04_arm_0193_desktop

Bebisens sömn 4–6 månader

När bebisar är runt fyra månader kan de skilja på dag och natt, vilket brukar kunna innebära att de sover längre perioder på natten och kortare på dagarna. Men alla barn är olika och deras sömn likaså.

En bebis på 4 månader behöver sova mycket, man brukar säga runt 15-18 timmar per dygn. Sömnmönstret hos barnet kan däremot ändras ofta – ibland från en vecka till en annan. Kanske märker du också att din bebis börjar bli lite mer medveten, vart den sover och vad som behövs för att somna? En grej vi tycker är viktig lyfta nu är också att de flesta bebisar ofta börjat röra på sig mer och därför kan det vara läge att sänka botten på spjälsängen, om ni har en sådan, eller på annat sätt se till så ni undviker fallolyckor.

En 4-månaders bebis sömn under dagtid

Även om bebisen nu kanske sover lite längre perioder på natten så är det fortfarande viktig för de små att också sova under dagen. Vi vet att det är lätt att tänka att man vill försöka hålla bebisen vaken så mycket som möjligt för att ni alla ska kunna sova bättre på natten men det är fortfarande en väldigt liten krabat som under dagen ändå behöver tre, fyra sovstunder. Att skippa tupplurarna på dagen och vara vaken längre perioder kan tvärtom ofta få motsatt effekt på nattsömnen, att bebisen helt enkelt blir övertrött och har svårt att somna av den anledningen.

Somna på andra sätt än vid matning

Under första månaderna av bebisars liv är mat och sömn väldigt nära sammankopplade. De somnar ofta när de äter och vaknar oftast för att de är hungriga. Efter några månader så somnar de vanligtvis inte lika lätt i maten och det kan man dra nytta av om man vill försöka få till fler sätt att somna än vid bröstet eller flaskan. Då kan du kan testa att söva genom att prata lågt, vyssa eller vagga försiktigt. Många bebisar vill dock fortfarande känna att en förälder är i närheten för att de ska känna sig trygga när de ska somna. Trivs du med att barnet somnar vid bröstet eller flaskan så finns det ingen anledning att lära bebisen att somna på andra sätt. Här - som i alla delar av föräldraskapet - så ska man ju göra det som man känner är rätt och funkar bäst för sig själv och den lille.

Från cirka 4 månader så brukar man säga att bebisen kan knyta an till en nalle eller snuttefilt – ett tips att testa för att se om det kan bli enklare att somna då. När de är runt 5-6 månader gamla så brukar de också kunna vända sig själva i sömnen, det gör att risken för att täcken och gosedjur ska hamna, och ligga kvar, över ansiktet på bebisen minskar betydligt.

Läggningsrutiner för en 4-månaders bebis

Har ni saknat tydliga rutiner under de första månaderna och längtar efter lite ordning så kan det vara dags att testa lite läggnings- och sovrutiner nu. Bebisen börjar nämligen bli stor nog att uppfatta och förstå sådant när hen är runt 4-5 månader. Prova med att berätta att det snart är läggdags, därefter kan ni utveckla en egen mysig kvällsritual som ni upprepar varje kväll inför läggdags - kanske ett bad, en bok eller en sång och att bebisen får hålla i din hand eller i ett gosedjur när det är dags att somna.

Det går också att hjälpa till att hitta dygnsrytmen genom att vara ute med bebisen i dagsljus på dagarna och göra det mörkare när det är dags att sova. Ett annat tips är att koppla ihop kvällen och natten med lugn – och att lek är något som man gör på dagtid. Däremot så är det bra att ha i huvudet att små bebisar helst följer sin egen mat- och sovrutin, och har mindre intresse av att föräldrarna tycker klockan är lagom mycket för läggdags. Vill du undvika timslånga läggningar är det bättre att inte titta så mycket på klockan utan istället se på barnets signaler och trötthetstecken.

Hur länge behöver bebisar äta på natten?

Hur länge barn brukar äta på natten är väldigt olika från barn till barn. Men om barnet är friskt och går upp i vikt som de ska så brukar man säga att de åtminstone klarar sig näringsmässigt en hel natt nu. Är det så att bebisen sover bra på natten så behöver du alltså inte känna att du måste väcka för att ge hen mat.

Men bebisar kan ju också vakna utan att de är hungriga. För mat är ju nämligen inte bara näring utan även otroligt mycket närhet och trygghet. Här får man alltså testa sig fram lite, kanske räcker det med att få hålla i en hand eller höra en förälders röst för att kunna somna om. Sen är det också mycket hur man själv vill ha det. Den som trivs med att nattamma och tycker att det är det snabbaste sättet för alla att somna om, har ju ingen anledning att sluta utan det handlar om att försöka hitta det som funkar bäst för er där hemma. Ett tips är däremot att inte etablera en ny vana av att ge välling mitt i natten. Förutom att det kan bli en jobbig vana att bli av med - att stiga upp och koka välling klockan två i flera år är en riktig sömndödare - så kan nattvällingen också förstöra aptiten långt fram på dagen.
Runt halvåret är det sen vanligt att bebisens sömn blir oroligare, du kan läsa vidare om hur och varför här.

Faktagranskad av Tova Winbladh, legitimerad psykolog

Dela artikel

Artiklar som kan vara intressanta för dig