Konstig färg

Konstig färg på bajset – en varningssignal?

Konstig färg på bajset – en varningssignal?

Bebisbajs kan ha alla tänkbara färger utan att det är någon fara. Men om det är vitt eller ljusgrått kan det vara tecken på att gallan, som ger bajset sin färg, inte når tarmen. Det i sin tur kan vara ett symptom på lever- eller gallvägsproblem. Kontakta BVC och ta gärna med en använd blöja vid nästa besök.

Svart bebisbajs

Svart eller väldigt mörkt bajs kan vara blod och tyda på problem i tarmen. Kontakta BVC för hjälp. Bebisar som ammar kan även få i sig blod om mammans bröstvårtor blöder. Det är inte farligt för bebisen, men kan såklart vara obehagligt både för bebisen och mamman. Om det händer dig kan du kontakta BVC för hjälp.

Svart bebisbajs

Blod i bajset

En blodstrimma i bajset är vanligt och i de flesta fall helt ofarligt. Oftast är det bara ett tunt blodkärl som spruckit. Men hittar du blod i blöjan flera dagar i rad ska du prata med BVC.

Om din bebis har blod i bajset och något av besvären nedan ska du ta med barnet till en vårdcentral eller akutmottagning.

  • Trötthet/slöhet – ingen ork till att leka eller bry sig om omgivningen
  • Slem och blod i blöjan men inget bajs
  • Ont i magen
  • Diarré
  • Feber
Blod i bajset

Järntillskott

Prematurfödda barn och barn med låg födelsevikt kan ibland få järntillskott. Det kan göra att bajset blir svart eller väldigt mörkt. Det är helt normalt men prata med BVC om du blir orolig.

Järntillskott