App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Livet efter förlossningen

Nio månaders väntan är över. Förlossningen är avklarad. Som genom ett mirakel är smärtorna borta och i dina armar vilar ditt barn. Du är säkert fylld av känslor som lycka, tacksamhet, glädje, chock, trötthet – eller en blandning av alltihop.

Det är väldigt olika hur man mår när man just har fött barn. Det kan gå några dagar eller veckor innan du verkligen har knutit an till ditt barn, eller också kan det ske med detsamma. Alla varianter är okej.
Ditt barn tittar säkert nyfiket på dig. Det känner igen din röst, men det är första gången ni ser varandra.

Lägg hud mot hud
Precis efter födseln är många barn pigga och vakna, eftersom adrenalinet har strömmat genom dem under hela förlossningen. Men om förlossningen har varit lång och tröttsam, faller ditt barn snart i sömn av ren utmattning. Det kan behöva återhämta sig en liten stund. Sedan kommer barnet förmodligen att vilja ha mat, mycket närhet och hudkontakt. Här får du goda råd om hur du kommer igång med amningen på ett bra sätt.

Ett alldeles nyfött barn
Tio fingrar och tio tår. Av en eller annan märklig anledning räknar vi dem nästan alltid för att se att det stämmer. Vi öppnar försiktigt de pyttesmå, knutna händerna och fötterna. Och förundras över hur något kan vara så litet.
Om du tittar på ditt barns huvud så ser du att det är lite konformat – det är vad som händer när man har kämpat sig genom en trång kanal. Bara lugn, det blir runt till slut.
Huden är lite röd och skrovlig och det kan finnas plitor här och var i barnets ansikte. De försvinner efter några dagar. Händerna kan vara lite gråblå, eftersom blodcirkulationen inte har kommit igång riktigt ännu.
Läs gärna artikeln om det nyfödda barnet från topp till tå - om varför barnet har lite kalla fötter, varför det kan komma lite mjölk från barnets bröstvårtor. I artikeln om babyvård hittar du massor av bra tips om hur du sköter barnets navelstump, öron, naglar. Här finner du råd om hur du klarar toalettbesöket på bästa sätt efter en förlossning.

Stöd barnets huvud
Ditt spädbarn har fortfarande mycket arbete att utföra, det ska till exempel utveckla sin muskelstyrka. Just nu kan det inte ens hålla uppe tyngden av sitt eget huvud. Huvudet är för stort och tungt i förhållande till resten av kroppen. Det är viktigt att du alltid stödjer huvudet när du lyfter eller håller barnet.
Håll ditt barn nära dig, hud mot hud. Det hjälper dig att få mjölken att rinna till och gör barnet lugnt och tryggt.

Hem till en ny slags vardag
Den första tiden hemma kan kännas ovan och helt ny. Ta hjälp med det mesta – det behöver du under de första dagarna hemma med en liten bebis.
Efter en lång tid av fysiska och psykiska påfrestningar är du en annan och det är din kropp också. Men vävnaderna i underlivet läker fort. Med tiden känns allt normalt igen och när det känns rätt kan ni njuta av ett samliv igen.
I början räcker det bra med promenader. Successivt kan du öka på träningen. Glöm inte att knipträna redan direkt efter förlossningen, för att slippa urinläckage.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...