp barnet att sätta ord på sina känslor: "Jag förstår att du är arg för att du inte fick välja kläder idag, men jag vill inte att du ska frysa".

• Ge alternativa sätt att hantera frustrationen. "Nej, du får inte ta din storasysters nalle ifrån henne, men du kan fråga om du får låna den”.

• Undvik att säga sådant som skuldbelägger barnet eller dig själv, till exempel ”Såhär blev det bara för att du inte kunde sitta stilla i vagnen!”

• Kroppskontakt kan ibland lugna ned ett mycket argt och ledset barn.

• Barnets vredesutbrott är i regel svårare att hantera när det finns andra i närheten. Vid sådana tillfällen kan det vara lämpligt att lyfta upp barnet och gå till ett annat rum. Inte för att gräla på det utan för att få prata i lugn och ro.

• Visa förståelse för andra vuxna med övertrötta eller hysteriska barn så att ingen behöver känna sig som en dålig förälder.

• Var inte för hård mot dig själv. Visst kan det vara en tillfällig nödlösning att ta till mutor eller förhandling för att lugna barnet – alla förälder gör nog så ibland.

Oro runt 1,5 års ålder
Runt ett och ett halvt år blir många barn mer oroliga, som en naturlig fas i utvecklingen. Plötsligt fungerar inte sådant som tidigare gått bra – till exempel att vinka hej då vid lämning på förskolan. Visa att du uppfattar barnets eventuella ängslan men att det inte finns någon anledning till oro.

Försök hålla er till invanda rutiner som kan minska oron, det kommer att gå över. Sträva efter att ha respekt för barnets känslor, konsekventa regler och en stor portion tålamod - det gör ditt barn tryggare på sikt.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...