Vilken mat ska man undvika som gravid?

Faktagranskad av Amelie Jensnäs Joäng, legitimerad barnmorska

Vad får man inte äta som gravid, hur var det med kaffe och vad är listeria? Här kan du läsa om mat för gravida, och framförallt vad man inte ska äta när man väntar barn.

Ibland kan det kännas som att det finns många pekpinnar kring mat och graviditet, men mycket går faktiskt bra att äta - och så där väldigt stora ändringar i kosten behöver man oftast inte göra. Däremot finns det vissa saker som inte är bra för barnet i för stora mängder, och andra som man gör bäst i att helt skippa helt för att minska risken att drabbas av till exempel listeria eller toxoplasma.

Exempel på mat och dryck att minska på eller helt undvika under graviditeten:

  • Begränsa kaffedrickandet
  • Ingen alkohol
  • Lakrits med måtta
  • Undvik lever och njure (på grund av för mycket A-vitamin)
  • Undvik rått, torkat eller kallskuret kött
  • Undvik kallrökt och gravad fisk som du inte vet datum på
  • Var försiktig med mat som inte blivit ordentligt upphettad
  • Ät inte ost gjord av opastöriserad mjölk
  • Försök att minska på sötade livsmedel och drycker till vardags
  • En del fiskar från insjöar och Östersjön innehåller tyvärr alldeles för mycket miljögifter. Här finns mer information om vilken fisk du bör undvika och vilken du kan äta mycket av.

Koffein och graviditet: Hur mycket kaffe kan man dricka som gravid?

När det gäller kaffe så ska man som gravid försöka att inte få sig mer än 200 mg koffein per dag eftersom det kan påverka fostret. Håller man sig till 3 till 4 dl kaffe, eller fyra till sex muggar svart te om dagen - så kommer man inte upp till den mängden. Eftersom energidrycker ofta innehåller mycket koffein så kan det vara bra att vara lite försiktig med sådana också.

Hur mycket lakrits kan man äta som gravid?

En annan sak man ska ta det lugnt med är faktiskt lakrits. Det går absolut bra att äta lite, men Livsmedelsverket rekommenderar att man håller sig till max 50g lakrits om dagen.

A-vitamin och graviditet

När det gäller A-vitamin så behövs det för att graviditeten ska utvecklas normalt, och för barnets syn. I för stora mängder kan det dock vara skadligt för barnet. Men det spelar roll varifrån A-vitaminet kommer. Den som äter vitaminer i form av kosttillskott behöver till exempel hålla koll på att den inte får i sig för mycket A-vitamin. Som gravid ska man också undvika lever och njure. Leverpastej går däremot bra eftersom det inte innehåller så mycket lever. Äter man mycket grönsaker och rotfrukter som innehåller karotenoider (vilket kan omvandlas till A-vitamin i kroppen) är det också helt lugnt - det går inte att överdosera.

Kan man dricka ett glas vin?

Nej, alkohol är något man ska avstå från att dricka helt under graviditeten. Alkoholhalten i blodet blir nämligen densamma för barnet eftersom det passerar över via moderkakan. Eftersom fostret är under konstant utveckling, och även känsligare för alkohol än vad vi vuxna är bör man undvika alkohol helt.

Sötade livsmedel och drycker

Många vet säkert om att det inte är så väldigt bra för kroppen att dricka läsk och äta godis varje dag. Men det som är lättare att glömma bort är allt tillsatt socker, som i till exempel juicer, energibars, smaksatt yoghurt, vissa flingor och müsli. En hel del vanliga livsmedel som vi ofta äter till frukost eller mellanmål har alltså väldigt mycket socker i sig och det kan påverka den som är gravid ganska mycket, inte minst eftersom tröttheten ofta blir betydligt jobbigare med ett blodsocker som åker berg-och-dalbana. Det kan också öka risken för graviditetsdiabetes, särskilt om man har ärftlighet för det. Så försök om det går att minska på socker till vardags.

Toxoplasma och graviditet

Toxoplasmos är en vanlig sjukdom som orsakas av en parasit (toxoplasma), men just under graviditeten kan den bli farlig för fostret. Det finns däremot några enkla tips kring mat och matlagning att hålla sig till eftersom parasiten dör vid djupfrysning (minst -18 grader i tre dygn) eller vid upphettning över 65 grader.

Så undviker du toxoplasmos vid matlagning:

  • Undvik all form av rått kött. Genomstek allt och tvätta skärbrädor och händer som varit i kontakt med rått kött.
  • Toxoplasma kan också finnas i kött som gravats, torkats eller kallrökts, till exempel parmaskinka och salami. Vill man äta sådant kött under graviditeten ska det helst frysas i tre dygn, då dör eventuella toxoplasmaparasiter.
  • Skölj bort alla synliga jordrester från bär, grönsaker och frukt.
  • Tvätta händerna noga om du grävt i jorden och ska laga mat därefter. Att vara noga med hygienen minskar dessutom risken för magsjuka.

Listeria och graviditet

Listeriabakterien kan ge infektioner som är skadligt för barnet i magen. Den växer till sig i kylskåpstemperatur och överlever i frysen. Den dör däremot om den tillagas och upphettas till minst 70 grader, det vill säga när det bubblar.

Så undviker du listeria vid matlagning:

  • Var försiktig med kallrökt eller gravad fisk som inte är helt nyförpackad. I en vakuumförpackning kan bakteriemängden nämligen bli stor på några veckor. Sushi som är gjord på färska råvaror går bra att äta.
  • Skippa patéer, sallader och syltor från affärens delikatessavdelning – du vet inte hur och när de tillagats.
  • Låt bli mat som förvarats flera veckor i kylskåpet och sedan äts utan att först värmas upp.
  • Förvara tinade, frysta grönsaker och uppskuren melon i kylskåp och ät inom några få dagar.
  • Undvik alla mjölk- och ostprodukter som är gjord på opastöriserad mjölk. Läs på förpackningen om produkten är pastöriserad eller ej. Ordentligt upphettad ost är aldrig farligt att äta.
  • Tänk på att många kalla sallader, röror och smörgåsar kan innehålla sådan fisk eller ost som man ska undvika under graviditeten.

Vilka ostar är okej att äta under graviditeten?

Ostbrickan kan alltså vara lite besvärlig när man är gravid. Men det finns lite generella regler att kika på. Det går till exempel bra att äta hårdost precis som vanligt; herrgård, parmesan, manchego osv.

Även förpackad fetaost, mozzarella, halloumi, keso och färskost är okej eftersom de antingen hettats upp under tillverkningen eller tillverkats av pastöriserad mjölk.

Vilka ostar ska man inte äta som gravid?

Brieost, chevré, gorgonzola och annan mögel- eller kittost ska man låta bli som gravid. Undvik även färskostar som är gjord på opastöriserad mjölk.

Förutom att det finns vissa livsmedel som är bra att undvika så finns det ju under graviditeten också sådan mat som är extra bra för både barnet och den som är gravid, mer om det kan du läsa i vår artikel om bra kost under graviditeten. Hos Livsmedelsverket hittar du också de senaste råden om mat och graviditet.

Faktagranskad av Amelie Jensnäs Joäng, legitimerad barnmorska

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem i Liberoklubben!
Amelie Jensnäs Joäng
legitimerad barnmorska