App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Må bra som nybliven förälder

Att bli förälder är fantastiskt, men också tufft emellanåt. Vi matas av budskap om att njuta av bebisbubblan. Vad gör du då om första tiden med din bebis inte alls känns speciellt njutbar? Vi har pratat med Helga Johnsson Wennerdal och Clara Zelleroth, psykologer och själva föräldrar, som har skrivit boken ”Må bra som förälder”, för att ta del av deras bästa strategier för att må bättre som småbarnsförälder.

När första tiden känns tung
En utbredd föreställning är att första tiden med barn ska vara härlig och skimrande, vilket inte alltid är verkligheten. Om det då inte känns så härligt som man föreställt sig kan en inre stress uppstå. 

– Ofta har man ju sett fram emot att bli förälder, och valt det själv. Men för den sakens skull är det inte alltid man trivs i föräldrarollen. Att inte gilla föräldrarollen jämt är inte samma sak som att inte känna kärlek och omsorg för sitt barn. Det har inget med varandra att göra. Omgivningen kan ha en förvrängd bild av hur första tiden som förälder ska vara, exempelvis föräldrar med stora barn som bara minns det fina och har förträngt hur jobbigt det faktiskt kunde vara, säger Clara.

Att dela med sig av sina känslor och visa sig sårbar kan underlätta när det känns tungt under den första tiden.

– Har du en partner eller nära vän, berätta om dina känslor. Det kan vara svårt att förstå för någon som inte är hemma hela dagarna. Var även extra omtänksam mot dig själv. Om din situation inte känns så härlig, lyft de få stunder du faktiskt kan njuta av. Behandla dig själv som du skulle behandla en vän som mår dåligt, tipsar Helga. 

”Försök att inte reagera, döma och värdera dina känslor. Acceptera och våga vara kvar i känslan – den är ofta övergående.”

Våga acceptera känslor och släpp prestigen  
En del föräldrar kanske upplever första tiden som problemfri, men långt ifrån alla delar den uppfattningen.

–  Det är mycket känslor från olika håll som nybliven förälder. Försök att inte reagera, döma och värdera dina känslor. Acceptera och våga vara kvar i känslan – den är ofta övergående. Det blir lätt att börja tänka tankar som ”såhär får man inte känna”, vilket istället leda till känslor av skuld och skam, förklarar Clara.  

Innan barnet har kommit är det vanligt att vilja planera hur man ska agera och känna som förälder. Dock är det något som kan stressa mer än lugna, då det sällan blir som man tänkt. Det är svårt att veta hur det kommer att bli och hur man kommer reagera. Även om man är en person som är van att klara av mycket, pusha sig själv och ha kontroll så kan situationen bli helt annorlunda när barnet väl har kommit. Försök låta bli att övertänka och gå in i föräldraskapet med ett öppet sinne – släpp prestigen.  

”Vi blir påverkade av alla typer av förändringar, som att flytta eller byta jobb. Att din sinnesstämning då påverkas tillfälligt av att få barn är förståeligt och fullt normalt.”

Känslor är ofta övergående
Det är inte ovanligt att man både känner lycka, stress och förtvivlan som nybliven förälder. Det finns till och med studier som visar på att övergången till föräldraskap ofta följs av en nedgång av upplevd försämrad livskvalitet.

– Det är inte konstigt. Det behöver inte handla om en depression, utan snarare om tillfälliga känslor, såsom stress och svårigheten i att hitta sin identitet. Vi blir påverkade av alla typer av förändringar, som att flytta eller byta jobb. Att din sinnesstämning då påverkas tillfälligt av att få barn är förståeligt och fullt normalt, inflikar Helga.

Förlossningsdepression
Förlossningsdepression är något som oroar många nyblivna föräldrar. Det är viktigt att varningssignaler tas på allvar, men ibland kan oron för en förlossningsdepression orsaka en stress i sig. Nedstämdhet behöver inte alltid innebära depression. Här kan du läsa vidare om deppighet och förlossningsdepression, som även kan uppstå hos partnern.

Läs även om hur du finner trygghet i din föräldraroll här: Att finna trygghet i sin föräldraroll

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...