App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Det mjukaste som finns

Gosig mjuk bebishud är bland det bästa som finns och faktum är att den skiljer sig en del från vuxenhud i hur den är uppbyggd och behöver tas om hand. I den här artikeln går vi igenom skillnaderna på barn- och vuxenhud samt de vanligaste frågorna som brukar dyka upp angående bebishud.

Bra att veta

  • Huden hjälper barnet att upprätthålla kroppens värme- och fuktbalans.
  • Barnets hud skyddar mot skadliga bakterier och virus. Den är en del av immunförsvaret.
  • Vissa viktiga näringsämnen, som D-vitamin, bildas i huden.
  • Barnets immunförsvar är inte fullt utvecklat. Om ditt barn ligger naket (eller med enbart en blöja) mot din bara hud överförs din skyddande bakterieflora till barnet.
  • Barnets hud är bara hälften så tjock som din och den är därför mer känslig.
  • Barnets hud har högre vätskehalt än vuxnas, och har svårare att upprätthålla en optimal vätskebalans.
  • Barnet föds med inaktiva svettkörtlar. Det betyder bland annat att det har svårare att reglera sin kroppstemperatur än vi vuxna.
  • Använd gärna parfymfria produkter som är väl anpassade för barns känsliga hud.
  • Huden är också ett av kroppens sinnesorgan. Barnet använder den till att känna och bilda sig en uppfattning om den omgivande världen.

Skorv i hårbotten

En del barn får skorv, små ofarliga hudskorpor, i sin hårbotten. Läs om hur du gör med skorv

Torr hud

Många nyfödda har torr, till och med lite fjällande hud. Det är naturligt och kräver ingen speciell hudvård. Hudens naturliga utsöndring av talg har helt enkelt inte kommit igång och stabiliserats ännu. Det viktigaste är att barnets hud är ren, och att du tvättar alla nya kläder, handdukar och sängkläder innan de används. 

Några droppar barnolja i badvattnet är bra att använda. Du kan även smörja barnet med badolja efter badet, gärna när huden fortfarande är fuktig så går oljan in lättare i huden. En kräm med zink är också utmärkt att använda på röda bebisrumpor.

Röd rumpa

Barnets hud är känslig. Både kisset och bajset innehåller ämnen som är starkt retande, och området under blöjan blir lätt rött och irriterat. Bästa rådet är att byta blöja så fort den blir fuktig och lufta vid varje blöjbyte. Tvätta huden med vatten och olja och använd en zinkkräm om huden är röd. 

Läs här om hur du undviker eller behandlar blöjutslag

Välkommen att lära dig allt om hudvård för små barn i Liberos Hudskola

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...