Bebis artiklar

Tips för dig
Libero_Recruitment_2021_31_baby-sleeping-on-sitting-dads-chest_Mobile

Förkylning och hosta hos barn

Så kom den då, den snoriga näsan. Vi vet att vakna nätter med snoriga och hostande bebisar kan vara kämpigt. Här kan du läsa om förkylningar, hur du kan känna igen hosta vid förkylningsastma och krupp, och de bästa sätten att hjälpa en förkyld liten bebis.

Tips för dig
Essity6254-final_Mobile

Feber hos bebisar och små barn

Känns ditt barn varmt och febrigt? Det är inget ovanligt men kan vara nog så jobbigt, både för föräldrar och barn. Här går vi igenom det här med feberkramper, febernedsättande och vad vårdpersonalen egentligen menar när de pratar om allmäntillstånd.

Tips för dig
Libero_Upgrade_Touch-Open_baby-in-bed-yawn_Mobile

Bebisars sömn - tips och råd

Den egna sömnbristen är något som präglar småbarnsåren för nästan alla föräldrar. Tyvärr finns inte heller någon universalmetod som förbättrar sömnen för bebisen – och för dig. Så vad gör man då om bebisen vägrar sova? Här kan du läsa mer, och få tips om sömn och små barn.

Tips för dig
essity7245_mobile

När barn favoriserar ena föräldern

Många barn är extra mammiga eller pappiga under perioder, vilket kan vara jobbigt framförallt för den som blir avvisad, men också för den utvalda. Här får du hjälp med hur du kan tänka och om det finns något man kan - och bör - göra.

Tips för dig
08_massage_0255_mobile

Utslag och prickar hos barn

Att försöka identifiera röda prickar och kliande utslag hos sitt barn blir lätt en oväntat stor del av föräldraskapet. Här får du hjälp med att känna igen olika sorters utslag hos bebisar och små barn, och vad de kan tänkas bero på.

Tips för dig
Libero_Recruitment_2021_11_baby-on-dads-chest_Mobile

Förstoppning hos bebisar och barn

Förstoppning är vanligt, och väldigt jobbigt för små barn. Förutom att det kan göra mycket ont kan det också skapa oro och göra barnet ledset. Här får du tips och råd för att hjälpa en liten bebis som är hård i magen.

Tips för dig
Libero_Recruitment_2021_32_mom-with-baby-in-diaper_Mobile

Anknytningsteori och trygga barn

När man pratar om anknytning så menas det emotionella band som knyts mellan ett litet barn och den som tar hand om barnet. För att ett litet barn ska kunna överleva behöver det omsorg, skydd och att kunna känna sig trygg - och för det behövs en anknytning mellan bebisen och någon som kan ge allt detta. Att knyta an är något som för det mesta sker helt automatiskt i relationen mellan barn och förälder.

Libero_Recruitment_2021_9_baby-sleeping-on-dads-chest-_Mobile

Sömnschema för din bebis – funkar det?

Vardagen med en liten bebis är ofta mer eller mindre ostrukturerad och oförutsägbar. Men går det att få bebisar att sova på vissa fasta tider – och hur går man i så fall till väga?

190911_libero_CF6_251

Pseudeotvillingar – vad är det?

Nybliven förälder och barn på gång igen? För vissa kanske det låter som en mardröm att få barn så tätt, och för andra som världens lycka. Oavsett hur det låter i dina öron så kan du läsa allt om pseudotvillingar här.

Libero_Touch-Hybrid_baby-bed

Utvecklingssprång hos bebisar

Vi är många som läst och lyssnat till teorin om att bebisar utvecklas stegvis enligt vissa utvecklingssprång. Men hur ligger det egentligen till, går det verkligen att säga att beteendet hos en 4-månaders bebis beror på att hen är inne i en utvecklingsfas?

essity5542_mobile

Mensen efter förlossningen – när kommer den tillbaka?

Efter en förlossning går kroppen genom en rad förändringar och med tiden kommer även mensen att komma tillbaka. När det händer beror på många olika faktorer; hormoner, amning och allmänt mående. Här kan du få koll på den första mensen efter förlossningen.

