App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Amning och corona - hur påverkas min nyfödda bebis?

Kan bebisen smittas av coronavirus via bröstmjölken? Och vad gäller om man inte vill amma, blir bebisens immunförsvar sämre då? Här får du veta mer om vad som gäller för den som har en liten bebis och själv är sjuk i covid-19.

Många nyblivna eller blivande föräldrar är oroliga för hur coronaviruset kan påverka bebisen. Finns det en risk att smitta sin bebis i samband med amningen? Och hur ska man tänka vid flaskmatning? Vi har pratat med barnläkaren Maria Frid om allt detta och ställt de vanligaste frågorna. Läkare och forskare lär sig mer om coronaviruset och covid-19 hela tiden och Marias svar speglar vad vi vet just nu.

Riskerar jag att smitta min bebis om jag ammar?

Det finns just nu inga rapporter som talar för att amning skulle öka risken för smitta. Vill och kan man amma bör man alltså göra det eftersom amning är ett bra sätt att ge bebisen närhet, tröst och trygghet. Bebisen får automatiskt också den viktiga hud-mot-hud kontakten. Däremot så ska man tänka på att tvätta händerna ofta och försöka hosta eller nysa en bit ifrån bebisen.

Hur kommer det sig att coronaviruset smittar genom droppar från mun och näsa men inte från bröstmjölken, som ju också är en vätska som kommer från kroppen?

Bra fråga! Detta beror på att de är två väldigt olika typer av vätska. Den som rinner från näsan är ju en form av sekret som jobbar för att hålla slemhinnorna rena, fuktade och vars uppgift är just att transportera bort skräp och viruspartiklar. Av naturliga skäl finns ju då viruspartiklar i störst mängd här. Bröstmjölk i sin tur bildas i körtlar inne i kroppen utan kontakt med omvärlden och är därför väldigt rent. Just nu finns heller inga rapporter som talar för att bröstmjölk skulle vara en smittkälla. Den primära smittvägen är droppsmitta, alltså via sekret från luftvägar hos en ammande mamma.

Bör jag undvika att träffa min nyfödda bebis om jag har covid-19?

Nej det ska du inte! Här överväger fördelarna att ha sin bebis nära. Därför har man nu ändrat reglerna så att födande mammor, trots att dom är sjuka i covid-19, ska vara med sin bebis från början. Att man inte får vara med vid förlossningen som sjuk partner har mest att göra med risken att smitta andra vuxna. Ett barn behöver sina föräldrar men som sjuk partner har man en annan möjlighet att hålla lite distans i början av sitt sjukdomsförlopp, då man oftast är som mest smittsam.

Om jag är för sjuk för att orka amma, vad gör jag då?

Försök få hjälp att pumpa bröstmjölk som du eller din partner sen kan ge på flaska eller i kopp. Vill man ändå försöka amma så kan partnern sitta bredvid och hjälpa till att hålla i bebisen, så behöver den som ammar ”bara” fokusera på att bebisen ligger intill bröstet, hud mot hud. Om det är en partner som matar bebisen är det bra att även då tänka på att försöka göra det hud mot hud eftersom det är mycket viktigt för små bebisar och ett bra sätt att stärka deras immunförsvar.

Kan bebisen bli immun mot covid-19 om jag som förälder har haft det?

Eftersom barn oftast får milda symptom så kan bebisen mycket väl varit sjuk utan att man märkt av det. Om så är fallet får bebisen sannolikt antikroppar som skapar en viss immunitet. Men ännu vet vi för lite om viruset för att kunna veta hur länge en immunitet håller i sig.

Om mamman har antikroppar mot covid-19 när bebisen föds, blir då även bebisen immun?

I nuläget vet man inte om en genomgången covid-19 infektion och påvisade antikroppar kan garantera immunitet för den som haft infektionen. Man kan nämligen ha olika kraftiga svar och bildande av antikroppar vid en infektion. Och vad som gäller om bebisen kan få antikroppar av den som burit barnet är än mer osäkert. I en studie från Lund beskrivs att av 108 barn till mammor sjuka i covid-19 så hittades antikroppar hos tre barn. Men vad det sedan betyder för barnet och en eventuell immunitet vet vi helt enkelt inte tillräckligt om ännu.

Om man inte vill eller kan amma, får bebisen sämre immunförsvar då?

Bebisar har redan från födseln ett förberett immunförsvar vilket innebär att den kan utveckla immunsvar mot de flesta typer av infektioner. Man har alltså inte ett dåligt immunförsvar som liten, utan anledningen till att bebisen är känsligare mot infektioner är att den aldrig varit utsatt för omvärldens virus och bakterier, och sakar därför immunologiskt minne. Detta utvecklas i takt med att bebisen går igenom olika typer av infektioner.

För att kompensera att bebisen inte haft några infektioner föds den med antikroppar, största delen av dessa får bebisen redan under graviditeten via moderkakan. De ärvda antikropparna bryts sedan ner i takt med att barnet börjar utveckla egna. Men antikroppar som finns i bröstmjölk är av en annan typ, de ger nämligen extra skydd mot vissa typer av infektioner, exempelvis bakteriella diarrésjukdomar - vilket ju är bra, men viktigare i länder där människor lever under mycket enklare förhållanden och med sämre tillgång till rent vatten än vi här i Sverige.

Kan jag flaskmata trots att jag är sjuk eller är det bättre att min partner gör det?

Ja! Att ge närhet till sin bebis är viktigt för att skapa tröst och trygghet och man rekommenderar att man spenderar mycket tid med sin bebis. Gärna hud mot hud eftersom det är bra för anknytningen, skapar trygghet och också stärker bebisens immunförsvar. Hud-mot-hud metoden är viktig och används inom vården för att ta hand om för tidigt födda barn. Däremot är det, som alltid nu under pågående pandemi, viktigt att tvätta händerna ofta och försök så långt det går att hosta eller nysa en bit ifrån bebisen.

Om jag ska flaskmata, är det något speciellt jag bör tänka på vid rengöring av flaskan?

Du kan koka flaskan (enligt tillverkarens rekommendation) lite oftare under virussäsong, eller om någon är sjuk i familjen. Undvika också att själv fingra på sugdelen, och om du provsmakar innehållet i flaskan, så gör det hellre genom att hälla ut innehållet på en sked. 

Bör människor som träffar min bebis använda ansiktsmask?

En ansiktsmask kan ge falsk trygghet och är inget fullständigt skydd mot virus, tyvärr. Då är det bättre att undvika att din bebis träffar andra, speciellt i början när den är nyfödd och givetvis om någon uppvisar symptom. Riskerna för att bebisar blir dåliga i covid-19 är som sagt väldigt, väldigt små men andra virus, till exempel RS kan göra större skada.

Varför blir barn mindre sjuka av coronaviruset?

Det här är något forskare fortfarande inte vet. Visserligen har ju barn sällan några av riskfaktorerna som fetma eller högt blodtryck, men även i de fall man vet att barn har underliggande sjukdomar, eller till och med sänkt immunförsvar, så har de inte blivit speciellt sjuka av coronaviruset. Varför vet vi som sagt inte än så länge, men det verkar vara ålder som är den främsta riskfaktorn.

Senast uppdaterad: 2021-03-08

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...