App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

För mycket bröstmjölk

Oj, det läcker mjölk. Det är besvärligt och brösten känns spända. Här följer några tips om vad du kan göra om du har för mycket mjölk.

Det är vanligen under de första dagarna när mjölken rinner till som mjölkproduktionen blir för stor. Storleken på brösten kommer nog som en chock för dig. Efter några dagar anpassas mjölkproduktionen efter barnets behov, och dina bröst minskar gradvis i storlek. Det beror på att barnet inte tömmer brösten helt. Din kropp vänjer sig vid att producera mindre mjölk.
Så undviker du att det produceras för mycket bröstmjölk
Det kan vara jobbigt att få veta att det tar flera dagar. Att ha för mycket mjölk i brösten kan nämligen vara en plåga. Brösten känns spända och ömma. Barnet har svårt att få grepp om bröstvårtan och det kan göra ont. För mycket bröstmjölk kan också öka risken för tilltäppta mjölkgångar.
De här tipsen kan vara till hjälp för att minska obehaget:
• Om brösten känns spända kan du låta mjölken rinna ut ur det ena bröstet medan du ammar barnet med det andra. Då minskar trycket helt naturligt.
• Värme kan få lite av mjölken att rinna ut av sig själv. Prova att låta varmt vatten rinna över brösten när du står i duschen.
• Om du har symtom på tilltäppta mjölkgångar (ömma bröst), eller om barnet inte visar intresse för att suga, bör du pumpa ur brösten manuellt eller med en pump. Pumpa inte för mycket, eftersom mjölkproduktionen stimuleras av att du pumpar.
• Amma ofta och väck om nödvändigt barnet för att lätta på smärtan. Det är dock bäst om barnets behov får bestämma amningsintervallen. Om du mår bra och inte besväras av brösten, trots att de är fyllda till bristningsgränsen och läcker mjölk, är det vanligen bäst att följa barnets rytm. Mjölkproduktionen anpassas gradvis efter barnets behov.
När du har ammat bör brösten kännas mjuka, utan ömma punkter.
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...