Diarré

Diarré hos bebisar

Diarré hos bebisar

Det är vanligt att bebisar och små barn får diarré. Men eftersom bebisbajs normalt är löst och rinnigt, framför allt hos de allra minsta, kan det vara svårt att veta när det faktiskt är diarré. När det ser ut som det skett en smärre explosion i blöjan, då kan du vara säker på att magen är i oreda. Men symptomen kan även vara mer blygsamma med bara lite rinnigare bajs än normalt.

Vad orsakar diarré?

Magsjuka är ofta boven

Den vanligaste orsaken till diarré hos barn mellan ett halvår och två år är magsjuka. Om det är magsjuka, kräks barnet oftast i ett par dygn medan diarrén kan hålla i sig längre. Ofta ligger virus som till exempel rotaviruset eller vinterkräksjukan bakom oredan i blöjan. Bebisar kan även få blöta bajsblöjor av en vanlig förkylning, matförgiftning, lunginflammation eller urinvägsinfektion.

Småbarnsdiarré

Det är inte ovanligt att barn mellan sex månader och tre år får diarré utan någon tydlig orsak. Den här typen av diarré kan hålla i sig upp till två veckor och kallas småbarnsdiarré. Om ditt barn har småbarnsdiarré kan du också stöta på osmält mat i blöjan. Diarré är ju aldrig en trevlig upplevelse, men så länge barnet är piggt och verkar må bra i övrigt finns det inget att stressa upp sig över. Småbarnsdiarré smittar inte heller, så om ditt barn går på förskola är det bra att säga till personalen så att de inte oroar sig för ditt och andra barn i onödan.

Överkänslighet och intolerans

Fortsätter diarréblöjorna komma kan din bebis vara känslig mot något i kosten, till exempel gluten, laktos eller komjölk. Prata med BVC eller vårdcentral om du är orolig eller misstänker att din bebis är överkänslig.

Hjälp vid diarré

Undvik fiberrik kost

Om din bebis har problem med diarré ska du undvika fiberrik kost som till exempel fullkornsvälling. Om den lille har börjat äta fast föda, ska du skära ner på den fiberrika maten. Servera istället upp lite blåbärs- eller morotssoppa och blanda i lite extra fett i den vanliga maten. Ge också mat lite oftare men i mindre portioner.

Diarre 01

Blött bajs ger uttorkad bebis

Diarré kan lätt orsaka vätskebrist så ge ditt barn vätska ofta och i små mängder, gärna med sked eller nappflaska. Om den lille är under 4 månader ska du undvika vatten. Ge bröstmjölk eller ersättning oftare och i mindre mängder istället. Du kan även ge ditt barn vätskeersättning. Prata med BVC eller personalen på ditt apotek för att få vätskeersättning som passar små barn.

Byt ofta och torka torrt

Eftersom diarré är våtare än vanligt bajs ska du vara extra noga när du byter en blöja. Fukten torkar lätt ut den känsliga bebishuden så se till att rumpan är torr och använd babyolja för att återfukta. Och låt din bebis lufta baken ordentligt vid varje blöjbyte för att minska risken för en röd rumpa.

Hjälp vid diarré

Diarré är oftast ofarligt men det kan leda till andra problem. Om något i listan nedan stämmer in på ditt barn ska du kontakta BVC, vårdcentral eller ringa Vårdguiden på 1177.

  • Barnet är under två månader och har diarré.
  • Barnet är under tre månader och har återkommande diarré.
  • Barnet har rikliga eller vattentunna diarréer i flera dagar.
  • Du är osäker på om barnet får i sig tillräckligt med vätska.
  • Barnet har slem eller blod i blöjan.
  • Barnet har diarré och en kronisk sjukdom.
  • Barnet har diarré i över två veckor efter magsjuka.

När ska du söka vård direkt?

Om ditt barn har diarré och någon av punkterna nedan stämmer in, ska du så fort som möjligt kontakta vårdcentral, jouröppen mottagning eller akutmottagning.

  • Barnet är under ett år och får inte i sig tillräckligt med vätska.
  • Barnet kissar mycket mindre än normalt.
  • Barnet är under ett år och skriker på ett sätt du inte känner igen.
  • Barnet är trött och ointresserad av lek och annat omkring sig.
  • Barnet har slem eller blod i blöjan.
  • Barnet har hög feber.
  • Barnet verkar ha väldigt ont i magen.