App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Missfall

Oavsett orsak och graviditetslängd är missfall oftast en svår upplevelse för de som drabbas. Både fysiskt och psykiskt. Det är högst individuellt hur man upplever förlusten och det kan vara svårt för omgivningen att förstå smärtan. Och att det tar sin tid att bearbeta sorgen.

Det är olika hur snart inpå ett missfall man orkar eller vill försöka bli gravid på nytt. Några vill prova igen direkt, andra behöver mer tid och några kanske släpper tanken helt.

Förebygga missfall

Finns det något du kan göra för att förebygga missfall? Nej, inte direkt. Din kropp gör upp en egen plan för den nya lilla personen och det enda du kan göra är att leva normalt och hälsosamt samt undvika rökning, droger, alkohol och alltför hård träning. 

En blödning behöver inte vara missfall

En liten blödning i tidig graviditet är inte helt ovanligt och det behöver inte alls vara ett missfall.  Är du osäker eller har tilltagande smärtor i samband med att blödningen håller i sig eller ökar, bör du däremot ta kontakt med sjukvården.

Vad ska man göra vid ett missfall?

Du kan inte stoppa ett missfall. Det börjar vanligtvis med smärtor som påminner om mensvärk och följs av blödningar. Ring till barnmorskan antingen på din mödravårdscentral eller direkt till sjukhuset.

På sjukhuset gör en läkare sedan en gynekologisk undersökning med ultraljud för att avgöra om det är ett missfall eller om graviditeten ändå ser normal ut. Om läkaren bedömer att det är ett missfall som skett eller håller på att ske, skickas du vanligtvis hem. I annat fall, eller om man är osäker avvaktar man och du får en ny tid för undersökning.

Om ultraljudet visar att moderkakan fortfarande är kvar i livmodern får du förmodligen tre valmöjligheter:

  • Övervakning för att vänta och se vad som sker.
  • Tabletter för att framkalla en naturlig utdrivning och säkerställa att livmodern är helt tom. Det kräver observation och du måste vanligtvis besöka sjukhuset igen.
  • En skrapning som kräver att du blir kvar på sjukhuset några timmar efteråt.

Vad hände – varför missfall?

Omkring en fjärdedel av alla bekräftade graviditeter slutar med missfall. Under de första 12 veckorna sker en snabb utveckling då barnets alla vitala organ bildas. Det är nu som de flesta missbildningar utvecklas och därför också den tid som flest missfall inträffar.

Dessa missfall ses vanligtvis som en naturlig avslutning på en graviditet där något gått fel under den första viktiga fosterutvecklingsperioden. Tanken på att något inte var som det skulle kan kanske lindra sorgen en smula?

Hjälp efter ett missfall

Ett missfall är ofta sorgligt för alla inblandade. Det hjälper att ta sina känslor på allvar. Oftast är det bra att prata med både varandra om ni är två och med andra om det som hänt. Det kan vara en vän, en nära anhörig eller en kurator.

Om du vill träffa en psykolog eller kurator kan du ta kontakt med en barnmorskemottagning, en ungdomsmottagning om du är ung eller en gynekologisk mottagning, för att få hjälp att sörja och sortera tankarna. Det gäller både den som haft missfallet och partnern.

Bli gravid igen?

Efter missfallet tar det drygt en månad innan mensen återkommer. Du kan försöka bli gravid igen när mensen kommit tillbaka och du är både fysiskt och mentalt redo. Ett missfall innebär vanligtvis ingen risk för att det ska hända igen nästa gång.

Många kan undra varför det inte görs någon utredning om orsaken till missfallet men faktum är att missfall är en naturlig del av att skaffa barn, om det bara händer en enstaka gång. En liten grupp kvinnor kan drabbas av upprepade missfall. Det bör i så fall utredas av gynekolog.

Ställa frågor och se barnet

Efter ett missfall är det naturligt att vara både ledsen och ha många funderingar. Är det något fel på mig eller oss? Kan vi bli gravida igen?  Vågar vi försöka igen?

Det är bra att efteråt prata med personalen på sjukhuset. Beroende på hur långt in i graviditeten missfallet inträffar, kan också frågan om att få se barnet bli aktuell. Detta sker främst vid sena missfall. En del avstår, men de som vill och orkar ta farväl på det sättet är ofta tacksamma efteråt.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...