App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Babysim

När barnet är under två år kallas det babysim eller bebissim när ni badar tillsammans under ledning av utbildad babysimsinstruktör. Det övergripande målet med babysim är att skapa trygga och vattenvana barn som njuter av vattnet på ett respektfullt sätt.

Alla friska barn kan vara med på babysim. Även barn med någon form av handikapp kan delta.

Men om man är det minsta osäker när det gäller barnets hälsa och babysim så kontakta en läkare för rådgivning. Barnet kan börja när det är minst tre månader, väger minst fyra kilo och naveln har läkt.  När det gäller för tidigt födda barn räknar man tre månader från beräknat födelsedatum. När så små barn badar ska vattnet vara minst 32 grader.

Viktigt med badblöja
Barnen ska också ha badblöja, Swimpants eller badblöjbyxa. Den ska sitta åt vid ben och mage och inte innehålla plast. Detta för att undvika luft i byxan som kan ge barnet flythjälp. Byxorna ska vara smidiga för att underlätta barnets rörelser.

Föräldern avgör och samspelet med barnet är i centrum
På babysimmet har barnet mer rörelsefrihet än hemma i badrummet. Det gör att förälder och barn kan göra nya sorters övningar. Ofta tänker man på bilder av leende barn med hela huvudet under vattnet när man tänker på babysim. Men det är bara en liten del av alla övningar. Och att dyka under vattnet är det inte alla barn som vill eller tycker om - inte alltid föräldrarna heller.
Läs också om: Ditt barns självkänsla

Trygga barn i vattnet
På babysim avgör föräldern vilka av övningarna som barnet ska göra. Allt sker på barnets villkor och det är viktigt att både barn och föräldrar känner sig trygga. En extra bonus med babysim är att det skapar en lekfull kontakt mellan föräldern och barnet. Det är härligt att se sitt barn njuta i vattnet och försiktigt vänja sig och bli alltmer tryggt. Övningarna är också oftast roliga både för förälder och för barn.

Olika övningar
Övningarna bygger på barnets ålder och föräldrarnas samtycke och kan handla om att lära sig hålla andan, flyta på rygg och att kunna rädda sig själv. En del väljer att dyka med barnet men för dem som inte vill det finns det många andra övningar för att skapa vattenvana och trygghet. I vattnet lär man också barnet träna balans och motorik.

Fakta om dykreflexen
Förr trodde man att "dykreflexen" var nödvändig för att ett barn skulle kunna gå på babysim. Nu vet man att det viktigaste är att man lär barnet att viljemässigt hålla andan för att kunna klara sig om det skulle hamna i vattnet ofrivilligt. Reflexerna har alltså ingen praktisk betydelse för barn som går på babysim. Dykreflexen är egentligen flera reflexer som aktiveras när en människa kommer under vattnet.

• Strupreflexen, Laryngeala ChemoReflexen är en skyddsreflex som bland annat  gör så att struphuvudet stängs när vatten eller andra vätskor åker ner i svalget. I reflexen ingår också rörelser med armar och ben för att hjälpa även små barn upp till ytan igen. Reflexen är medfödd och mattas av med ökad ålder och trycks i vuxen ålder oftast undan av den mer dominanta hjärnbarken.

• Trigeminusreflexen aktiveras när området runt näsan och pannan kommer i kontakt med vatten och ger ett likartat svar som strupreflexen förutom att det inte ingår några sväljningsrörelser i denna.

• Facialisreflexen aktiveras när ansiktet kommer i kontakt med vatten och även den hjälper till att skydda luftvägarna från vatten.

De båda sistnämnda reflexerna finns aktiva även i vuxen ålder, medan strupreflexen inte aktiveras normalt men kan göra det i vissa fall.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...