Libero_Recruitment_2021_33_mom-breastfeeding_Desktop

Amning och corona - hur påverkas min nyfödda bebis?

Kan bebisen smittas av coronavirus via bröstmjölken? Och vad gäller om man inte vill amma, blir bebisens immunförsvar sämre då? Här får du veta mer om vad som gäller för den som har en liten bebis och själv är sjuk i covid-19.

Coronaviruset har funnit med oss ett tag nu men många föräldrar har fortfarande många frågor om hur viruset kan påverka bebisen. Finns det en risk att smitta sin bebis i samband med amningen? Vad gäller för vaccinering? Och hur ska man tänka vid flaskmatning? Vi har pratat med barnläkaren Maria Frid om allt detta och ställt de vanligaste frågorna. Läkare och forskare lär sig mer om coronaviruset och covid-19 hela tiden och Marias svar speglar vad vi vet just nu.

Riskerar jag att smitta min bebis om jag ammar?

Fortsatt är det så att det är droppsmitta som är den huvudsakliga smittovägen, exempelvis via en nysning. Om barnet smittas så är det alltså större sannolikhet att det sker för att ni är nära varandra än att viruset överförs via bröstmjölken. Amning rekommenderas alltså fortsatt men det ska sägas att det har påvisats Covid-19 virus i bröstmjölk och man ska från fall till fall ta ställning tillsammans med vårdpersonal beroende på situation.

Kan bebisen bli immun mot covid-19 om jag som förälder varit sjuk?

Eftersom barn oftast får milda symptom så kan bebisen mycket väl varit sjuk utan att man märkt av det. Om så är fallet får bebisen sannolikt antikroppar som skapar en viss immunitet.

I nuläget vet vi dock inte om en genomgången covid-19 infektion och påvisade antikroppar kan garantera immunitet för den som haft infektionen. Man kan nämligen ha olika kraftiga svar och bildande av antikroppar vid en infektion. Det vi däremot vet är att om mamman vaccinerar sig under graviditeten så får även bebisen antikroppar mot Covid-19.

Om man inte vill eller kan amma, får bebisen sämre immunförsvar då?

Bebisar har redan från födseln ett förberett immunförsvar vilket innebär att den kan utveckla immunsvar mot de flesta typer av infektioner. Man har alltså inte ett dåligt immunförsvar som liten, utan anledningen till att bebisen är känsligare mot infektioner är att den aldrig varit utsatt för omvärldens virus och bakterier, och sakar därför så kallat immunologiskt minne. Detta utvecklas i takt med att bebisen går igenom olika typer av infektioner.

För att kompensera att bebisen inte haft några infektioner föds den med antikroppar, största delen av dessa får bebisen redan under graviditeten av mamman via moderkakan. De ärvda antikropparna bryts sedan ner i takt med att barnet börjar utveckla egna. Men antikroppar som finns i bröstmjölk är av en annan typ, de ger nämligen extra skydd mot vissa typer av infektioner, exempelvis bakteriella diarrésjukdomar - vilket ju är bra, men viktigare i länder där människor lever under mycket enklare förhållanden och med sämre tillgång till rent vatten än vi här i Sverige.

Kan jag flaskmata trots att jag är sjuk eller är det bättre att min partner gör det?

Är du väldigt förkyld eller har testat positivt för Covid-19 är det nog faktiskt bättre om någon annan matar bebisen de första sjukdagarna då man är som mest smittsam. Gärna hud mot hud eftersom det skapar trygghet och stärker bebisens immunförsvar. Däremot är det som alltid viktigt att tvätta händerna när man har smittor i hemmet.

Om jag ska flaskmata, är det något speciellt jag bör tänka på vid rengöring av flaskan?

Du kan koka flaskan (enligt tillverkarens rekommendation) lite oftare under virussäsong, eller om någon är sjuk i familjen. Undvika också att själv fingra på sugdelen, och om du provsmakar innehållet i flaskan, så gör det hellre genom att hälla ut innehållet på en sked. 

Bör människor som träffar min bebis använda ansiktsmask?

En ansiktsmask kan ge falsk trygghet och är inget fullständigt skydd mot virus, tyvärr. Då är det bättre att undvika att din bebis träffar andra, speciellt i början när den är nyfödd och givetvis om någon uppvisar symptom. Riskerna för att bebisar blir dåliga i covid-19 är som sagt väldigt, väldigt små men andra virus, till exempel RS kan göra större skada.

Varför blir barn ofta mindre sjuka av coronaviruset?

Det här är något forskare fortfarande inte vet. Visserligen har ju barn sällan några av riskfaktorerna som fetma eller högt blodtryck, men det verkar ändå vara åldern som är den främsta riskfaktorn. Varför vet vi som sagt ännu inte. 


Senast uppdaterad: 2022-06-13

Dela artikel