App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Bebisens sömn 3–6 månader

När barnet är runt fyra månader kan det skilja mellan dag och natt, och från och med då kan man börja få mer regelbundna sovvanor. Nu är tiden är inne för läggningsrutiner och en nalle!

Ett spädbarn på tre månader sover 13–15 timmar per dygn. I den här åldern händer något som kan innebära en stor förändring i ert liv – barnet börjar kunna göra skillnad på dag och natt. Skönt!

Sömn kopplad till mat
Under de första månaderna av barnets liv somnar det ofta under amningen eller när det får mat i flaska. Efterhand som barnet blir äldre somnar det inte riktigt lika lätt. Dra nytta av det. Prova försiktigt att vänja barnet vid att du lägger det när det har lekt och ätit på dagen. Sänggåendet behöver inte alltid kopplas till mat. Gör så här: Lägg barnet i sängen. Prova att tala lågt eller vyssa och vagga barnet försiktigt. Håll dig hela tiden i närheten för att barnet ska känna sig tryggt tills det somnat.

Protester mot att sova
Många små barn protesterar när de ska lägga sig, och det brukar ta en stund – mellan 10 och 30 minuter – innan de somnar. Trösta barnet om det gråter och var hela tiden lugn och stöttande.

Barnet älskar kvällsrutiner
Det är en bra grundprincip att barnet ska somna av sig själv – inte att du ska få det att somna. Det kan vara till hjälp att införa ett par läggningsrutiner. Prova med att berätta för barnet att det snart är läggdags. Barn älskar rutiner – till exempel att avsluta dagen med ett bad, ta på sig pyjamas och läsa en bok eller lyssna på en sång innan det är dags att säga godnatt.

Snuttefilt eller nalle
Från cirka fyramånadersåldern kan barnet knyta an till en nalle eller snuttefilt. Den fungerar som en tillfällig ersättning för föräldrarna. När du inte är i rummet känns det ändå tryggt eftersom nallen eller snutten finns där.

Mer om sömn
När barnet är i balans och sover gott är det gott för alla. Här kan du finna fler tips och råd.

Kortfilmer:
Om att natta barnet
Att trösta barnet

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...