App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Så ammar du

Det låter som den enklaste sak i världen att lägga sitt barn till bröstet, men mammor som ammar för första gången kan ha nytta av lite vägledning i rätt sugteknik och en bekväm amningsställning.

Spädbarn är experter på att berätta för dig när de är hungriga. De ger dig tämligen klara besked! Och om de är hungriga vill de ha mat här och nu. När du håller barnet in mot ditt bröst märker du förmodligen att det buffar med huvudet och söker efter bröstet med munnen – det är barnets medfödda suginstinkt, som sätter igång när det är dags att äta.

Så lägger du barnet till bröstet

Innan du lägger barnet till bröstet ska du se till att sitta eller ligga i en avslappnad och bekväm ställning för att undvika spänningar. Läs mer i boken Graviditet, förlossning och den nya familjen, avsnittet om amning. Prova dig fram med olika ställningar. Se till att nacken, ryggen och armarna är avslappnade, så att du kan fortsätta hålla barnet tätt intill dig, oavsett hur lång tid måltiden varar. Prova att lägga fötterna på en pall om du sitter ner. Om du ligger ner kan det vara skönt med kuddar till stöd.
Det är barnet som ska nå upp till bröstet. Försök inte hjälpa till genom att böja nacken eller ryggen. Prova att använda en amningskudde, en vikt filt eller en vanlig kudde för att stödja dina armar och lyfta upp barnet. Det är skönt att kunna vila armarna eller fötterna på något fast medan man ammar.

Prova att göra nedanstående medan du ammar, när du sitter eller ligger bekvämt:

  1. Lägg barnet så att din bröstvårta pekar i riktning mot barnets näsa.
  2. Se till att barnets mage vilar mot din. Håll barnet in mot din mage i ett fast grepp, samtidigt som du stöttar dess kropp.
  3. Barnets mun ska vara vidöppen och omsluta hela bröstvårtan, även vårtgården (aerola).
  4. Om barnets underläpp är vikt nedåt och den del av vårtgården som befinner sig under bröstvårtan är täckt av barnets mun, är det tecken på att det har hamnat rätt. Det är också ett gott tecken om barnets käke rör sig. Det kan du kontrollera genom att titta på dess öra.

Om du har problem med att amma finns det flera platser dit du kan vända dig för att få hjälp. Den första som kan hjälpa dig med eventuella amningsproblem är din BVC-sköterska. Om du behöver hjälp kan du kontakta föreningen Amningshjälpen som har hjälpmammor i hela landet. Läs mer på amningshjalpen.se

Hur ofta ska man amma?

Hur länge och hur ofta du behöver amma ditt barn kommer du efter hand underfund med. Var lyhörd för barnets signaler. Låt barnet själv styra amningstidens längd så att det får tid att suga klart i lugn och ro. Att barnet tar pauser under amningen är vanligt. Ofta räcker det med att amma ett bröst i taget, men vissa barn vill alltid ha båda brösten. Det kan också variera mellan amningstillfällena. Ett amningstillfälle kan vara mellan några minuter upp till en timme. Glöm klockan och gå efter hur ditt barn signalerar och verkar må. Avbryt inte amningen förrän barnet är mätt, lugnt och belåtet.

Hur ofta ska man amma en nyfödd?

Under de första månaderna är det vanligt att nyfödda vill ammas varje eller varannan timma och några fortsätter så ännu längre. Det kan variera under dygnet hur långt det är mellan amningstillfällena. I regel är det lite längre pauser under förmiddagar och tidiga eftermiddagar. Många barn vill sedan amma tätareunder de senare eftermiddagstimmarna och på kvällen. Bröstmjölk är lättsmält, därför är det vanligare att barn som ammas äter oftare än barn som får modersmjölksersättning.

Hur länge ammar man?

Amma kan man göra så länge som du och barnet vill. WHO och Livsmedelsverket rekommenderar att man ammar uteslutande i minst sex månader. När bebisen blivit sex månader kan man ge smakportioner som sedan ökar successivt medan amningen fortsätter. Amma så länge du tycker att det fungerar bra!

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...