Förstoppning

Förstoppning hos bebisar

Förstoppning hos bebisar

Förstoppning är vanligt hos små barn och går oftast över inom ett par dagar. Men hur märker du då om din bebis är förstoppad? Enklaste är förstås att kolla in bajset och se om det är hårdare och trögare än normalt. Ofta märker du också att barnet har lite ont, att magen är hård och att barnet inte äter och kissar som vanligt. Bebisar som får bröstmjölk blir väldigt sällan förstoppade eftersom mjölken innehåller laxerande ämnen. Om ditt barn ändå blir förstoppat ska du prata med BVC.

Vad orsakar förstoppning?

Känslig för ersättningen

Får din bebis bara ersättning och har återkommande problem, kan hen vara känslig för just den sortens ersättning. Du kan prova att byta sort, men undvik att byta flera gånger under en kortare period – den lilla bebismagen kan behöva tid att vänja sig vid den nya maten. Det är också viktigt att dosera rätt. Kolla doseringsanvisningarna en extra gång, speciellt om du provar ett nytt märke.

Förstoppning vid smakportioner

När bebisar börjar med smakportioner blir de ofta förstoppade. Tänk på att börja med små smakprover så att magen får en mjukstart och hinner vänja sig vid den nya maten. Om din bebis har hunnit fylla sex månader kan fruktpuré hjälpa till att lösa upp problemet.

Fiberrik kost

Äter ditt barn fast föda och har problem med förstoppning kan det vara dags att se över kosten. Grönsaker som broccoli, blomkål, morötter och ärtor är rika på fibrer. Frukt som katrinplommon, fikon, aprikos och päron kan också få igång magen och även motverka förstoppning. Och byt gärna ut vanlig pasta, mot fullkornspasta och ha en klick messmör på det grova brödet.

Hjälp vid förstoppat

Magmassage och cykling

Om din bebis blir högröd i ansiktet utan resultat i blöjan, kan du hjälpa bajseriet genom att försiktigt lätta på trycket med en pysventil. Även en magmassage kan hjälpa. Låt bebisen ligga naken på något mjukt. Och för säkerhets skull får det gärna vara vattentätt, till exempel ett vattentätt lakan eller madrasskydd. När din bebis ligger bekvämt, masserar du försiktig medurs med lite babyolja på händerna. Det kan också hjälpa att lägga bebisen på rygg och ”cykla” försiktigt med benen.

Forstoppning 01

Torrt bajs ger uttorkad bebis

Att få i sig rätt mängd vätska hjälper till att förebygga förstoppningar. Och om det blir stopp i maskineriet är vätska extra viktigt. Förstoppning kan orsaka vätskebrist vilket du märker om barnet blir tröttare än normalt och får torra läppar. Barn över 4 månader kan man ge lite extra vatten. Gör det ofta och i små mängder. Är din bebis under 4 månader kan du ge bröstmjölk eller ersättning oftare och i mindre mängder.

Medicin mot förstoppning

Om förstoppningen inte går över finns det medicin som kan hjälpa. Prata med BVC för att få professionella tips och råd.

När ska du kontakta vården?

Förstoppning är vanligt och oftast helt ofarligt. Men om ditt barn har problem med förstoppning och något i listan stämmer så är det en bra idé att prata med BVC, vårdcentral eller Vårdguiden som du når på 1177.

  • Återkommande problem med förstoppning.
  • Förstoppningen pågår i över en vecka.
  • Återkommande blod i blöjan.
  • Barnet får bara bröstmjölk men bajset är litet och hårt.
  • Barnet har förstoppning och diarré om vartannat.
  • Barnet har ont i magen.
  • Barnet får ont när det försöker bajsa.

När ska du söka vård direkt?

I vissa fall är det viktigt att söka hjälp direkt. Om ditt barn är förstoppat och upplever något på listan nedan ska du söka vård så fort du kan på vårdcentral, jouröppen mottagning eller akutmottagning.

  • Ditt barn har mycket ont i magen.
  • Barnet kräks.
  • Magen är utspänd och barnet kallsvettas.
  • Barnet mår dåligt och har slem och blod i bajset.