Bröstmjölk och ersättning

Bebisbajs vid bröstmjölk och ersättning

Bebisbajs vid bröstmjölk och ersättning

Det som kommer in påverkar såklart det som kommer ut. Därför är det oftast skillnad på såväl färg som form och lukt på bajset hos en bebis som får bröstmjölk jämfört med en bebis som får ersättning.

Bröstmjölk och bebisbajs

Om din bebis får bröstmjölk blir bajset gult eller gulgrönt och får en krämig och ofta kornig konsistens. Många tycker att det påminner om senap, både till färg och konsistens. Det kan även likna vuxendiarré och din bebis kan få pressa på rätt rejält för att få ut det. Det är helt normalt och inget du behöver vara orolig över. Det här bajset luktar lite syrligt, men de flesta tycker fortfarande inte att blöjbytena är speciellt avskräckande.

Bröstmjölk

Bröstmjölk

Både färgen och formen på det här bajset påminner om senap men det luktar lite syrligare.

Hur ofta bajsar bebisen?

Under de första veckorna är det vanligt att bebisar bajsar ofta och i samband med matning. Vid sex till åtta veckor har de flesta hittat sitt bajsmönster, men när och hur ofta det bajsas kan variera rejält. Vissa bebisar är riktiga bajsfabriker som levererar välfyllda blöjor flera gånger om dagen, medan andra bara bajsar någon gång i veckan.

Brostmjolk och ersattning 01

Ersättning och bebisbajs

Bebisar som får ersättning har oftast fastare och mörkare bajs än sina bröstmjölksdrickande kamrater. Dessutom luktar deras bajs lite mer.

Ersättningsbajs

Ersättningsbajs

Bebisar som får ersättning har ofta lite brunare och fastare bajs än de som får bröstmjölk.

Hur ofta bajsar bebisen?

Precis som med bröstmjölksbebisar, bajsar nyfödingar som får ersättning ofta så fort maten dukas fram. Sex till åtta veckor efter ankomst har kroppen ställt in bajsschemat som varierar precis som hos bebisar som får bröstmjölk. Bebisar som får ersättning brukar bajsa oftare och blir även lättare förstoppade.