Bajsetikett & blöjbyten

Bajsetikett & blöjbyten

Bajsetikett & blöjbyten

Som blivande förälder är blöjbytandet en stor fråga. Många har aldrig gjort det förut. Vissa förbereder sig för ett stinkande kaos medan andra inte har en aning om vad de kan förvänta sig.

När man har blivit förälder förstår man att det inte är några konstigheter. Snarare tvärtom. Blöjbytena blir en naturlig del av vardagen och kan i många fall bli en mysig stund tillsammans med barnet. Men det finns några tips som gör det hela lite enklare, både för dig och din bebis.

Lukta och kolla

Vissa bajsblöjor känner man lukten från på mils avstånd. Andra luktar inte alls. Eftersom både kiss och bajs kan irritera känslig bebishud ska man inte låta sin bebis gå för länge med en blöja som behöver bytas. Om du misstänker att den lille har fyllt på blöjan kan du ta en närmare lukt innan du tar en titt. Och när du kollar så använd ett försiktigt pincettgrepp högst upp på blöjan så du slipper doppa fingertopparna i innehållet.

Förbered innan bytet

Tänk på att ha en bra plats där hemma där ni kan gå undan och byta blöja och där allt finns inom en armlängds avstånd. Om du har en livlig liten krabat som har svårt att ligga still är det en bra idé att förbereda lite innan blöjbytet. Lägg fram tvättlappar, blöjor och annat du kan tänkas behöva som till exempel våtservetter, babyolja, handduk och en leksak innan du lägger bebisen på skötbordet.

Bajsettiket och blojbyte 01

Produkter

Din bebis hud är bara hälften så tjock som din och betydligt mycket känsligare. Och rumpan är speciellt utsatt eftersom den kommer i kontakt med kiss och bajs som kan irritera. Därför är det viktigt att du tar hand om den på rätt sätt – speciellt i vårt nordiska klimat som lätt torkar ut känslig hud.

Alla våra hudprodukter är speciellt framtagna för känslig bebishud. De innehåller vårdande nordisk rapsolja, är helt oparfymerade, godkända av Svanen och rekommenderas av Asthma Allergy Nordic. Bra va?

Flicka eller pojke?

När du byter blöja på en flicka, ska du tvätta framifrån och bak så att det inte kommer in bakterier i urinröret. Om det kommit bajs innanför blygdläpparna, kan du tvätta rent med en tunn och mjuk tvättlapp som du fuktat med vatten och babyolja eller så använder du en våtservett med babyolja.

På en pojke är det lite enklare, men tänk på att inte dra tillbaka förhuden och se till att det inte kommer in bajs i urinröret.

Bajsettiket och blojbyte 02
Kom ihåg att aldrig lämna din bebis på ett skötbord! Om du måste vända dig bort eller böja dig ner, håll alltid en stadig hand på barnets mage.

Bajsa ifred

När det kommer till att bajsa är många bebisar precis som vi vuxna. De vill uträtta sina behov i lugn och ro. Därför tittar de gärna bort, eller kryper iväg och gömmer sig när det är dags att bajsa. Låt din bebis göra det. Stressa inte upp bebisen genom att följa efter eller försöka få hens uppmärksam. Som nybliven förälder vet du säkert hur viktigt det är att få lite egentid, speciellt när det är toalettdags.