Ta hand om huden på bästa sätt

Bebisars hud är känslig och behöver extra omtanke. Det är exempelvis viktigt att skydda huden mot sådant den inte mår bra av och att välja skonsamma produkter som passar till känslig bebishud. I det här kapitlet går vi igenom vad du ska tänka på och smarta tips för att pyssla om din bebis lite extra.

Torr eller irriterad hud

Varför får barn lättare torr hud?

Det är väldigt vanligt att barn har torr hud. Det kan bero på ärftlighet eller yttre faktorer som exempelvis sol, vind, kyla, vatten och torr luft. Eftersom bebisens hud är tunnare så förlorar den också fukt snabbare, vilket kan resultera i torr hud. Om huden blir torr uppstår lätt små sprickor där bakterier kan tränga igenom, och risken för eksem eller infektioner ökar. Därför är det viktigt att smörja och återfukta regelbundet – med produkter som är anpassade för små bebisar. Välj milda och oparfymerade produkter, och var noga med vilket tvättmedel ni använder. En bra riktlinje är att om huden är mjuk och ser fin ut så brukar den må bra.

Babyvård med noga utvalda ingredienser

Första åren i livet behöver din bebis särskild omtanke. Då är det viktigt att du känner dig trygg med rätt babyvård, oavsett om det är en mysig massage eller ett smidigt blöjbyte. Därför är våra babyvårdsprodukter framtagna med omsorgsfullt utvalda ingredienser. I vår babyolja och cream använder vi bland annat havreolja som odlas här i Norden. Havre är känt för sina återfuktande, lugnande och skyddande egenskaper, och passar därför särskilt bra till torr eller känslig hud. Alla våra hudvårdsprodukter för bebis är också oparfymerade, Svanenmärkta, Dermatologiskt testade och rekommenderas av Asthma Allergy Nordic. Det är babyvård du kan lita på och som ger en mjuk start i livet för dig och din bebis.

Hudvard 01

Smarta hudvårdstips

Ta hand om alla hudveck

Små barn har mer hud än en vuxen i relation till sin vikt. Det gör också att de har fler hudveck. I dessa veck kan huden ibland bli röd och fnasig. Rengör alltid noga i vecken, gärna med barnolja. Tänk också på att försiktigt torka torrt i alla veck så ingen fukt ligger kvar.

Lufta huden emellanåt

Är huden irriterad kan du låta barnet ligga naken på en mjuk handduk eller filt så att huden får lufttorka och återhämta sig. Se till att rummet är varmt och behagligt och att barnet ligger säkert.

Hudvard 03

Skorv

Skorv eller mjölkskorv som det också kallas, kan bildas i hårbotten och ibland runt ögonen. Skorven liknar mjäll, fast är aningen fetare och gulare. Det är oklart varför skorv uppstår, men det växer bort med tiden. Du kan lättare ta bort skorven genom att smörja in hårbotten med babyolja och sen försiktigt kamma ur skorven. Om håret blir väldigt kladdigt kan man tvätta bort det med milt babyschampo. Var försiktig när du gnider in huvudet över fontanellerna.

Händer

Ett barns händer undersöker det mesta och behöver därför tvättas ofta. Genom att göra det till en vana att alltid tvätta händerna när ditt barn kommer hem från förskolan kan ni undvika och förebygga många infektioner. Tänk på att torka händerna ordentligt efteråt – bakterier trivs i den fuktiga miljön. Handhygien är lika viktigt för de allra minsta som för de lite äldre barnen.

Hudvard 04

Prova att tvätta med babyolja

Prova att ibland tvätta med babyolja istället för med tvål. Det är ett väldigt skonsamt sätt att tvätta en liten bebis på eftersom det rengör samtidigt som det hjälper till att bevara hudens fuktighet

Hudvard 05

Var rädd om kinderna

Röda och torra kinder är mycket vanligt på barn, framför allt på vintern när det är torrt och kallt ute. Det stramar, sticks, kliar och kan göra ganska ont. Torr hud blir också känsligare och ömtåligare. När du tvättar ansiktet på barnet – undvik att gnugga utan badda istället försiktigt rent. Smörj den torra huden ofta med fet kräm, gärna på kvällen eller en stund före ni ska gå ut så krämen hinner gå in ordentligt i huden.

Barn och sol

Aldrig i solen utan skydd!

Barns hud är känsligare än vuxnas och blir lättare utsatt i solen. Små barn ska inte vistas i ute i solen utan skydd. Det bästa är att skydda med kläder av mjukt bomullstyg. Spädbarn ska helst inte utsättas för direkt solljus alls. Efter att barnet fyllt sex månader är det okej att börja använda solskyddsfaktor speciellt anpassad för barn, men kom ihåg att även då är bättre att hålla sig i skuggan.

Om barnet bränt sig

Om huden blivit röd och ömmar bör man undvika solen helt i några dagar för att låta huden läka. Det gäller också vid soleksem, som brukar visa sig som små kliande knottror eller blåsor. Om huden svider så kan ibland kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion hjälpa, men kika så att den passar ditt barns ålder innan du smetar på. Sveda och kliande soleksem kan även lindras med en receptfri hydrokortisonkräm, men prata först med BVC så du får bra råd i hur du ska göra om barnet bränt sig.

Är du en hudexpert?

Gör vårt quiz och se vad du kan om babyhud. Klarar du alla frågor belönas du med 100 poäng att användas fritt i Liberoklubbens poängshop.

Kom ihåg d-dropparna!

Huden bildar det livsviktiga D-vitaminet med hjälp av solljus. D-vitamin är viktigt för uppbyggnaden av skelettet. D-vitaminbrist kan påverka hälsan negativt. Här i Norden är bara solen stark nog under sommarmånaderna, och dessutom ska små barn undvika solen. Därför rekommenderas det alltid att små barn får D-droppar för att garantera att de får i sig tillräckligt av vitaminet.

Kom ihåg att smörja in ordentligt

Våra produkter innehåller naturliga, vårdande och återfuktande ingredienser. Dessa Liberoprodukter är bra att ha hemma: