Epidural – hur är det att föda med epiduralbedövning?

Många vill ha någon form av smärtlindring när de ska föda, men vilken metod som passar vem varierar. Epidural är den mest effektiva formen av smärtlindring under en förlossning och hur den funkar får du reda på här.

Epidural är en form av medicinsk smärtlindring som läggs i ländryggen på den som ska föda. Här går vi igenom hur det kan vara att få ryggbedövning under förlossningen, och vilka för- eller nackdelarna kan vara.

Vad är epidural och hur funkar det?

Epiduralbedövning (EDA) är en väldigt effektiv form av smärtlindring, och eftersom det är ett så kallat lokalbedövningsmedel så påverkar det inte heller medvetandet på den som ska föda. Det som händer i kroppen när man får epidural är att smärtsignalerna från nerverna blockeras från att nå fram till hjärnan och den uppfattar inte att det gör ont. Många gånger kallas epidural för ryggmärgsbedövning, men det stämmer inte riktigt eftersom det inte är ryggmärgen som bedövas utan bara nerverna som går från ryggmärgen.

Att få epiduralbedövning

Det vanligaste är att man tar epidural under öppningsskedet av en förlossning. Att få epidural kan vara något man har önskat redan i sitt förlossningsbrev eller så bestäms det under själva förlossningen. Då kallar man in en narkosläkare för att lägga bedövningen. Den som ska få epidural får då lägga sig på sidan och skjuta ut ryggen (tänk ungefär som en arg katt) eller sätta sig på sängkanten och sjunka ihop som en säck potatis. Allt för att det ska bli lättare för läkaren att lägga bedövningen, vilket görs med en tunn plastslang (kateter) i ländryggen.

Det tar ungefär 5-15 minuter innan epiduralbedövningen börjar hjälpa. Full effekt får man efter ungefär en halvtimme. Katetern får sitta kvar under hela förlossningen. Barnmorskan - eller den som föder - kan fylla på med mer bedövning via en pump om det behövs. Det går att göra ända tills att barnet är fött.

För- och nackdelar med epidural

Epidural är en väldigt effektiv form av smärtlindring, och eftersom det går att fylla på under tiden så är det möjligt att vara bedövad i stort sett under hela förlossningen. En fördel är också att blodtrycket sänks, vilket beror på att smärta påverkar våra stresshormoner och när vi minskar smärtan så sjunker också blodtrycket. Därför kan epidural också vara bra vid havandeskapsförgiftning eftersom blodtrycket då är högre än normalt redan innan förlossningen. Det kan också vara bra att få ryggbedövning om man har problem med hjärta eller lungor eftersom bedövningen helt enkelt minskar den påfrestning som en förlossning har på kroppen.

Men det finns också en del nackdelar med epidural som kan vara bra att känna till. Krystreflexerna kan bli svagare och förlossningen kan då dra ut lite på tiden. Det finns också en lite ökad risk att förlossningen behöver avslutas med sugklocka – även om de allra flesta inte gör det. Men det finns inget som tyder på att ryggbedövning ökar risken för att förlossningen slutar med kejsarsnitt eller att det skulle ge framtida ryggproblem för den som föder.

Vilka biverkningar eller komplikationer finns med epidural?

Epiduralbedövning har använts länge och är en väl beprövad metod, men vissa biverkningar kan komma av smärtlindringen:

  • blodtrycksfall - om det sjunker för mycket får man blodtryckshöjande medicin
  • klåda hos ungefär 50% (det finns läkemedel som lindrar)
  • skakningar eller huttringar, som brukar går över av sig självt
  • svårare att kissa – brukar släppa efter några timmar
  • svaghet i muskler, försvinner ofta efter 1-2 timmar
  • ont i ryggen, går vanligtvis över efter några dagar
  • lättare feber
  • längre förlossning eftersom epidural kan dämpa krystreflexerna
  • kraftig huvudvärk i väldigt sällsynta fall (då får man läkemedel).

Påverkas barnet av epidural?

Hjärtfrekvensen hos barnet kan tillfälligt förändras om den som föder får epiduralbedövning. Det beror sannolikt på att sänkningen av stresshormoner även når barnet, det är alltså inte ett tecken på att bebisen mår dåligt. Hjärtfrekvensen regleras nästan alltid tillbaka av sig självt, och du kan lita på att förlossningspersonalen håller koll på detta eftersom CTG-apparaten som mäter barnets puls är på under hela tiden.

Förlänger epidural förlossningen?

En epiduralbedövning kan göra så att förlossningen drar ut på tiden eftersom krystreflexen blir lite svagare. Det som händer då är ofta att man får dropp med värkstimulerande.

Alla kan inte ta ryggbedövning

Det finns vissa tillstånd, mediciner och sjukdomar som gör att ryggbedövning inte är att rekommendera som smärtlindring. Det kan till exempelvis vara olämpligt att ta epidural om den som ska föda har:

  • ökad blödningsbenägenhet eller äter medicin som påverkar blodets förmåga att levra sig
  • en infektion i blodet eller i huden där bedövningen ska läggas
  • vissa sjukdomar som påverkar nervsystem eller trycket i ryggmärgsvätskan
  • vissa ryggsjukdomar eller missbildningar i ryggraden
  • tagit läkemedel som inte går bra ihop med epidural.

Spinal vs epidural

Spinalbedövning är en lättare form av ryggbedövning. Effekten kommer snabbare än vid epidural, men går också över fortare. Till skillnad mot epidural så kan man heller inte fylla på bedövningen när den tagit slut, därför funkar spinal bäst i själva utdrivningsfasen. Det vanligaste är att man använder spinalbedövning på omföderskor som är i slutet av en snabb förlossning, med max två timmar kvar tills att bebisen är född. Spinalbedövning läggs också lite annorlunda än epidural, med en tunn nål direkt i huden istället för genom en kateter. Vissa förlossningskliniker använder sig av en kombinerad form av spinal- och epiduralbedövning. Då läggs spinalbedövningen först eftersom den ger snabbast effekt och efter en stund ger läkaren också epidural som går att fylla på efter hand.

Faktagranskad av Sofie Gustavsson, legitimerad barnmorska

Anna Falkenström, Sofie Gustafsson
legitimerad barnmorska