Hela vetenskapen bakom blöjor, rengöring och röda rumpor

När man får barn börjar plötsligt väldigt mycket handla om bajs. Hur ska det se ut? Och hur ofta ska det bajsas? I det här avsnittet går vi igenom allt som är värt att veta om blöjor och hud.

Hur många blöjor går åt?

6–9 blöjor om dagen

Ett barn kissar flera gånger per dygn (det blir ungefär 5-6 våta kissblöjor per dag). Hur ofta ett barn bajsar kan däremot variera väldigt mycket – från flera gånger varje dag till någon gång i veckan.

Nyfödda kräver flest blöjor

Nyfödda brukar kissa och bajsa oftare än lite äldre spädbarn. Ofta vid varje måltid. Det brukar betyda minst 5-6 gånger per dag, ibland upp till 8-9 gånger per dag. Du bör alltid byta blöja så fort du märker att barnet har bajsat.

Är du en hudexpert?

Gör vårt quiz och se vad du kan om babyhud. Klarar du alla frågor belönas du med 100 poäng att användas fritt i Liberoklubbens poängshop.

Kiss och bajs irriterar huden

Ditt barns hud är tunnare än din vilket gör den betydligt mer ömtålig och känslig för fukt och värme. Att gå för länge med en blöja som behöver bytas är inte bra för ditt barns hud. Kiss och bajs irriterar huden.

Blöjbyten 01

Det första bajset

Första bajset kallas barnbeck eller mekonium och är segt och grön-svart. Det kan vara lite klurigt att ta bort eftersom det är så segt - ett tips är då att använda babyolja så brukar det gå lättare att tvätta rent. Efter premiärbajset brukar sedan nyfödda bajsa varje gång de äter och då är avföringen oftast väldigt lös. Bajset är oftast gult och lite grynigt, men det kan också vara åt det gröna hållet.

Alla barn bajsar olika ofta

Efter en eller ett par veckor bajsar de flesta barn lite mer sällan. En del barn som ammas kan helt plötsligt börja bajsa en gång i veckan. Ibland kan det gå upp till tio, tolv dagar. Som förälder blir man lätt orolig om barnet inte har bajsat på några dagar, men det behöver du inte vara om ditt barn äter och sover bra och verkar nöjt. Men är du ändå orolig, prata med BVC.

Blöjeksem och röd rumpa

Håll koll på blöjan

Genom att byta så fort blöjan är full eller bebisen har bajsat så förebygger du röd rumpa, eksem, klåda och sveda. Alla våra blöjor har en våtindikator, det är ett streck på blöjan som ändrar färg om bebisen har kissat. Det är ett jättebra sätt att veta att bebisen får i sig vätska och kissar som den ska. Sen behöver du inte byta på en nyfödd varje gång det kommit lite kiss, våra blöjor är gjorda för att hålla torrt ändå men om blöjan är full eller det känns blött mot bebisens rumpa ska den alltid bytas. Byt också direkt när bebisen har bajsat. Det är också viktigt att hitta den blöjstorlek som passar ditt barn, sitter åt lagom mycket och håller tätt på rätt ställen.

Blöjbyten 02

Vatten, olja eller tvål?

Den dagliga rengöringen av ditt barn kan du göra på skötbordet (eller på en handduk på golvet eller sängen). I de allra flesta fall är vatten och babyolja det bästa. Babyolja är ett väldigt skonsamt sätt att tvätta små bebisrumpor med eftersom det gör huden mjuk och len samtidigt som det vårdar och skyddar huden mot att torka ut. Har du inte tillgång till vatten så är även våtservetter ett bra alternativ, men använd oparfymerade våtservetter som är milda mot huden.

Om huden är irriterad

Hur noga du än är med att byta blöja ofta och rengöra försiktigt så händer det ibland att ditt barns rumpa blir röd och irriterad. Det kan till och med hända att det uppstår små sår eller blåsor. Små barn kissar ofta och främst är det fukt och värme mot rumpan som orsakar irritationen, men kontakten med urin och avföring bidrar förstås också.