Premature_mobile

Avslag efter förlossningen

Att man får en blödning efter förlossningen är helt normalt. Det kallas avslag och är något som ska försvinna av sig själv när kroppen läker. Men ibland kan det uppstå komplikationer och vården behöver hjälpa till.

190912_libero_NB2_574_CMYK_Mobile

Är din bebis ett plusbarn?

Att det är krävande att ha en bebis är det inget snack om. De små behöver fysisk omsorg och känslomässig kontakt i stort sett dygnet runt. Men vissa bebisar bjuder på ett högre tempo, starkare känslor och större krav på stimulans än andra. Ibland används begreppet plusbarn eller high need baby för de här barnen, här reder vi ut vad som menas och ger tips till dig som förälder.

Essity6254-final_Desktop

Sluta amma – så gör du!

Ibland går det här med att sluta amma av sig själv, andra gånger är det långt från lätt. Ofta kan det blir extra knöligt om det är så att en vill sluta mer än den andra. Oavsett om ni kämpar just nu, eller bara vill få lite koll så har du här våra tips på att sluta amma, både om natten och dagen.

blw-baby-lead-weaning-1200x800-mobile

BLW – vad betyder baby lead weaning?

En kladdig start vid matbordet är ju inte ovanligt. Men det finns lite olika sätt att introducera mat för de små. Kanske har du hört talas om BLW-metoden när det kommer till barn och mat, men vad innebär det? Och hur gör jag för att komma igång?

new-born-fodelsefotografen-IMG_5027-mobile

Förlossningsskador

De flesta har säkert hört om bristningar som man kan få i samband med en förlossning. Men hur vanligt är det, finns det förlossningsskador som vi inte vet lika mycket om, och framförallt - vart vänder jag mig om jag har problem?

vaccine_teaser

Vaccination av barn

Vad ingår i det allmänna barnvaccinationsprogrammet, hur gamla är barnen när de får första sprutan och hur funkar det? Här får du reda på vad man ska veta om vaccinationer.

_i2a2087_mobile

Flaskmatning och ersättning

Alla vill inte och alla kan inte amma. Oavsett vad det är som gör att man inte ammar så är det bra att känna till att det går att få precis lika mysiga matstunder med sin bebis om man ger mat med flaska som om man ammar.

Essity6746_ARTICLE_STAGE

Efterkontroll hos MVC

Barnet har kommit, du är så smått på väg ur bebisbubblan och har börjat få lite koll på livet med en liten bebis. Då är det dags för efterkontroll. En eller ett par månader efter förlossningen erbjuds nämligen alla som fött barn att gå på en efterkontroll hos barnmorskan på mödravården. Här kan du läsa om när du ska boka och vad du kan förvänta dig under besöket.

mjuk_320x170_teaser

Så tar du hand om bebishuden

Gosig mjuk och len bebishud kanske är något av det bästa som finns. Men bebisens hud är ömtålig och behöver skyddas från exempelvis sol, fukt och kyla. Bebishuden kan också lätt bli torr. Här kan du läsa om vad som kan vara bra att tänka på när det kommer till hudvård för bebisar. 

hives_teaser

Nässelutslag hos barn

Om ditt barn börjar klia sig intensivt och sedan får utslag är det ganska troligt att det rör sig om nässelutslag, eller nässelfeber som det också kallas.

Libero_Brand-launch_Kitchen-baby_Mobile

Barn som inte äter – Matvägran

En vanlig oro hos föräldrar är att ens barn matvägrar eller bara äter väldigt få saker. Och det är inte så konstigt - vi blir faktiskt lugna av att se våra barn äta, det finns en ren evolutionär anledning till det. Mat behövs ju för att leva. Är det så att barnet inte vill äta, kommer ofta stressen som ett brev på posten. 

essity6955_mobile

Vad och hur mycket ska ett barn äta per dag?

Så var det dags att göra de där smakportionerna lite större för att tillslut låta dem bli till riktiga portioner. Men hur ser den vägen ut? När behöver ett litet barn börja äta fast föda, vilken mat ska jag ge min 8-månaders bebis och hur mycket ska ett barn äta? Det reder vi ut här. 

