Hyperemesis gravidarum - extremt graviditetsillamående

De allra flesta som väntar barn mår stundtals illa under början av sin graviditet. Men för en del blir illamåendet så kraftigt att de kan behöva söka vård. Hyperemesis gravidarum – också kallat extremt graviditetsillamående – är ovanligt men väldigt, väldigt jobbigt för den som drabbas.

Extremt illamående under graviditeten är ovanligt men otroligt påfrestande för de cirka 2000 som drabbas varje år. Symptomen dyker ofta upp någon gång under första trimestern och för vissa kan det tyvärr hänga kvar under hela graviditeten. Men den senaste forskningen om hyperemesis gravidarum (HG) ger också hopp om nya och bättre behandlingsmetoder. Vi berättar mer lite längre ned i artikeln.

Hur skiljer jag hyperemesis från annat graviditetsillamående?

Det finns inga knivskarpa kriterier som skiljer vanligt illamående under graviditeten från hyperemesis, men rent generellt kan man säga att det är ett mycket kraftigare (och tyvärr mer eller mindre konstant) illamående. Till skillnad från annat illamående under graviditeten - som brukar lätta någon gång mellan vecka 13-20 - så kan hyperemeis hålla i sig under en längre tid, för vissa ända fram tills det är dags att föda. De flesta som blir så illamående sjukskrivs och eftersom det kan resultera i bland annat vätskerubbning, näringsbrist och kraftig viktminskning kan det också vara så att man behöver bli inlagd på sjukhus när illamåendet är som värst.

Symptom vid hyperemesis

Den som drabbas av hyperemesis kan få komplikationer av olika grad, där vissa kan bli ganska allvarliga om man inte får hjälp.

  • illamående hela eller stora delar av dagen
  • kräkningar
  • huvudvärk
  • uttorkning (som en följd av kräkningar - kan bland annat märkas vid att man kissar mindre och har mörkt urin)
  • trötthet och svaghet
  • förvirring
  • yrsel
  • viktnedgång

När är det dags att söka vård för sitt illamående?

Många undrar hur mycket illamående som är normalt under graviditeten och när det är dags att söka vård. En tumregel är att man alltid bör höra av sig till sin barnmorska eller läkare om man kräks flera gånger per dag, inte kan behålla vätska, börjar gå ner i vikt, har yrsel eller mörk och/eller liten urinmängd.

Hur behandlas hyperemesis?

Det finns idag inga dunderkurer mot extremt graviditetsillamående utan det handlar oftast om att försöka mildra symptom. Det forskas däremot på ämnet och förhoppningsvis finns det snart bättre sätt att behandla eller till och med bota hyperemesis. Såhär brukar behandlingen för det se ut nu:

  • vila och ofta sjukskrivning
  • hjälp med att hitta mat som eventuellt gör att illamåendet minskar
  • olika former av läkemedel som kan minska illamåendet
  • dropp och vätskeersättning (hjälper inte direkt mot illamåendet men ges till den som riskerar att bli uttorkad eller få näringsbrist).

Vad beror det på att en del får extremt graviditetsillamående?

Man vet inte helt säkert varför en del blir extremt illamående när de väntar barn men det finns troligtvis både genetiska och hormonella faktorer som spelar in - det har också visat sig vara lite vanligare vid tvillinggraviditeter. Sen har den senaste forskningen visat att speciellt ett hormon som heter GDF15 verkar ha en avgörande roll. Det är ett hormon som finns naturligt i kroppen men som ökar under graviditeten, och vissa reagerar väldigt kraftigt på det här hormonpåslaget. Speciellt utsatta verkar de vara som innan graviditeten har naturligt låga nivåer av hormonet, vilket gör att kroppen reagerar på det dramatiska hormonpåslaget med ett extremt illamående. Eftersom man nu tror sig veta lite mer - i alla fall om en av orsakerna - så finns också chans till bättre behandlingsmetoder i framtiden.

Tyvärr är det också så att den som haft hyperemesis under sin första graviditet löper större risk att drabbas även med andra barnet. Då brukar man däremot vara lite bättre rustad, och ofta redan inskriven på specialistmödravården som håller koll och snabbt kan sätta in hjälp och behandling om det behövs.

Faktagranskad av Sofie Gustafsson, legitimerad barnmorska

Anna Falkenström, Sofie Gustafsson
legitimerad barnmorska