libero_tomorrow_project_07_Desktop

Kyla och förfrysning

Har barnets hand halkat ur vanten så att fingrarna är iskalla? Är nästippen vit eller har kinden fått bleka fläckar? Läs på så att du vet hur du ska hantera förfrysning och nedkylning på rätt sätt om olyckan är framme.

Barnets fingrar, tår, kinder och nästippar kan drabbas av köldskada eller förfrysning när det är kallt och blåsigt. Det är viktigt att veta hur du ska agera om ditt barn skulle bli kraftigt nedkyld, till exempel hamna i kallt vatten.

Köldskada eller förfrysning - symtom


Ett litet barn har svårt att förklara de vanliga tecknen på förfrysning; en stickande känsla i det köldskadade området, eller att huden känns avdomnad med sämre känsel än vanligt. Sover barnet ute kanske det inte ens märkt av nedkylningen.
Därför bör du som förälder vara uppmärksam på om huden plötsligt blir blek eller vitnad.

Så gör du:
• Se till att komma bort från blåst och kyla, inomhus om möjligt. Ta försiktigt av skor och vantar. Det bästa är att värma barnets köldskadade hud med hjälp av din egen, till exempel i dina armhålor.

• Försök aldrig värma en nedkyld kroppsdel snabbt med hjälp av varmt vatten, varmvattenflaska eller genom att gnugga hårt på området.

• Fortsätt att värma huden ända till dess att färg och känsel har kommit tillbaka.
Normalt brukar färgen återvända till huden inom 15-20 minuter. Hudområdet blir rött, varmt och ibland lite svullet. Det kan göra ordentligt ont när blodgenomströmningen kommer igång igen.

Djup köldskada ska till sjukhus

Misstänker du att det blivit en djupare köldskada bör du alltid kontakta vården. Risken för kvarstående skador blir mindre om huden behandlas rätt. Tecken på svår förfrysning kan vara:
• Huden är hård och vaxartad, vit, vitgul eller blåvitmarmorerad.
• Barnet kan få svårt att röra på den köldskadade kroppsdelen, till exempel fingrarna.
• Huden har inte fått tillbaka normal färg och känsel efter 20-30 minuters uppvärmning.

För djupa köldskador gäller att du bör försöka värma dem endast ifall kroppsdelen kan förbli uppvärmd tills barnet får vård. Om den förfrysta vävnaden tinas upp och sedan kyls ned igen kan skadan bli värre.

Nedkylning – symtom

Små barn har en större kroppsyta i förhållande till sin kroppsvikt jämfört och blir lättare nedkylda än äldre barn eller vuxna. Små barn kan sakna förmågan att huttra, kroppens eget sätt att öka värme. Iskallt vatten är den farligaste och vanligaste orsaken till kraftig nedkylning.


Så gör du:
• Se till att barnet kommer inomhus och får torra kläder.
• Varm och söt dryck (till exempel bröstmjölk om du ammar!) ger kalorier och energi som hjälper kroppen att alstra värme.
• Klipp bort kalla blöta kläder i plant läge och lägg torra filtar runt kroppen.
• En medvetslös, nedkyld människa ska alltid till sjukhus - även om varken puls eller pupiller tyder på några livstecken!

Undvik köldskador och nedkylning

• Klä barnet väl. Om det både är kallt och blåser hårt kan det vara klokast att hoppa över promenaden och istället stanna inomhus.


• Ett bra sätt att förebygga nedkylning hos såväl barn som vuxna är att äta ordentligt innan man går ut.

• Undvik att tvätta barnets ansikte samma dag som ni ska gå ut i kylan, då försvinner det naturliga fett som finns i barnets hud. Det finns inga salvor som skyddar mot kyla. Vill du smörja in barnets hud för att den är torr så gör det helst kvällen innan. Om du gör det en stund innan ni ska ut så välj en extra fet kräm som har ett lägre vatteninnehåll.

• Om någon kroppsdel en gång blivit rejält köldskadad kan den vara extra känslig en lång tid därefter. Undvik att utsätta huden för kyla, åtminstone tills skadan har läkt helt.

Så mycket kallare gör vinden kylan

Några exempel:
Vind 2 m/s + Lufttemperatur -5 grader = Kyleffekt -8
Vind 5 m/s + Lufttemperatur -5 grader = Kyleffekt -11
Vind 5 m/s + Lufttemperatur -10 grader = Kyleffekt -17
Vind 10 m/s + Lufttemperatur -5 grader = Kyleffekt -14
Vind 10 m/s + Lufttemperatur -10 grader = Kyleffekt -20
Vind 15 m/s + Lufttemperatur -20 grader = Kyleffekt -36

Dela artikel