15_Handduk_0048_Desktop

Babyvård – 10 tips på hur du tar hand om nyfödd

Väl hemkomna som en ny familj kan frågorna komma; hur sköter man den nya lilla bebisen? När trillar navelstumpen av? Hur ofta ska bebisen bada? Och när behöver du byta blöja? Här listar vi tio tips om hur du tar hand om den nyfödda lilla bebisen.

Plötsligt så står man då där, hemkommen från BB och med en ny liten familjemedlem i famnen. Förutom att landa mentalt i rollen som förälder så blir det ju praktiskt en del nya saker att få grepp om - som babyvård. Vi har gjort en liten checklista på 10 saker som du kan tänka på när det kommer till att ta hand om en nyfödd bebis.

1. Naveln på nyfödd

Resterna av bebisens navelsträng kommer att skrumpna och till slut lossnar stumpen av sig själv, efter ungefär 8 till 12 dagar. Det är bra att hålla bebisnaveln ren genom att försiktigt tvätta den med vanligt vatten på en tops. Ofta brukar man få instruktioner på BB hur det ska göras. Tycker du det känns läskigt att hålla på och tvätta när navelstumpen till slut hänger som på en liten tråd, så kan vi lugna dig med att det inte finns några nerver i navelstumpen och det är alltså inget som gör ont på bebisen. Det händer att naveln blöder och vätskar sig lite, det är ofta helt normalt. Men om området på magen närmast navelstumpen blir röd och svullen, börjar lukta värre och vätskar ännu mer så kan det tyda på en infektion, fortsätt håll rent och prata med BVC för att få hjälp.

2. Tvätta eller bada bebisen

Huden på en nyfödd bebis kan bli lite irriterad i veck där det blir varmt och fuktigt, som i de små halsvecken och under hakan. Du kan därför behöva torka av bebisen med en mjuk handduk varje dag för att huden inte ska bli irriterad, men det räcker med vanligt vatten eller lite oparfymerad olja.

Bebisen behöver också bada ibland – något som många bebisar verkligen gillar. Hur ofta en bebis ska bada är lite svårt att svara på rent generellt eftersom det beror på hudtyp – och hur glad ens bebis är i att bada såklart. Här får man alltså testa sig fram lite - luktar den lille krabaten inte av gammal mjölk, mat eller annat så brukar man säga att det räcker med ett bad i veckan ungefär. Bebisar som har problem med eksem brukar må bra av att inte bada fullt så ofta eftersom vatten torkar ut huden.

3. Byta blöja

När du sätter på en ren blöja på din lilla bebis ska du se till att den inte trycker mot navelsträngsstumpen, så länge den sitter kvar. Våra minsta blöjor är extra mjuka vid naveln för att den ska få luft och utrymme att läka.

Hur ofta du behöver byta blöja på din bebis varierar, men någonstans mellan 6-10 gånger per dygn brukar det bli. Lite kiss kräver inte att du byter blöja direkt men däremot så ska du alltid byta om bebisen bajsat för att undvika röd rumpa. Vi har samlat alla tips du behöver veta om hur du gör när du ska byta blöja, oavsett om du har en liten spädis eller en äldre bebis som inte alls vill ligga still.

En otroligt viktig sak är att inte glömma att även små bebisar mirakulöst verkar kunna förflytta sig på ett skötbord, trots att de är så små att de är långt från att börja åla eller krypa. En viktig regel är därför att aldrig gå eller titta bort när bebisen ligger på skötbordet – måste du vända dig om efter något, lägg alltid en försiktig hand på bebisens mage, så minskar du risken för fallolyckor. Det är ett långt fall för en liten kropp.

4. Ta hand om bebisens hud

Hormonutslag är små rödaktiga prickar som barnet kan få under de första levnadsmånaderna. De kan vara lite gula i toppen och se ut som små finnar. Det är helt normalt och inget som behöver smörjas eller tas om hand - utan låt dem vara i fred så försvinner de med tiden. Tänk också på att bebisens hud är väldigt känslig, skydda huden helt från solen första halvåret och var rädd om de små kinderna när det är kallt och torrt ute. När temperaturen sticker under nollan brukar vinden kunna bli kall och hård - då kan det vara bra att låta bli att lämna bebisen att sova ute och istället ta tuppluren inomhus.

5. Klippa och fila bebisens naglar

Naglarna på en nyfödd bebis kan vara både långa och vassa, och det är lätt hänt att en lite bebis som inte har styr på armarna råkar riva sig i ansiktet. Därför är det bra att försöka hålla naglarna korta. Men använd hellre fil eller riv av dem lite försiktigt, det här nämligen lite klurigt att klippa naglarna på en nyfödd bebis eftersom det ofta är svårt att se hur mycket av naglarna som är sammanvuxna med huden.

6. Tvätta bebisens ögon

Under bebisens första dagar kan ögonen vara en aning svullna, något som brukar gå över av sig självt. Kladdiga ögon på små bebisar är ganska vanligt, ögonen kan ibland bli irriterade och vätska sig lite så därför kan det vara bra att torka ur dem när barnet har sovit. Torka utanpå ögat, utifrån och in mot ögonvrån med en mjuk kompress och lite ljummet vatten. Om ögonbesvären inte blir bättre kan det vara en ögoninfektion som behöver behandlas. Ta upp det med BVC så kan du få hjälp med hur.

7. Bebisens mjuka hår

Vissa barn föds med en rejäl kalufs, andra har nästan inget hår alls eller bara lite mjukt fjun. Du behöver inget schampo för att tvätta en liten bebis hår, lite barnolja i badet räcker bra. Många barn får skorv, vilket är helt ofarligt även om det kan klia om det blir mycket.

8. Rengöra bebisens öron

Undvik att peta barnet inne i öronen - det öronvax som finns där ska faktiskt vara där. Så även om det kliar i fingrarna när du ser öronvax ska du inte stoppa in en bomullspinne. Gör du det är det lätt hänt att du petar in vaxet i örongången vilket kan orsaka vaxproppar.

9. Ge D-vitamin redan efter en vecka

Under barnets första två år behöver det extra D-vitamin i form av fem D-droppar varje dag, året runt. Rekommendationen från Livsmedelsverket är att börja ge D-droppar när barnet är en vecka gammalt, det gäller oavsett om bebisen ammas eller äter bröstmjölksersättning.

10. Börja med napp

Din bebis har en sugreflex redan från början, och kan faktiskt suga på tummen redan inne i livmodern. Förutom att sugreflexen gör det möjlighet för bebisen att få i sig mat så blir de flesta bebisar ofta både tröstade och lugna av att få suga på något. Därför brukar en napp vara ett bra knep att ta till när det behövs extra tröst. Det är lite omtvistat hur snart efter födseln man kan börja med napp och om det stör amningen, men det kan vara bra att vänta med att introducera nappen tills att bebisen fått koll på sugtekniken - om du vill att bebisen ska amma alltså. 


Faktagranskad av Maria Frid, Barnläkare

Promobox_CapturePocket_touchopen_240x180_1

Bajs på Ryggen? Skulle inte tro det.

Läs mer här

Dela artikel