_MGL7252_Mobile

Börja med napp - eller tumme

Små barn hittar tröst och trygghet i att få suga, vilket gör matstunden till så mycket mer än bara näring och närhet. Det skiljer sig åt hur stort sugbehov bebisar har, några vill ha napp - eller tumme - i munnen hela tiden, medan andra är nöjda om de har det då och då, eller inte alls.

breastfeeding_start_teaser

Att börja amma – få en bra start

Att amma sin bebis kan vara världens mysigaste stund men det kan också vara bra mycket svårare att få till än man kanske först trodde. Dessutom kan det göra ont precis i början. Men det finns saker man kan ta till för att göra det enklare. Här får du vår kompletta amningsguide med allt du behöver veta om att lära sig amma – och råd om vad du kan göra om ni ändå inte får det att fungera.

essity6530_2_mobile

Hur ofta och länge ska man amma?

Hur lång är en amningsstund och vad gör man när ens bebis vill amma hela tiden? Och hur länge ska man egentligen amma? Det reder vi ut här.

_mgl2985_mobile

Säker samsovning

Ljudet av små, mjuka andetag - att sova med bebis må vara mysigt, men det finns lite viktiga saker att tänka på för att det ska bli säker samsovning. Vill man sova med ett spädbarn i sängen så behövs en egen säker sovplats för den lilla.

Libero_Recruitment_2021_33_mom-breastfeeding_ARTICLE_STAGE

Amning och corona - hur påverkas min nyfödda bebis?

Kan bebisen smittas av coronavirus via bröstmjölken? Och vad gäller om man inte vill amma, blir bebisens immunförsvar sämre då? Här får du veta mer om vad som gäller för den som har en liten bebis och själv är sjuk i covid-19.

03_hudvard_151_mobile

Hemma igen efter kejsarsnitt

Oavsett om det var planerat sen länge eller blev akut så behöver man, när man kommit hem efter en förlossning med kejsarsnitt, ta det lite extra försiktigt med kroppen. Här kan du läsa, och få tips, om vad man ska tänka på och hur man tar hand om magen efter kejsarsnitt.

Libero_Recruitment_2021_27_mom-breastfeeding_Mobile

Att amma tvillingar

Två små hungriga barn istället för ett - att lära sig amma tvillingar är ofta en lite större logistisk utmaning än om man har ett litet barn. Men med bra stöd från omgivningen kan amningsstunden med två små skruttar bli precis lika mysig.

hud_320x170_teaser

Hud mot hud

Hud mot hud är otroligt viktigt för små bebisar. Det är det absolut bästa sättet att hjälpa nyfödda spädbarn anpassa sig till den stora nya världen utanför magen.

15_Handduk_0048_Mobile

Babyvård – 10 tips på hur du tar hand om nyfödd

Väl hemkomna som en ny familj kan frågorna komma; hur sköter man den nya lilla bebisen? När trillar navelstumpen av? Hur ofta ska bebisen bada? Och när behöver du byta blöja? Här listar vi tio tips om hur du tar hand om den nyfödda lilla bebisen.

Libero_Recruitment_2021_35_baby-on-nursing-table_Mobile

Skötbord – tips och råd

Byta blöja är ett måste på bebisar. Och även om det inte är absolut nödvändigt så är ett skötbord något som gör det där måstet till en lite enklare och (ofta) mycket mysigare stund. 

Libero_Recruitment_2021_34_mom-cuddling-with-baby-on-nursing-table_Mobile

Hur ofta ska man byta blöja?

