För alla små med sjukdom

Hur är det att leva med en sjukdom? Vi på Libero vill skapa en förståelse för vad det kan innebära att vara sjuk och liten.

Genom att synliggöra barn med sjukdomar hoppas vi att det kan bli lättare att se barnet bakom medicinen, ärret eller insulinpumpen på magen. Att skapa en förståelse för vad det innebär att vara sjuk, men också lära oss hur man kan bemöta små med sjukdom.

Marius
Redan under graviditeten märkte läkarna att Marius var mindre än vad han borde ha varit – och att det var något fel på hjärtat. Det visade sig att det hade flyttats till fel sida av kroppen och det var två stora hål mellan kamrarna på hjärtat. Men Marius är inte den som ger upp i första taget. Ibland tappar han orken, men det accepterar han inte. Han är envis på det sättet. En bra egenskap om man är född med hjärtfel, även om det ibland kan bli lite jobbigt i vardagen, säger Malena, mamma till Marius, och skrattar lite.
LÄS ARTIKEL plus icon
Sam
Sam är en väldigt kärleksfull person som inte tycker om att lämna någon utanför, noga med att alla är med på tåget liksom. Och så kan han vara lite lillgammal. Det kan ju vara för att han har hängt så mycket med vuxna på sjukhuset det senaste året. Men det tycker han inte är jobbigt. Trots operationer och cellgifter gillar han faktiskt att åka till sjukhuset. Där finns ju också en massa kul.
LÄS ARTIKEL plus icon
hedda
Hedda har inte ens fyllt två år, men när hon råkar tappa sin pump, lyfter hon upp den och säger ”Aja baja!”. För hon vet att det inte är bra när den inte sitter på plats. Hon får också stick i fingret rätt ofta och måste vänta på sin mat, medan andra får börja äta. På något sätt förstår hon kanske att något är annorlunda. Men samtidigt är hon precis som vilken tvååring som helst. Hon älskar att klättra på stolar, springa omkring på förskolan och leka med sina tre syskon.
LÄS ARTIKEL plus icon
elwin
Man skulle kunna tro att en så påfrestande sjukdom som astma skulle hindra Elwin från att vara den aktiva killen han är. Men nej. Han springer omkring, hostar och kämpar på. Ibland får Elwins föräldrar påminna honom om att ta en paus. För han har inte helt förstått det där med att fysisk ansträngning påverkar hans andning. Sätter han sig och vilar, så blir det ju faktiskt bättre.
LÄS ARTIKEL plus icon
Article image
Stötta en barnfamilj med sjukdom – tips till närstående och anhöriga
Ibland händer det som inte får hända, ett barn blir sjukt. För de som hamnar i en så svår situation är ofta stödet från omgivningen ovärderligt - men hur ska stödet ges på bästa sätt?
Läs artikeln här
Article image
När livet tar en annan vändning – tips för att hantera sorg, oro och ovisshet
Det ingår i föräldraskapet att vara ständigt orolig för att något ska hända ens barn. Tyvärr ingår det även för en del föräldrar att något faktiskt händer barnet. Här får du tips på hur du kan tänka om du befinner dig i en sån situation.
Läs artikeln här
forum

Hur pratar man om barn och sjukdom?

Ibland händer det som inte får hända, ett barn blir allvarligt sjuk. Hur kan man hantera det svåra, vad ska man säga när vardagen vänds upp och ner och hur kan man som anhörig till en familj som drabbas kunna stötta? Prata av dig med andra föräldrar under ämnet Barn med sjukdomar på vårt forum Föräldrasnack eller dela dina erfarenheter på sociala medier under #Barnmedsjukdomar
Till Föräldrasnack

Se vår film!

Spela film