App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Dags att sluta med middagsvilan?

Alla barn är olika och måste få vara det - men en vanlig läggningstid för en 2,5-åring är mellan sju och åtta på kvällen. Det är också normalt för en 2,5-åring att ligga vaken länge om kvällen och prata och leka för sig själv, och att sedan vakna vid 5–6-tiden på morgonen.

De flesta 2,5-åringar behöver en vilostund mitt på dagen, men när det börjar bli en återkommande utmaning att få barnet att somna på kvällen, kan det vara ett tecken på att det är dags att sluta med middagsvilan. Den period då barnet slutar vila middag kan vara besvärlig. Alla blir kanske trötta eftersom en invand ordning ändras för alla. Men så klart kommer ni in i nya rutiner efter ett tag. Den bästa indikatorn på om barnet får lagom mycket sömn är frånvaron av trötthet under dagen.

Två tecken på när det kanske är dags för barnet att sluta sova middag
• Barnet är fortfarande vaket en timme efter att du har lagt det till sängs på dagen.
• Barnet klarar sig utan problem om ni hoppar över middagsvilan.

Gör så här om de sista timmarna på dagen är tuffa i början
Man kan påverka barnets nattsömn genom att reglera vilostundens längd på dagen. Det främsta problemet med att sluta med middagsvilan är att barnet i början säkert är helt slutkört vid dagens slut. Och kanske lider du med barnet som är så trött att det knappt kan hålla sig vaket. Prova att äta middag och lägga barnet lite tidigare. Kom ihåg att det rör sig om en övergångsperiod – och att det kommer bli bättre.

Tips på hur du kan få barnet att sova på kvällen
Den svåraste tiden är när barnet fortfarande behöver vila middag, men sedan inte kan somna på kvällen. Eller tvärtom. Det behöver inte vila middag, men somnar i bilen eller i vagnen.

• Prova att låta barnet vila middag en period till och lägga sig vid samma tid som tidigare, innan ni började pröva utan middagsvilan. 

• Ge barnet några böcker när du lägger det på kvällen, och låt det titta i dem en stund innan det somnar.

• Kom ihåg att det inte är alla barn som somnar så fort de kommer i säng. En del barn behöver varva ned i upp till en timme.

• Försök att begränsa ditt barns tid framför tv, dator eller surfplatta innan läggdags. Det blå ljuset från bildskärmen kan göra det svårare att somna.

Lugn stund i stället för middagsvila – för alla
En bra ide för att varva ner en stund mitt på dagen utan att sova är att försöka införa en lugn stund, eller uppevila som en del kallar det. Ni kan tillsammans titta i några böcker eller gör något annat lugnt. Passa på att vila benen du också en stund. Kanske ni kan lyssna på en saga eller bara ligga och småprata.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...