Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

< Månad 9
close
<

Månad 9

Ditt barn

Upprepningsåldern

I den här åldern är det väldigt roligt att upprepa saker och göra samma sak om och om igen. Att tappa saker en gång, två gånger och hundra gånger är en hit! Upp och stå och stödja sig mot saker igen och igen stärker motoriken. Dessutom har barnets motoriska precision blivit bättre. Frågan är inte längre om det kan få tag i glasögonen, för nu vet det exakt hur man träffar dina glasögon, dina örhängen eller – aj! – ditt hår. På det här stadiet kan barnet blir mer beroende. Det har börjat förstå att ni är två olika människor och det har stort behov av att vara nära dig. Lyssna på barnets jollrande. Det har redan lärt sig språkets rytm och melodi. Det är mest ga-ga-ga eller da-da-da. Inga ord, men om du lyssnar noga kan du höra om det är en fråga eller ett svar.

Föräldrar

Oroliga nätter

När barnet börjar förstå att det inte är en del av dig utan att det är en självständig individ, kan antalet uppvaknanden om natten öka. Bara lugn. Som så mycket annat i små barns liv, så går det över. Det kommer och går och kan komma tillbaka igen senare, men inte nödvändigtvis.

close

Första dagarna med din bebis

Första dagarna med din bebis

Hemma igen, men med ett litet knyte i famnen. Stort grattis och välkommen hem! Mycket är nog inte som ni hade förväntat er under den första tiden, men ni vänjer er snart.

Många förstagångsföräldrar har gjort samma upptäckt: Det känns overkligt att lämna BB med det första barnet. Man kan liksom inte förstå att man får ta med sig knytet hem. Det är stort och allt har förändrats. Och hur gör du egentligen med blöjbyten, den skrumpnande naveln, barnets torra hud, det första badet eller barnets sömn? För att inte tala om bestyren kring att få igång amning.
Det tar tid innan allt det praktiska fungerar, och innan du, eller ni, känner att vardagens rutiner fallit på plats på ett bra sätt.

Lyckorus, gråtattacker - eller lite av varje
Det är inte säkert att det infinner sig något totalt lyckorus direkt efter förlossningen eller ens de första dygnen. Som nyförlöst mamma är det vanligt att du känner dig väldigt trött, har ont i underlivet och oroar dig för hur toalettbesöken nu efter förlossningen ska gå, och lite allmänt förvirrad (hur kan en så liten människa uppta så mycket av ens tid?). Hormonomställningarna i kroppen kan göra att du känner dig deppig eller börjar gråta utan anledning. Det är varken konstigt eller ovanligt.
Det tar dessutom tid innan ni vänjer er vid varandra, du och ditt barn. Detsamma gäller för en eventuell partner – förmodligen lycklig, trött, förvirrad, men kanske inte lika genomkörd i kroppen.
Ifall den lilla bebisen har en storebror eller storasyster där hemma kommer du dessutom behöva ägna dig åt att se till att han eller hon är med i processen, så att syskonsvartsjuka kan vändas till stolthet.

Glöm alla måsten!
Du eller ni ska använda de första dagarna och veckorna till att landa och skapa någon slags ordning i livet efter den stora förändring som faktiskt har inträffat. Och inte minst njuta av att ni blivit en till i familjen.
Hur lång tid det tar innan man kommer tillbaka till vardagen varierar från familj till familj.
Försök att glömma alla måsten. Det viktiga är att ni får tid till att lära känna varandra, du och ditt nyfödda barn. Vila själv när barnet sover. Stäng av telefonen ibland. Och säg nej tack till allt för många besök. Barnet är lika gulligt om ett par veckor, och då har ni lärt känna varandra bättre.
Låt din partner sköta en större del av vardagssysslorna. Det finns för övrigt god anledning till att du inte ska vistas där de finns mycket människor, med ditt nyfödda barn. Infektioner med så kallat RS-virus är särskilt vanliga under vinterhalvåret, de kan ge svåra besvär hos spädbarn. RS-viruset är mycket smittsamt, bland annat genom nysningar och direktkontakt.
Så luta dig tillbaka och försök njuta av tiden och nuet så mycket det bara går. 

Lugn och rutiner är viktigt
Att vara mätt, torr, varm och att ha nära kroppskontakt med mamma och pappa är det mest väsentliga för ett spädbarn. Det sover större delen av tiden. Men att du och andra människor i dess närhet kelar och småpratar med barnet hör till livets höjdpunkter. Små barn kan inte bli bortskämda när det gäller närhet och kärlek. Kända saker och vardagliga rutiner som upprepar sig, en stunds massage eller en återkommande vaggsång ger barnet trygghet i vardagen.
Ge barnet massor med fysisk kontakt. Bär det tätt intill din kropp och låt det komma längre och längre upp allteftersom det blir starkare i nacken och kan titta över axeln.

