Swimpants_MG_4932_FINAL

Babysim

Att ge sitt barn vattenvana och skapa trygghet är en av anledningarna till att många testar på babysim med sina bebisar. Vissa stortrivs i det varma vattnet medan andra barn är mer skeptiska. Här kan du läsa om babysim och om man behöver en babysimbyxa eller inte. 

Varmt, fuktigt och mild doft av klor som sticker till lite i näsan. Mötet med en simhall kan vara spännande och lite konstigt för en liten krabat som inte varit där förut. Men den initiala tveksamheten brukar släppa när de vant sig vid den nya miljön och ofta när kroppen omsluts av det varma, sköna vattnet.

Varför babysim?

Det kan finnas olika anledningar till varför man vill gå på babysim med sitt barn, vanligaste fördelarna med babysim är att barnen blir trygga och vattenvana men tiden i vattnet blir också en del av anknytningen och samspelet mellan förälder och barn. Det är ofta spännande att se med vilken självklarhet som bebisen rör sig i vattnet. All rörelse i vattnet framkallar turbulens eller vattenvirvlar som för de flesta känns mjukt och skönt mot kroppen, vilket kan hjälpa barnet att slappna av och bli medveten om sin kropp. 

Vad gör man på babysim?

Lek är i fokus i bassängen. Övningarna utgår från barnets ålder och handlar om att stimulera barnet i sin utveckling, att få trygghet och vattenvana. I vattnet utvecklas också barnets balans och motorik. En del väljer att dyka med barnet, men det finns många andra övningar för att skapa vattenvana och trygghet.

Från vilken ålder kan man gå på babysim? 

När barnets har en läkt navel, väger minst 4 kilo och är tre månader har det åldern inne för att gå på babysim. Har man en liten som kom för tidigt så brukar man räkna tre månader från beräknat födelsedatum. 

Babysim anordnas på de flesta orter runt om i landet i bassänger med höga hygienkrav. De leds av en utbildad babysimsinstruktör i vatten som är minst 32 grader - ofta uppåt 34, 35 grader. Eftersom de små bebisarna ska orka med, och inte börja frysa, begränsas lektionstiden till 30 minuter.

Fakta om dykreflexen

Förr trodde man att "dykreflexen" var nödvändig för att ett barn skulle kunna gå på babysim. Nu vet man att det viktigaste är att man lär barnet att viljemässigt hålla andan för att kunna klara sig om det skulle hamna i vattnet ofrivilligt. Reflexerna har alltså ingen praktisk betydelse för barn som går på babysim. 

Babysim och badblöja

Bebisarna som badar ska ha badblöja med en kärna som inte sväller i vatten, swimpants eller en babysimbyxa. Oavsett vilken du väljer så behöver blöjan eller byxan sitta åt vid ben och mage så att det inte läcker ut om bebisen råkar bajsa. Badbyxorna eller -blöjorna ska också vara smidiga så de inte är i vägen utan underlättar barnets rörelser.

Dela artikel