Nu igen..? En ganska vanlig känsla när det kommer till blöjbyten. Men hur många blöjor går det åt på en dag, betyder lite kiss automatiskt blöjbyte och ska man byta blöja fast bebisen sover?

packNB1_4171_CMYK_Mobile

Första tiden med nyfödd bebis

Hemma från förlossningen med en nyförlöst liten bebis och tusen frågor. Bli inte orolig om allt känns upp och ner, att bli förälder får de flesta att känna sig både utlämnad, förvirrad och omtumlad.

feeling-low-after-childbirth_id130_teaser

Baby blues efter förlossningen

Hemma från förlossningen med en underbar liten bebis i famnen, och livet borde kännas underbart. Men varför känner jag mig så nedstämd och ledsen? Lär dig mer om vad baby blues handlar om och när det ska gå över.

packNB1_4012-final_Mobile

Förlossningsdepression hos partner

Förlossningsdepression, eller postpartumdepression (PPD) som det egentligen heter, drabbar faktiskt inte bara de som har fött barn. Både män och kvinnor som inte fött barn kan bli deprimerade efter födseln. 

_mgl4431_mobile

Förlossningsdepression

Förlossningsdepression är en tung börda och inget man ska försöka hantera själv. Ju tidigare man söker hjälp, desto snabbare brukar man faktiskt tillfriskna.

nappies-that-dont-leak-or-pinch_id136_teaser

Så väljer du rätt blöja

För tajt eller för löst, ska den vara högre i midjan eller sitta lösare kring benen? Det är inte alltid lätt att veta om man väljer rätt blöja. Lite beroende på barnets ålder finns det olika blöjor att välja mellan, vi guidar dig bland olika modeller och tipsar om vad som kan vara bra att tänka på.

SCA_OD5_MGL5816_NEW_Desktop

Smakportioner till bebis

Hur var det nu, från vilken ålder kan man börja ge smakportioner och hur mycket ska man ge? Och måste man verkligen introducera ett livsmedel i taget? Här går vi igenom det du behöver veta om hur du visar ditt barn vägen till matens alla smaker.

06_blojafr_160_mobile

Vad gör man på BVC?

Att vara nybliven förälder innebär att stifta bekantskap med BVC, eller barnavårdscentralen som det egentligen heter. Men när sker egentligen de olika besöken och vad gör man?

LIBERO_TOUCH_01_239_03_B_Mobile

Bebisars utveckling 6-18 månader

Att börja krypa, resa sig upp, sitta och gå - de flesta barn börjar få koll på hur de kan styra kroppen och förflytta sig för egen maskin när de blivit 18 månader. Men det är olika vad barnen vill, vissa pinnar omkring när de är ett, medan andra lägger all sin energi åt att finslipa pincettgreppet. Här går vi igenom bebisars utveckling från sex månader upp till 1,5 år.

libero_upgrade_upgo-3_baby-crawling-side_mobile

Motorisk utveckling för barn 0-18 månader

När brukar barn börja krypa, gå, sitta och stå? Vad räknas som tidigt och vad är sent? Alla de där frågorna brukar bubbla upp hos föräldrar - eftersom man oftast är spänd på vad bebisen kommer göra härnäst. Här listar vi åldrar för när de olika utvecklingssprången brukar ske, vilket ju såklart är något som skiljer sig mycket mellan olika barn.

libero_tomorrow_project_14_Mobile

Nikotin, rökning och bebis - Libero

Att rökning är skadligt vet de allra flesta. Men hur gör man om omgivningen inte fattat att även deras rökning i närheten av ens bebis spelar roll – hur pratar man med någon som inte vill släppa ciggen när de kommer på besök, går det att neka en rökare att hålla i bebisen? Och vad gäller om man röker utomhus?

04_arm_0193_mobile

Bebisens sömn 4–6 månader

När bebisar är runt fyra månader kan de skilja på dag och natt, vilket brukar kunna innebära att de sover längre perioder på natten och kortare på dagarna. Men alla barn är olika och deras sömn likaså.

Swimpants_MG_4932_FINAL

Babysim

Att ge sitt barn vattenvana och skapa trygghet är en av anledningarna till att många testar på babysim med sina bebisar. Vissa stortrivs i det varma vattnet medan andra barn är mer skeptiska. Här kan du läsa om babysim och om man behöver en babysimbyxa eller inte. 

Essity4307_Mobile

När bebisen kräks

Det är helt normalt att spädbarn kräks lite just efter att de har ätit. Så kallade överskottskräkningar beror oftast på att spädbarn lätt får i sig lite mer än vad den lilla magen klarar av att smälta.  Kommer det kräkningar i samband med exempelvis feber eller diarré betyder det däremot att barnet är sjukt.