Läs gärna artikeln om det nyfödda barnet från topp till tå - om bland annat fosterfett, gripreflex, hur mycket det egentligen ser och varför bebisen har så kalla fötter.

Läs också fakta om vad som händer på BVC och barnets vaccinationer.
close

Njut av föräldraledigheten - sänk ambitionsnivån

Njut av föräldraledigheten - sänk ambitionsnivån

Det är lätt att glömma att det helt och hållet är barnets humör och behov som styr din tid under föräldraledigheten. Renovera huset, hålla kontakt med arbetskamraterna och fixa i trädgården under föräldraledigheten kanske inte är högsta prioritet. Men njuta går bra.

Lär känna varandra i lugn och ro
En del dagar kanske barnet vill att du ska bära det i famnen hela tiden. Det är lätt att bli frustrerad när planerna för dagen måste ändras. Det är ofta bäst att vara tillsammans med barnet i hemmets lugna vrå de första månaderna för att lära känna varandra och vänja sig vid det nya livet med en liten bebis. Bjud in så få gäster som möjligt och förhoppningsvis tar de själva med sig fika.

I stället för att bli frustrerad över allt du inte hinner göra behöver du kanske också sänka din ambitionsnivå och njuta av tiden ni har tillsammans. Se till att vila mycket och passa på att ta en tupplur medan barnet sover. Ät gott och ordentligt och koppla av med en tidning, bok eller bara framför teven en stund ibland om det går.

Njut av den här tiden med ett litet barn – den går över
Ta promenader, ha det mysigt eller sov med barnet. Ta saker och ting som de kommer. Var spontan. Undvik att göra upp planer i förväg. Tiden går så snabbt – det säger alla föräldrar när föräldraledigheten är över.

Caffelatte-världen och goda vänner
Snart kanske du längtar att komma ut med barnvagnen och hitta på saker. Till exempel gå på promenader eller kafé med vänner. Kanske träffar du nya vänner i samma situation som kan bli vänner för livet och som du delar mycket gemensamt med.
close

Pappans eller partnerns roll i amningen

Pappans eller partnerns roll i amningen

Du som är nybliven pappa eller medförälder spelar en viktig roll när det gäller amningen. Hjälp och stöd är nämligen en förutsättning för att den ska fungera.

Det kan hända att du säger till dig själv att din tid nog ska komma senare, när barnet har blivit lite äldre och kommit förbi amningsstadiet. Du tror kanske att det bara är din partner som betyder något just nu, eftersom det är hon som har maten. Men det är inte sant.

Din partner behöver stöd
Tro det eller ej, men du kan vara nyckeln till att få amningen att fungera. Din partner behöver stöd och uppmuntran. Det kan ta tid att få amningen att fungera. Din partner ska vänja sig vid att vara mamma - vilket involverar en hel del hormonförändringar - och dessutom leverera mat 24 timmar per dygn. Och ditt barn ska lära sig att suga och få i sig rätt mängd mjölk. Allt detta måste få ta lite tid.
Under den fasen har din partner behov av all hjälp hon kan få. Hon och barnet behöver lugn och ro i soffan eller i sängen och amma så mycket barnet vill och behöver. Bjud gärna något att dricka under amningsstunden. Alla ammande mammor behöver dricka mer än vanligt, eftersom mjölkproduktionen kräver en massa vätska. Av någon anledning är det lätt att komma på hur törstig man själv är när barnet väl ligger där och klunkar i sig.
I början kan det vara jobbigt och ovant, till exempel med bröstvårtor som blir ömma och såriga av barnets intensiva sugande på brösten. Undersökningar har visat att ditt stöd är ovärderligt när det är uppförsbacke.

Sköt de dagliga sysslorna
Det bästa du kan göra för att få amningen att fungera är att hjälpa till med de dagliga sysslorna och förenkla vardagen. Det kan göra det lättare för din partner om hon får fokusera fullt på just amningen som tar en hel del tid, främst i början. Det kan också vara skönt för dig att komma iväg och kanske göra något mer handfast, som att till exempel åka och storhandla och lämna din partner och barnet i lugn och ro hemma.

Varför är amningen så viktig?
Svaret är ganska enkelt: Eftersom modersmjölken är otroligt näringsrik och anpassad för just ert barn.

Fakta om bröstmjölken:
• Den innehåller fettsyror och proteiner som är viktiga för tillväxten i ditt barns celler och vävnader.
• Dess näringsmässiga sammansättning förändras efterhand som barnet växer.
• Den för över antikroppar från mamman, som skyddar barnet mot infektioner.
• Den kan förebygga eller skjuta upp allergier.
• Den ger ett skydd mot olika kroniska sjukdomar på lång sikt.

Läs gärna även artikeln Amning – få en bra start. Den vänder sig visserligen till mammor, men innehåller också intressant läsning för dig som partner.
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...