190912_libero_NB2_574_CMYK_Desktop

Är din bebis ett plusbarn?

Att det är krävande att ha en bebis är det inget snack om. De små behöver fysisk omsorg och känslomässig kontakt i stort sett dygnet runt. Men vissa bebisar bjuder på ett högre tempo, starkare känslor och större krav på stimulans än andra. Ibland används begreppet plusbarn eller high need baby för de här barnen, här reder vi ut vad som menas och ger tips till dig som förälder.

Varför kan ALLA andra bebisar sova i vagnen? Varför är det BARA min som inte kan sitta en endaste minut själv på golvet och leka? Varför blir varje matsituation en kamp? Hur ska man kunna leva ett normalt liv när bebisen blir överstimulerad av att träffa folk? Ska det alltid vara såhär!? Gör jag något fel? Som förälder till ett barn med ”extra allt” kan man ibland bli utom sig och det är lätt att börja jämföra med hur andra har det. Det är onödigt, för det som snarare kan hjälpa är att hitta strategier för att få vardagen att fungera så bra som möjligt.

Vad menas med plusbarn eller high need baby?

Begreppen high need baby (hnb) och plusbarn är försök att beskriva bebisar med ett medfött temperament som gör att de blir mer svårreglerade och omsorgskrävande än andra barn. Det kan vara skönt som förälder att få ett ord på det man upplever och kanske hittar man gemenskap med andra, i liknande situation, och får stöd genom det.

Men det är viktigt att känna till att high need baby inte är någon etablerad diagnos och att det inte finns någon vetenskaplig förankring till begreppet. Det av den enkla anledningen att vi människor är så komplexa och individuella att det inte går att ringa in oss med enkla begrepp som ska kunna förklara allt. Din bebis är alltid först och främst sig själv! En person med ett eget temperament och personlighet som lever i sin egen specifika familj och miljö.

Medfödda egenskaper och temperament

Frågorna (och känslorna) kan vara många när man fått ett extra intensivt och behövande barn, och det är lätt hänt att man känner sig misslyckad och utmattad som förälder. Kanske kommer kommentarer från släkt och vänner om vad man borde testa, eller så har du så fullt upp med att få vardagen att gå runt så att du inte ens orkar träffa någon. Det är otroligt frustrerande att anstränga sig och anstränga sig men ändå sitta där med en halvt missnöjd bebis som önskar något annat, något mer.

En liten tröst i det hela är att det oftast inte handlar om föräldraskapet när det blir så, utan om medfödda egenskaper hos barnet. Forskning har visat klart och tydligt att vi människor inte föds som oskrivna blad – tvärtom! Som bebisar har vi redan från början ett grundtemperament, en genetisk uppsättning som påverkar hur vi beter oss och kommunicerar med omvärlden. Och precis som för oss vuxna så innebär det att vissa individer är lugna och tar saker med ro, medan andra individer påverkas mycket mer av sina inre och yttre upplevelser. Det som för den ena går obemärkt förbi, kan kännas väldigt stressande för den andra.

High need förälder?

Oftast när man upplever sitt barn som extra intensivt och krävande jämfört med andra så har man helt rätt i att det är så. Men ibland kan det också vara så att förälderns egna extra stora behov leder till en upplevelse av att barnet är extra krävande. I lägen där vi föräldrar har för lite stöd av andra, är trötta och slitna och kanske tyngs av stress eller livets sorger, så har vi inte alltid den ork som krävs för att kunna möta ett litet barns alla tusen behov om dagen. Upplever man att man är i det läget så brukar det kunna hjälpa mer att identifiera sina egna utökade behov och försöka att tillgodose dem, än att jämföra sitt barn med hur andra barn är.

Tips för att hantera vardagen med ett plusbarn

Om du nu fått en så kallad high need baby att leva med så finns det en del viktiga saker att tänka på för att få vardagen att bli så bra som möjligt:

  • Befria dig själv från skuld! Du har inte gjort något fel utan är en hårt arbetande, älskande förälder som vill ditt barns bästa. Det räcker! De andra föräldrarna med sina små rofyllda, leende bebisar har inte gjort ett bättre jobb – de har bara haft tur.
  • Befria ditt barn från skuld! Vissa av oss är lättsamma och självgående och vissa kräver mycket mer av sin omgivning för att kunna må bra – så är det bara. Man kan inte välja sin personlighet och man kan inte ignorera sina behov. När du accepterar ditt barns mer krävande sidor och inte försöker få bort dem, kan du i stället fokusera på ditt barns extra fantastiska sidor och uppskatta dem.
  • Var inte rädd för att anpassa livet efter din lilles behov. Att undvika tillställningar under en period, eller bara ge gröt till mat någon vecka, kommer inte att sätta några mönster som sen inte går att bryta. Tvärtom så är det bra att tidigt lära sig att anpassa sig efter sitt barn när man är förälder till ett extra intensivt eller känsligt barn. Ju mer flexibel du som förälder kan vara, desto mer välfungerande och mysigare kommer antagligen er tillvaro tillsammans bli.
  • Glöm inte dina egna behov! Fyll på med vila när det går, låt andra viktiga vuxna ta över omsorgen av barnet ibland och skäm bort dig själv så mycket det går med trevligheter. Prata gärna om din situation med andra och låt dig bli tröstad och omhändertagen om du går på knäna. Det är hårt, hårt liv att ha en bebis med extra stora behov! För att orka behöver man bekräftelse, stöd och hjälp från andra.

Plusbarn – när blir det bättre?

I takt med att barnet växer så kommer de allra flesta av de extra intensiva och omsorgskrävande bebisarna att utvecklas till mer självgående och lättreglerade äldre barn. Många ser att det sker stora förändringar redan efter bebistiden, medan andra upplever att barnet behövde komma upp i skolåldern innan hemmalivet blev lugnare. Sen är det förstås så att när barn - plusbarn eller ej - kommer upp i två-treårsåldern börjar också självständighetsutvecklingen bli ganska påtaglig, då kan man nästan förutsätta att barnet kommer vilja testa både dina och sina gränser på en massa olika sätt. För alla er med ett viljestarkt barn där hemma så har vi samlat lite tips för hur man kan hantera vredesutbrott hos barn – utan att själv få ett.

Plusbarn och NPF

För vissa så visar det sig att de extra stora behov som barnet hade som liten hänger kvar och består i form av en neuropsykiatrisk funktionsvariation. Om du misstänker att ditt barns intensiva läggning beror på någon neuropsykiatrisk problematik som till exempel ADHD så kan du alltid vända dig till din BVC för att få vägledning och stöd kring det. Barn med extra stora behov behöver ibland extra mycket stöd för att må bra!

Faktagranskad av Tova Winbladh, legitimerad psykolog

Dela artikel