190911_libero_cf6_777-final_desktop

När ska barn sluta sova på dagen?

Tunga ögonlock som kämpar med att hålla sig uppe, en trötthet så stor att man nästan kan ta på den, fast klockan inte är läggdags än på ett bra tag. Men hur länge behöver barn återhämtning i form av sömn mitt på dagen? Är man en taskig förälder om man inte låter barnet sova fast det verkar trött? Funderingarna kring middagsvilan är ofta många - när är det dags att sluta och hur gör man för att det ska gå smidigt?

Det är olika från barn till barn när det är dags att sluta sova på dagen. De flesta 2,5-åringar behöver en vilostund mitt på dagen, men när det börjar bli en återkommande utmaning att få barnet att somna på kvällen, kan det vara ett tecken på att det är dags att sluta med middagsvilan. Fast det är inte något måste, man kan lika gärna lägga upp det så att barnet får sova middag ordentligt på förskolan och sedan vara uppe sent på kvällen hemma. Man gör helt enkelt det som passar en som familj bäst, olika barn har ju olika behov. Inget sätt är fel så länge barnet verkar må bra och orka med sin vardag utan större problem.

Vinsterna med middagsvila

Det är inte ovanligt att man som småbarnsförälder är helt slut på kvällarna, att då ha en spexande tvååring som vill vara uppe till nio-tiotiden kan vara rätt påfrestande… Så det är lätt hänt och fullt förståeligt att vilja ta bort middagsvilan ganska så tidigt, för att få tidigare kvällar och hinna med den egna återhämtningen. Föräldrars återhämtning är absolut viktig, men det är ändå bra att fundera över vad konsekvenserna blir för barnet innan man bestämmer sig för att ens barn ska sluta sova på dagen. Har ens barn långa dagar på förskolan så kan middagsvilan vara avgörande för att eftermiddagen ska kunna kännas rolig och lättsam istället för en kamp mot klockan. Vissa barn har behov av att slumra till en stund på dagen ganska långt upp i åldern medan andra klarar sig utan att sova middag redan från två års ålder. Därför ska man alltid se utifrån ens eget barns behov istället för att tänka att det finns en magisk ålder då middagsvilan ska bort.

Två tecken på att det kan vara dags att sluta sova på dagen

  • Barnet har svårt att somna på dagen och klarar sig utan problem om ni hoppar över middagsvilan.
  • Barnet vill vara uppe väldigt länge på kvällarna och läggningarna tar allt längre tid.

Övergången från middagsvila till att vara vaken hela dagen

När det är dags att sluta vila middag så brukar det kunna bli lite kämpigt, övergångsperioden kan vara besvärlig för både barn och föräldrar eftersom rutiner förändras. Alla blir kanske trötta eftersom den invanda ordningen ändras och man måste anpassa sig till en ny. Men efter ett tag så brukar nya rutiner utkristallisera sig. Den bästa indikatorn på om barnet får lagom mycket sömn är frånvaron av trötthet under dagen. Tänk på att trötthet hos barn kan visa sig som sömnighet, men lika så gärna som dåligt humör och mycket ilska och gråt.

Det som brukar kunna vara svårast med att sluta sova en stund på dagen är att barnet i början ofta är helt slutkört när kvällen kommer. Kanske lider du med barnet som är så trött att det knappt kan hålla sig vaket? Vi vet att det kan kännas lockande att då låta barnet somna väldigt tidigt på kvällen, men det är inte alls säkert att det fungerar så bra - alltför tidig läggning gör att risken för att barnet vaknar under natten ökar, och man kan nästan räkna med extremt tidiga morgnar.

Då är det bättre att försöka ge barnet extra stöd och stimulans under den här övergångsperioden, så att hen orkar hela vägen fram till läggdags. En extra runda i lekparken, ett långt bad, lek med förälder eller mysstund med sagor eller tv kan vara sätt att hålla barnet vaket och på gott humör hela vägen fram till det är dags att knyta sig. Några extra små mellanmål skadar inte när man behöver fylla på energin, eller att bli buren och hjälpt med sånt som är jobbigt när man är trött.

Om ditt barn inte verkar vänja sig vid omställningen utan fortsätter vara trött och hängig under eftermiddagarna, kan du fundera över om det kanske var för tidigt att ta bort middagsvilan? Kanske funkar det bättre med att bara göra den lite kortare?

Lugn stund i stället för middagsvila – för alla

Ofta kan det vara skönt, när man befinner sig i gränslandet för middagsvilan, att bara ta det lugnt en stund och hämta energi från det. En bra idé för att varva ner mitt på dagen utan att sova är att försöka införa en lugn stund, eller uppevila som en del kallar det. Det brukar vara enklast att göra ihop med sitt barn - så passa på att vila benen en stund du med - ni kan tillsammans titta i några böcker eller gör något annat lugnt. Kanske lyssna på en saga eller bara ligga och småprata.

Faktagranskad av Tova Winbladh, legitimerad psykolog

Dela artikel