Tork PeakServeLanding Page Banner - DistPeakServe

Sol och solarium när du är gravid

Det går bra att sola när du är gravid, men var försiktig. Bebisen ligger skyddad i livmodern men din hud kan ta skada. Här är några punkter att tänka på.

Sola solarium som gravid

Det går bra att sola solarium när du är gravid men precis samma regler som när du solar vanligtvis gäller. Du måste vara försiktig med att sola för mycket och för länge. När du är gravid ökar också risken för pigmentfläckar när du utsätter huden för stark sol.

Sola när man är gravid

För gravida gäller samma regler som tidigare. Även om bebisen ligger skyddad i livmodern och inte påverkas av strålningen från solen så kan din hud ta skada. Använd alltid solskyddsfaktor som skyddar mot skadliga UVA- och UVB-stålar. Det minskar inte bara risken för att din hud ska ta skada utan också för pigmentfläckar som lättare bildas under graviditeten. Förutom pigmentfläckar är det också vanligt att solbrännan tar ojämnt och du kan få bruna fläckar både på kroppen och i ansiktet, så sola med måtta.

Pigmentfläckar vid graviditet 

Under graviditeten ökar mängden östrogen, vilket i sin tur stimulerar melaninproduktionen. Solen kan ge en överproduktion av melanin som då riskerar att utlösa pigmentförändringar så som kloasma som visar sig i bruna fläckar i panna, på kinder och drabbar ungefär 70 procent av alla gravida. En del av dessa bruna fläckar kvarstannar efter förlossningen även om de med tiden oftast försvinner helt.

Att tänka på när du ska ut i solen som gravid

  • Kom ihåg att dricka mycket vatten i värmen.
  • Möjligen tröttnar du på värmen lite fortare eftersom kroppstemperaturen under graviditet är en halv grad högre än normalt.
  • Det kan vara skönt att svalka sig om du är i slutet av graviditeten men om fostervattnet har gått, ska du inte bada alls.
  • Då pigmentfläckarna förvärras av sol så kan du försöka att undvika solen när den är som starkast mitt på dagen.

Källor:
https://www.apotekhjartat.se/tips-och-rad/foraldraliv/kan-man-sola-nar-man-ar-gravid-vi-har-svaret/

https://mama.nu/gravid-forlossning/gravid/sola-som-gravid/

boxbild_dec_2018

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!