Moderkaka – vad är det och vad gör den?

Visste du att kroppen bildar ett helt nytt organ under graviditeten? Moderkakan är helt avgörande för att bebisen ska kunna växa i magen - men hur funkar den, och vad händer med den efter förlossningen?

Moderkakan – eller placentan – kallas ibland för livets träd. Symboliken blir rätt lätt att förstå när en tänker på att det är moderkakan som gör livet möjligt. Sen ser den också ut lite som ett träd där navelsträngen blir stammen, alla kärl skapar grenar och moderkakan som helhet är kronan. Oavsett om du ser likheten, eller mest tycker det ser lite köttigt ut, så kan vi slå fast att moderkakan är helt otrolig, och här ska vi berätta lite mer om hur den funkar.

Vad är moderkakan för något?

Moderkakan är ett tillfälligt organ som bildas under graviditeten, faktiskt inte bara hos oss människor utan hos nästan alla däggdjur, och den är helt avgörande för att bebisen i magen ska kunna växa, utvecklas och få skydd ända fram till förlossningen. Redan några dagar efter befruktningen börjar moderkakan att bildas – alltså innan man märkt av graviditeten själv - och runt vecka 12-14 är den fullt utvecklad. Navelsträngen är den länk som kopplar ihop bebis med moderkakan, och det är genom den som bebisen tar emot det syre och näring som kommer från moderkakan. Utseendemässigt ser moderkan lite ut som en köttig, rund skiva – ungefär lika stor som en vanlig tallrik och 2-3 cm tjock. När förlossningen närmar sig väger den runt ett halvt kilo.

Vilken funktion har moderkakan för bebisen?

Det många kanske vet är att bebisen får sin näring via moderkakan, men det här superorganet har flera helt avgörande funktioner:

  • Moderkakan ser till att bebisen får syre.
  • Bebisen får all sin näring genom moderkakan.
  • Den transporterar mammans antikroppar till bebisen (vilket behövs för att utveckla ett immunförsvar)
  • Moderkakan tar hand om bebisens slaggprodukter.
  • Den producerar flera hormon som behövs under graviditeten, bland annat hCG - det hormon som signalerar till kroppen att den är gravid och gör att man testar positivt på graviditetstestet.
  • Moderkakan fungerar som ett slags filter och skyddar från en del skadliga ämnen som mamman kan få i sig.
  • Den kan också berätta för oss, genom ett moderkaksprov, om barnet har några avvikelser på kromosomer eller vissa ärftliga sjukdomar.

Moderkakans placering

Moderkakan sitter fast någonstans i livmoderväggen, men exakt vart den håller hus kan variera. Den fäster nämligen inte på samma ställe hos alla. Vart den sitter kikar man på under rutinultraljudet.

Bakvägg eller högst upp i livmodern

Det allra vanligaste är att moderkakan sitter i livmoderns bakvägg eller högst upp i livmodern (fundus). Sitter den i bakväggen, alltså den del av livmodern som är närmast ryggraden, eller högst upp blir det som regel lättare att känna bebisens sparkar, både lite tidigare och starkare än om den legat i framväggen - eftersom den då dämpar rörelserna.

Moderkaka i livmoderns framvägg

Ibland sätter sig moderkakan i livmoderns framvägg. Det är ganska vanligt och sker i ungefär 30% av alla graviditeter. Det är en helt ofarlig placering men kan göra så att fosterrörelserna börjar kännas lite senare och mindre eftersom moderkakan då ligger som en stötdämpare framför bebisen.

Lågt fästande moderkaka

Det händer ibland (i runt 5% av alla graviditeter) att moderkakan hamnar där man inte riktigt vill ha den, exempelvis en lågt fästande moderkaka som sitter vid öppningen där barnet ska komma ut. Gör den det så behöver man följa upp med ett nytt ultraljud senare under graviditeten eftersom det inte går att föda vaginalt om moderkakan är i vägen. Vanligtvis löser det sig av sig självt för de allra flesta eftersom moderkakan brukar flytta uppåt i takt med att livmodern växer. I väldigt få fall blir det inte så och då får man istället planera för att barnet ska födas med kejsarsnitt.

Vad händer med moderkakan efter förlossningen?

Första minuterna efter en förlossning får den nyfödda fortsatt en del av sitt syre via moderkakan, alltså även efter det att bebisen har tagit sina första andetag. Det är smart uttänkt av kroppen eftersom det är en stor påfrestning att födas och det är bra att ha lite backup precis i början.

Men den som trodde att krystningarna var klara när bebisen var ute ur kroppen blir kanske lite snopen. All efterbörd – alltså moderkaka, navelsträng och fosterhinnor - måste nämligen ut ur kroppen. Tack och lov brukar det gå ganska snabbt och enkelt med en eller två krystningar (men kan ta upp till en halvtimme). När moderkakan lossnar från livmodern blir det ett sår, vilket är det som gör att man blöder efter förlossningen (avslag). Barnmorskan kontrollerar alltid noggrant att hela moderkakan kommit ut och att hinnorna är fullständiga - finns det rester kvar så kan inte livmodern dra ihop sig ordentligt, och det finns risk för blödningar och infektioner. Skulle allt inte kommit ut är det dock ett enkelt ingrepp att ta bort resterna av moderkakan.

Varför äter en del moderkakan?

Många djur (men långt ifrån alla) äter upp moderkakan, kanske för att inte locka till sig rovdjur i närheten. Vi människor har ju inte det problemet, men det har gått lite trender i att den som har fött äter moderkakan i tron att det exempelvis ska öka mjölkproduktionen och snabba på läkningen efter förlossningen. Det finns inga forskningsstöd för något av det här, utan ätandet av en moderkaka kan faktiskt göra att man får i sig farliga bakterier i kroppen som kan bli direkt livshotande om man har otur.

Moderkaksavlossning

Moderkakan ska sitta kvar under hela graviditeten och förlossningen, men i några få, ovanliga fall så lossnar den för tidigt. Om moderkakan lossnar från livmoderväggen innan förlossningen kan det visa sig genom att man får väldigt ont i magen och/eller stora blödningar. Livmodern kan också bli spänd och hård (utan att slappna av emellan som den gör vid sammandragningar). Ibland känns även fosterrörelserna mindre. Moderkaksavlossning är ett allvarligt tillstånd och man ska alltid ringa förlossningen direkt om man skulle få något av de här symptomen.

Faktagranskad av Sofie Gustafsson, legitimerad barnmorska

Anna Falkenström, Sofie Gustafsson
legitimerad barnmorska