SCA_OD3_MGL4187

Klä din bebis

Bebisars hud är mjuk och känslig. Därför är det klokt att välja bekväma bebiskläder med mjuka resårer utan hårda detaljer. Men hur mycket kläder behöver en nyfödd, egentligen? Och hur du ska klä bebisen i åkpåsen? Här går vi igenom lite praktiska grejer om bebiskläder.

190917_libero_CF3_229_Mobile

Bebiskläder – storlekar och tvättråd

Allt ser så gulligt, och nästan overkligt pyttigt, ut när man står där i butiken och ska köpa kläder till den kommande lilla krabaten. Men en bebis storlek kan vara svår att uppskatta. Sen kan det vara bra att tänka på att bebisar växer så det knakar, framförallt i början, och de sliter dessutom inte så hårt på sina kläder.

Libero_Recruitment_2021_16_moms-kissing-tummy-on-the-bed_Mobile

Ont i magen hos bebisar och barn

Att ens bebis eller barn har ont i magen är ofta helt normalt, men kan ändå vara en källa till oro. Vi har listat olika orsaker vad magont kan bero på och när man bör söka hjälp.

essity4220_mobile

Nyföddas sömn 0-3 månader

Det här med sömn – både bebisens och den egna – är något som tar upp mycket av ens fokus som nybliven förälder. För hur mycket ska ett nyfött spädbarn egentligen sova och måste man verkligen mata på natten?

Libero_Recruitment_2021_23_brestfeeding-mom-with-sibling_Mobile

Kroppens återhämtning efter en förlossning

Under graviditeten så är det ganska naturligt att ens fokus sträcker sig fram till och med förlossningen, det är helt enkelt inte möjligt för de flesta att tänka mycket längre än så. Men sen står man där med en bebis i famnen och med en kropp som bultar, ömmar och läcker. För hur länge är det egentligen normalt att ha urinläckage och när kan man räkna med att kroppen har återhämtat sig?

190917_libero_image_106Mobile

Träning efter graviditet och förlossning

Oavsett om man har som mål att springa marathon, klara ett spinningpass eller bara orka gå upp för trappan till lägenheten så behöver återgången till träning efter graviditet och förlossning ske i etapper. Här får du läsa mer om hur.

packNB1_3907_Mobile

Sex efter förlossning och graviditet

Att föda barn sliter otroligt på kroppen och det kan ofta dröja innan man ens vill tänka på sex efter förlossningen. Men när är kroppen egentligen redo och vad finns det att göra om sexlusten försvinner?

_i2a2535_mobile

Kärleken och relationen under småbarnsåren

För de flesta föräldrar är den första bebistiden intensivt fokuserad på att lära känna sitt barn och det är inte ovanligt att parrelationen förändras, så hur ska man egentligen göra för att hålla kärleken vid liv under småbarnsåren?

sca_od7_mgl9247_mobile

Ensamstående mamma eller pappa

Oavsett varför man är ensamstående förälder så kan det vara skönt att veta att en trygg uppväxt inte har något som helst att göra med hur många föräldrar ett barn har, utan att en familj byggs av personerna som är i den.

Libero_Brand-launch_Beach-close-up_Mobile

Barn och värme - så skyddar du mot vätskebrist och solsting

Små barn är känsliga för värme och kan lätt få vätskebrist, men det finns mycket man som förälder kan göra för att det inte ska hända. Här får du hjälp med hur du kan tänka kring värme, solskydd och vätska.

Libero_Recruitment_2021_8_bottle-feeding-baby_Mobile

Matallergi och födoämnesintolerans hos barn

Allergiska sjukdomar bland barn har ökat kraftigt i västvärlden under de senaste 30 åren. Men hur märker man om ens barn har exempelvis mjölk- eller äggallergi och vad är det för skillnad på matallergi och födoämnesintolerans? 

15_Handduk_0303_Mobile

Värmeutslag hos bebisar och barn

En liten bebis har inte samma förmåga att svettas som vi vuxna och kan därför lätt få värmeutslag när det blivit för varmt eller fuktigt.

pku_teaser

Undersökningar och PKU-test av nyfödda barn

Nu har det äntligen hänt! Ditt barn har kommit och du har blivit förälder. Om allt löpt på utan komplikationer får bebisen landa direkt i famnen för vila och trygghet. Därefter behöver den nyfödda lilla krabaten genomgå ett antal undersökningar och senare även ett PKU-test.

Libero_Recruitment_2021_26_girl-waiting-in-hallway_Mobile

Inskolning på förskolan

Att börja på förskolan innebär en ny tid i livet för alla i familjen. Plötsligt ska barnet, som alldeles nyss var ett litet knyte i din famn, ha en vardag där du inte alltid är med längre. Men när är det dags att börja, och hur går inskolningen på förskolan till? Vi berättar mer och ger lite tips inför den nya tiden.

Essity6530_Mobile

Fixa föräldraledigheten - så får du en bra mamma- eller pappaledighet

Kanske blir man lite lurad av det där ordet… föräldraledig, för så mycket ledighet handlar det ju faktiskt inte om. Men med realistiska förväntningar på vad tiden kommer räcka till så kan man skapa sig en ganska bra utgångspunkt för sitt nya jobb som förälder.

Libero_Recruitment_2021_12_moms-feeding-baby-at-kitchen-table_Mobile

Finn trygghet i din roll som förälder

Som nybliven förälder kan det vara svårt att veta vad som är rätt och fel. Det är enklare än någonsin att jämföra sig med andra föräldrar och känna stress när informationen flödar från alla möjliga håll. Det kan ta tid att känna trygghet och att man vet vad som fungerar bäst för just dig och ditt barn. Vi har pratat med psykologerna och föräldrarna Helga Johnsson Wennerdal och Clara Zelleroth, som har skrivit boken ”Må bra som förälder” för att få tips om hur du kan nå dit.

08_pappa_0198_mobile

Spädbarnsskrik: så tröstar du ett gråtande barn

Få saker stressar nog en förälder så mycket som att höra sin bebis skrika.  Men ett spädbarns hjärtskärande gråt är faktiskt bra, även om det kanske inte känns så, eftersom det så tydligt kommunicerar att de behöver något. Spädbarnsskrik är ett viktigt språk, om än svårt att förstå ibland.

190913_libero_CF3_119_CMYK_Mobile

Börja jobba efter föräldraledigheten

När ska barnet börja förskolan och hur löser man övergången från föräldraledigheten till jobb? Och hur ska man egentligen stå ut med att vara ifrån sitt barn på dagarna?

190918_libero_image_414_mobile

Barnvakt för första gången

Att lämna den lilla bebisen hos en barnvakt första gången kan kännas svårt för både stor och liten. Det finns inget rätt eller fel på när det är dags eller hur det görs - utan det beror helt på både barnets personlighet, de vuxnas behov och familjens situation. Man gör helt enkelt vad som känns bäst för en själv.

190910-libero-ug4-633-mobile

Separationsängslan hos bebisar

Någon gång efter det att de blivit sex månader så brukar många bebisar börja reagera lite mer på att bli lämnade av sina föräldrar. Det beror på det som lite slarvigt brukar kalla separationsångest, men som egentligen är ett naturligt steg i utvecklingen, en känslighet för separationer.

_mgl6663_mobile

Barnsäkra hemmet – checklista

Det här med barnsäkerhet och att se till så att man har ett barnsäkert hem är viktigt för många föräldrar. Men när börjar man barnsäkra hemma och vad ska man tänka på? Här kommer en liten checklista med de vanligaste tipsen för att minska risken för olyckor i hemmet.

SCA-OD3-MGL4265-mobile

Bebisars utveckling 0-6 månader

När börjar bebisar att le eller vända runt från mage till rygg, och när lär sig de små barnen sitta? Även om alla barn är och utvecklas olika, så finns det ändå vissa saker som de brukar få koll på vid ungefär samma tid i livet. Här går vi igenom hur de små bebisarna utvecklas under första halvåret.

08_pappa_0166_mobile

Torsk på tungan

Plötsligt har den tidigare rosa lilla tungan bytt färg till vit. Då är det inte en alldeles för vild gissning att din bebis bebis fått torsk i munnen - en vanlig, ytlig svampinfektion i munnen hos spädbarn.

190917_libero_CF3_283_Mobile

Bebisens sömn 6–8 månader

Bebisen har kanske slutat äta på natten men nätterna har börjat strula igen - plötsligt står man där klockan tre och undrar vad som händer. Vi går igenom om varför många 6-, 7- och 8-månaders bebisar sover oroligt och ger lite tips om vad man kan göra åt det.

06_rumpa_0390_mobile

Blöjeksem och röd rumpa på bebis

Om den vanligtvis mjuka lilla bebisrumpan bli röd och irriterad så är det förmodligen så att den varit lite väl fuktig och varm för länge. Fukt och värme är nämligen precis sånt som små rumpor inte tycker om.

Libero_Upgrade_Comfort_baby-in-kitchen_Mobile

Behöver barn tillskott av vitaminer och mineraler?

Behöver barn extra tillskott av vitaminer eller andra näringsämnen för att växa och utvecklas? Behöver jag ge tillskott av multivitamin om min krabat inte äter ordentligt? Och vad ska jag tänka på om jag vill att mitt barn ska äta vegetariskt? Här går vi igenom de viktigaste näringsämnena för barn. 

10_bloja_0153_mobile

Bebisbajs - hur ska det se ut?

Vilken färg har bebisbajset? Vilken konsistens brukar spädbarnets avföring ha och hur ofta ska en bebis bajsa? Nyblivna föräldrar brukar ofta förvånas över hur enkelt det plötsligt blivit att prata om en annan persons bajs.

libero_tomorrow_project_04_article_stage

Kalla händer och röda kinder? Så kan du motverka nedkylning och förfrysning hos barn

Iskalla fingrar och lite väl röda kinder? Det är lätt hänt under kalla vinterdagar för både stor och liten. Så hur ska man göra för att hålla barnet lagom varmt även när temperaturen pekar under minus – och hur undviker man att bli nedkyld?

190913_libero_image_090_Mobile

Lekar för bebisar och spädbarn

Små barn leker inte bara för skojs skull, utan leken är livsviktig för deras utveckling - men vad de små bebisarna ser som lek kan vara att storögt upptäcka livet.

essity5244_mobile

Resa med spädbarn

Att resa med barn, framförallt de allra minsta, kan på samma gång vara lätt som klurigt. Det första tipset är att förberedelser underlättar - framförallt om du ska resa utomlands med barn - och att ställa in sig på att det blir annorlunda än man kanske är van vid. Men förutom det, vad ska man tänka på och hur tidigt kan man resa med bebis? 

Libero_Recruitment_2021_29_mom-in-bed-with-baby_Mobile

Plötslig spädbarnsdöd – så minskar du risken

Plötslig spädbarnsdöd är väldigt, väldigt ovanligt. De få gånger det ändå sker rämnar världen och blir nattsvart för de som drabbas. Men även om man inte riktigt vet varför det händer så finns det faktiskt saker man kan göra som drastiskt minskar risken.

Libero_Recruitment_2021_10_dad-comforting-baby-on-chest_Mobile

Kolik hos barn

Spädbarnskolik, eller tremånaderskolik som det också kallas, är egentligen ingen sjukdom och heller inte farligt – men så oändligt jobbigt för de som drabbas. Men det finns saker man kan prova för att mildra gråten.

190912_libero_NB2_574_CMYK_Mobile

Så får du bebisen att rapa

Plötsligt blir bebisen spänd som en fjäder för att sen bjuda på en rap värdig en tonåring - efter det slappnar den lilla kroppen av. De flesta spädbarn behöver rapa när eller efter de äter. Här berättar vi varför och ger några tips på hur du kan hjälpa bebisen att rapa.

190918_libero_image_115_Mobile

Hur väljer jag förskola?

Har det blivit dags för förskola? Nu väntar en ny fas i livet - för er alla. Men vad är rätt för er - syskongrupp, speciell pedagogik, privat eller kommunal förskola? Eller kanske familjedaghem? Det här är ett viktigt beslut som vi vet kan kännas svårt. Här får du tips på saker som kan bara bra att tänka på inför det nya som stundar.

LIBERO_TOUCH_01_370_03_Mobile

När börjar barn prata?

En bebis jollrar, gör ljud och tycker om att lyssna på när andra pratar. Runt halvåret ungefär brukar barnet så smått börja använda egna medvetna ljud och när hen fyller ett så kan de första orden komma.

190917_libero_UG5_446_Mobile

Vegetarisk kost till små barn

Kanske är du själv vegetarian och vill att ditt barn ska äta vegetarisk kost eller så håller hela familjen på att ställa om samtidigt. Oavsett varför man vill äta grönt så går det ofta alldeles utmärkt för små barn att växa upp på en vegetarisk kost. 

09_bad_0106_mobile

Så badar du bebisen

Badet är lite av en vattendelare, många bebisar älskar att bada medan andra är mindre förtjusta i det. Du kommer garanterat märka ganska tydligt hur din bebis ställer sig till det här med vatten och bad. 

190910_libero_ug4_633_mobile

Allt om tandsprickning och bebisens första tänder

Hur märker jag att det är dags för tandsprickning och när ska bebisens första tänder egentligen komma? Här hittar du allt om barns tänder, i vilken ålder de kommer och får reda på varför det är så viktigt att borsta även de små mjölktänderna.

Libero_Recruitment_2021_15_mom-breastfeeding_Mobile

Mjölkstockning

Känns brösten lite knöliga när det är dags för bebisen att amma? Det är inte alls ovanligt att få mjölkknölar, och de försvinner oftast under tiden bröstet töms - men ibland gör de inte det utan är istället början till mjölkstockning. En minde härlig upplevelse som både gör ont och kan ge feber. Här får du tips på hur du undviker mjölkstockning – eller blir av med den om den redan är ett faktum.

_i2a2391_mobile

Såriga och ömma bröstvårtor

Det finns ingen anledning att inte säga som det är: att amma kan göra riktigt, riktigt ont i bröstvårtorna de första dagarna. Men det blir lättare efterhand och smärtan ska försvinna när bebisen fått ordning på taget och bröstvårtorna vant sig. I väntan på det kan det vara bra att läsa lite råd som kan underlätta om det gör ont att amma.

10_Bad_0259_Mobile

Skorv hos barn

I det mjuka fjunet eller kalufsen dyker ljusgula eller mörka flagor upp – då har din bebis med största sannolikt fått skorv i hårbotten. Skorv är helt ofarligt, men kan vara svårt att låta bli att pilla på.

190910_libero_image_069-final_Mobile

Bärsele och bärsjal

En bärsele eller en bärsjal kan vara ett fantastiskt hjälpmedel de första månaderna. Förutom att det är ett bra sätt att ha ditt lilla barn nära nog att höra dina hjärtslag så får du dessutom lyxen av att ha två händer fria!

Libero_Brand-launch_Newborn-diaper_Mobile

Allt om den nyfödda bebisen

Ömtålig, lite rynkig och så ljuvlig att man smälter. Men varför är bebisen luden och kan den se något i början? Här får du lära dig mer om lanugohår, hicka, gulsot, bebisens syn och mycket annat.

Libero_Recruitment_2021_9_baby-sleeping-on-dads-chest-_Mobile

Barnsjukdomar

RS-virus, tredagarsfeber, höstblåsor och springmask. Ja, ens vokabulär som småbarnsförälder blir snabbt större. De flesta barnsjukdomar är inte farliga men det är bra att känna till symptomen och vad du kan tänka på om ditt barn blir sjukt.

190910_libero_cf4_734_mobile

20 goda råd om barns mat

Det finns mycket tyckande och myter om barn och mat, och ibland ändras råd och rekommendationer så det kan vara lite klurigt att hålla koll på vad som egentligen stämmer. För när får barn äta honung och vad gäller för ägg, nötter och spenaten? Här har vi samlat en lista med 20 saker om barn och mat som är bra att känna till.