mjuk_1200x450_image

Så tar du hand om bebishuden

Gosig mjuk och len bebishud kanske är något av det bästa som finns. Men bebisens hud är ömtålig och behöver skyddas från exempelvis sol, fukt och kyla. Bebishuden kan också lätt bli torr. Här kan du läsa om vad som kan vara bra att tänka på när det kommer till hudvård för bebisar. 

Vår hud består av tre lager som alla har olika funktioner, men till skillnad från huden på en vuxen så är bebisens hud mycket tunnare – och därför också mycket känsligare för yttre påverkan, som exempelvis värme, sol, fukt och kyla. Just därför är det bra att ge bebishuden lite extra omsorg.

Torr hud hos bebisar

Många nyfödda spädbarn har torr och med lite fjällande/flagnande hud, vilket är helt naturligt eftersom hudens naturliga utsöndring av talg inte riktigt kommit igång. Det brukar stabilisera sig självt några veckor efter den lilla krabaten kommit till världen. 

Fortsätter bebisens hud ändå att vara torr så kan du ha i några droppar babyolja i vattnet när det är dags att bada. Det går också att smörja bebisen med lite olja direkt efter badet, gärna när huden fortfarande är fuktig så går oljan in lättare. Eftersom bebishud är känsligare än vuxnas så tänk på att använd oparfymerade produkter som är anpassade för de minsta - hör gärna efter med din BVC-sköterska om den kräm, lotion eller olja du valt passar den tunna huden. Är du osäker kan du också  be att hen kikar lite extra på huden för att få bekräftat att allt är som det ska. Bebisar med eksem och/eller väldigt torr hud brukar må bra av att inte bada för ofta, eftersom vatten är uttorkande.

Knottrig hud på bebisen

Knottrig hud i bebisens ansikte är också jättevanligt hos nyfödda bebisar. Det är en slags hormonutslag som kommer försvinna av sig självt inom några veckor – utan att du behöver behandla med något. Försvinner de inte kan det däremot handla om att bebisen har en allergi eller är känsligt mot något. Även atopiska eksem kan visa sig med rodnad och knottrig hud i ansiktet på små bebisar. Hör med din BVC om det är så att knottrorna inte går över. 

Försök undvika fukt och värme mot bebishuden

Fukt och värme – speciellt i kombination med varandra – brukar inte bebishuden må bra av. Tänk därför på att använda en blöja som andas bra och låt din bebis vara utan blöja en stund under varje blöjbyte, så minskar du risken för att mötas av en röd och irriterad rumpa när du tar av blöjan nästa gång. 

Både bebisar och små barn får också lätt värmeutslag, inte sällan kommer de under sommaren när temperaturen stiger men de kan också dyka upp under vinterhalvåret om bebisen varit för varmt klädd. Värmeutslag är inte farligt, men du kan snabba på att de försvinner genom att göra bebisen lite svalare, exempelvis genom att byta till tunnare kläder som andas bättre. Små bebisar har ju svårt att både berätta om de tycker det är för varmt eller kallt, men de har också svårt att reglera sin egen kroppstemperatur. Ett sätt för de riktigt små att få hjälp med det är faktiskt hud mot hud-metoden som hjälper bebisar att hålla sin kroppstemperatur.

Skydda bebisens hud mot sol, vind och kyla

Bästa sättet att skydda bebishuden mot solen är att vara i skuggan. Spädbarn under ett år ska helst inte vara i solen alls om det går att undvika. Men även vind och kyla kan vara kämpigt för små bebiskinder. Du kan tänka på att inte tvätta barnets ansikte samma dag som ni ska ut i kylan, då försvinner nämligen det naturliga, skyddande fettet som finns i barnets hud. Och vill du smörja in bebisens hud så är det bra att välja en kräm som inte innehåller vatten, eftersom det kan göra det lilla ansiktet ännu mer utsatt. Om det blåser väldigt hårt och är kallt är det också klokt att hålla sig inomhus om man har en liten spädis. Just vinden påverkar köldeffekten väldigt mycket och en vind i 10m/s kan göra att det upplevs dubbelt så kallt från vad som står på termometern. 

Utslag och eksem hos bebisar och små barn

Utslag, eksem och olika typer av hudirritation kan bero på en massa olika saker, exempelvis hormoner, sjukdomar, ärftlighet eller bara yttre påverkan som värme och fukt. För att djupdyka lite i bebisars ömtåliga hud kan du läsa vår guide om olika typer av utslag och prickar som är vanliga hos barn, vad de kan beror på, vad symptomen är och hur man ska behandla dem. 

Vill du lära dig ännu mer om bebishuden? Då kan du gå Liberos Hudskola - där vi samlat hudvård för små barn.


Faktagranskad av Maria Frid, Barnläkare

Dela artikel

Artiklar som kan vara intressanta för dig