Libero_Little-Heroes_Diabetes_baby-mom

Stötta en familj som lever med sjukdom

Ibland händer det som inte får hända, ett barn blir sjukt. För de som hamnar i en så svår situation är ofta stödet från omgivningen ovärderligt - men hur ska stödet ges på bästa sätt? Det kan vara svårt att veta vad man som anhörig eller vän kan säga och göra i ett läge där ett barn blivit allvarligt sjukt eller fått påverkad hälsa av annan orsak.

Utmaningar, kriser och sorger drabbar oss alla genom livet – även småbarnsfamiljer. Ibland blir barn allvarligt sjuka och det innebär nästan alltid en påfrestning för hela familjen. Här har vi samlat ihop några tips från familjer vars barn fått en sjukdom eller påverkad hälsa på annat sätt. Vad har varit hjälpande, vilket stöd har varit det bästa? Hur ska jag som utomstående tänka när jag vill bidra med stöd, tröst och omtanke?

1. Ta ansvar för kontakten

Den som hamnar i en svår livssituation har ofta fullt upp med att hantera sig själv och sin vardag – du som vän eller anhörig måste ta ansvar över att höra av dig och visa att du finns som stöd. Överlämna inte initiativet till den som är i en svår situation. Om du inte får svar när du hör av dig så ta inte det som ett avvisande – kanske har personen helt enkelt inte ork att svara. Försök igen lite senare och visa att du finns där om och om igen.

2. Våga prata om det

De flesta som upplever något jobbigt mår bra av att få prata om det som hänt och händer. Våga fråga och lyssna, ditt intresse och din uppmärksamhet hjälper ofta mycket mer än goda råd eller välmenande problemlösningsförsök. Försök att lägga dina egna känslor åt sidan och låt personen få vara i centrum med det den upplever. Ofta behövs många och långa samtal med nära och kära innan det svåra är bearbetat. Låt det få ta tid!

3. Hjälp till med vardagslivet

Ibland blir läget kritiskt när det handlar om sjuka barn och en familj i kris har också ett vardagsliv att sköta utöver allt som rör det sjuka barnet. Syskon som vill till lekparker, mat som ska lagas, städning, handling, tvätt som samlas i högar. Kanske är det bästa du kan göra för din anhörig eller vän att dra en runda med dammsugaren eller laga en lasagne till hungriga barn. Barnvakt då och då brukar också vara uppskattat när föräldrar har mycket att prata om eller har behov av återhämtning.

4. Växla mellan det svåra och det normala

Även fast behovet ofta är stort att få prata mycket om det som rör det sjuka barnets situation, så brukar det också finnas stort behov av att bara få ha det så normalt och vanligt som möjligt. Glöm inte att bjuda med familjen på det som ni brukar göra ihop – ibland vill man bara få göra en helt vanligt utflykt eller gå på en trevlig lördagsmiddag även fast livet känns tungt. Du kan stötta din anhörig eller vän mycket genom att hjälpa till med att växla mellan det svåra och det helt normala, vanliga och lätta.

5. Läs på om sjukdomen eller diagnosen

Många som får kämpa för sina barn på ett eller annat sätt - om det så är sjukdomar, funktionsvariationer eller påverkad hälsa på annat sätt - kan uppleva att omgivningen kan bli provocerande och påfrestande på grund av att de inte förstår problematiken familjen är i. Därför kan det vara en god idé att läsa på så att du har kunskap kring den utmaning familjen befinner sig i. Det är helt enkelt lättare att vara ett stöd om du har kunskap och det kan vara mycket skönt för den som är i kris att inte behöva förklara allt om och om igen. Men glöm inte bort att föräldrarna alltid är experter på sitt barn! En nyfiken fråga brukar uppskattas mer än ett välvilligt men irriterade råd.

Faktagranskad av Tova Winbladh, legitimerad psykolog

Dela artikel