Broccolipaj

Broccolipaj

Broccolipaj

Broccolipaj är en god, järnrik och mättande lunch eller middag för den gravida. Paj är dessutom perfekt mat att frysa in och sedan värma på när du vill ha en snabb men nyttig lunch.

1 h
8 portioner
Ingredienser 8 portioner
Pajskal
Smör 125 g
Vetemjöl 3 dl
Iskallt vatten 2.5 msk
Fyllning
Broccoli 200 g
Röd paprika 1 st
Purjolök 1 st
Vitlöksklyftor 2 st
Riven ost av valfri smak 150 g
Äggstanning
Stora ägg 3 st
Vispgrädde 2 dl
Mjölk 1 dl
Salt & svartpeppar

Gör så här

Num 1
Sätt ugnen på 200°c över/undervärme.
Num 2
Pajdeg: Mixa smör och vetemjöl till en smulig massa i din matberedare. Tillsätt kallt vatten och mixa en snabbis tills degen precis gått ihop.
Num 3
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (24 cm ø), nagga botten med en gaffel och låt sedan kylas i 20 minuter. Förgrädda sedan pajskalet mitt i ugnen i 12 minuter.
Num 4
Fyllning: Hacka broccolin och låt koka i saltat vatten tills den mjuknat, ca. 5 minuter. Häll i en sil och låt rinna av.
Num 5
Hacka purjolök, paprika och vitlök. Fräs i en panna med smör tills purjolöken mjuknat. Tillsätt sedan broccoli och fräs någon minut till.
Num 6
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar. Varva broccoliblandningen med riven ost i pajskalet och häll sedan på äggstanningen.
Num 7
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 30-35 min.

Tips!

Förbered pajdegen redan dagen innan.