 Blöjbyten 03

Tvätta rent och lufta huden

Är huden röd och irriterad är det skonsammare att rengöra med oparfymerad babyolja eftersom oljan är väldigt mild mot huden samtidigt som den ger en liten skyddande hinna. Låt ditt barn ligga naket på en mjuk handduk efter blöjbytet, så att huden får återhämta sig ordentligt. Tänk på att nyfödda barn har svårare att reglera kroppstemperaturen än vi vuxna. Se därför till att rummet är varmt och behagligt. Smörj eventuellt med en skyddande kräm innan du sätter på den nya blöjan.

Tips och tricks

Trefingergreppet

När du ska byta blöja kan du börja med att öppna flikarna utan att ta bort blöjan. Torka sedan av eventuellt bajs med blöjan och vik sedan den smutsiga blöjan på mitten, under barnet. När du sedan torkar och tvättar rumpan på ditt barn kan det vara bra att använda trefingergreppet – det vill säga håll barnets båda knän med din ena hands tumme, pekfinger och långfinger. Då har du ett bra och ordentligt grepp för att hålla styr på en livlig liten krabat.

Flicka eller pojke?

På flickor tvättar man framifrån och bak för att undvika att bakterier kommer in i urinröret. Har det kommit bajs innanför blygdläpparna är det bra att försiktigt tvätta bort det med en mjuk, tunn tvättlapp som är fuktad med vatten, oparfymerad tvål eller babyolja som är naturligt återfuktande. Har du en pojke ska du undvika att dra tillbaka förhuden för att göra rent.

 Blöjbyten 34

Rätt storlek på blöjan

Att det är skillnad på storlekar på blöjor har nog ingen missat. Oftast är blöjorna indelade efter produktnamn och viktklass. Liberos blöjor heter Comfort, UP&GO och Touch och finns i en mängd olika kilointervaller. Dessutom överlappar storlekarna varandra så att du ska hitta en blöja som verkligen sitter bra på ditt barn i just den åldern. Barn kan ju väga lika mycket men vara i ganska olika ålder och tvärtom.

Ålder och vikt spelar roll när du ska välja blöjstorlek

I första hand är det barnets vikt som avgör när du väljer storlek, men barn som väger lika mycket kan också vara olika långa med olika kroppstyper så se viktindelningen på blöjpaketet som en indikation och inte en absolut sanning. Även ålder som står på blöjpaket kan vara bra att kika på eftersom barn i olika åldrar har lite olika kissmönster, där de minsta bebisarna kissar lite och ofta, och de äldre kissar större mängder mer sällan. Därför är också absorbtionsförmågan hos blöjan anpassad efter storlek och kissmönster, en större storlek suger alltså upp mer vätska. Ibland kan man därför behöva testa att gå både upp eller ner i storlek på blöjan. En blöja som sitter bra och är anpassad efter barnets kropp och behov läcker inte.

Välj en mjuk och andningsbar blöja

Eftersom barnrumpor inte gillar värme och fukt – speciellt i kombination med varandra – så är det viktigt att välja en blöja som andas och håller torrt. Men blöjan behöver också vara mjuk nog för att den ska vara skön för bebisen att ha på sig, och flexibel nog att hänga med i alla rörelser – oavsett om det är en nyfödd spädis som sprattlar i vagnen eller ett större barn som kryper omkring där hemma. En bra blöja ska alltså ha bra uppsugningsförmåga, vara mjuk och andningsbar, och tillräckligt flexibel i midja, ben och rygg så bebisen kan röra sig ordentligt. Väljer du Liberos blöjor kan du känna dig trygg med att du alltid får bra passform och läckagesäkerhet.

Lämna aldrig barnet utan uppsikt!

Den säkraste platsen för att byta blöja på ditt barn är egentligen på golvet, men det blir ju i längden lite jobbigt för oss föräldrar. Då är det bra med ett skötbord som ger en bättre arbetsställning för dig som byter blöjan. Tänk på att aldrig lämna ditt barn ensam på skötbordet. Barns utveckling går snabbt och plötsligt gör din lilla buse nya rörelser som du inte är beredd på. Se till att ha allt du behöver inom räckhåll – och måste du vända dig om efter något, så håll handen på barnet så tar du inga onödiga risker och barnet känner sig också tryggt.

Produkter som kan vara bra vid blöjbyten

Våra produkter innehåller naturliga, vårdande och återfuktande ingredienser. Dessa Liberoprodukter är bra att ha nära till hands vid blöjbytet: