App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Hur känns sammandragningar?

Sammandragningar är ett sätt för livmodermuskeln att träna inför förlossningen. Här hittar du information om hur det kan kännas och hur det kan underlättas.

Livmodern är en muskel som tränar inför förlossningen genom att den drar sig samman ibland. Det är normalt att magen blir hård en stund för att sedan mjukna igen. Däremot är det mycket individuellt hur man upplever dessa sammandragningar. Många kvinnor känner av dem i tidig graviditet medan några känner av dem genom hela graviditeten och andra först mot slutet. Det finns också kvinnor som inte upplever en enda sammandragning under hela graviditeten. Detta gäller oftast förstföderskor. Ibland kan de komma tätt och kännas obehagliga. Ofta blir det värre mot slutet av dagen eller om du är stressad. Det är också vanligt att känna mer vid förstoppning eller efter orgasm. Det brukar inte vara farligt men det kan vara en signal att du ska ta det lite lugnare både på jobbet och hemma. En urinvägsinfektion kan ibland vara orsaken till för tidiga sammandragningar. Därför är det alltid viktigt att lämna ett urinprov om du får oprovocerade smärtsamma sammandragningar, alltså att de inte är kopplade till ansträngning utan kommer lite när som helst. Sammandragningar kan ibland göra ont och det kan vara svårt att skilja på sammandragningar och tidigt värkarbete. Prata med din barnmorska eller läkare om du har svårt att skilja mellan normala och onormala sammandragningar. Om de blir mer regelbundna eller om du samtidigt börjar blöda bör du ta omedelbar kontakt med sjukvården.

 Du som redan fött barn känner vanligtvis av sammandragningar tidigare och även starkare än de som är gravida för första gången, men vanligast är det under de sista graviditetsveckorna. Då har livmoderns muskel blivit starkare och större för att förbereda inför förlossningen. De kan också vara viktiga för att förbättra blodgenomströmningen till moderkakan.

 Mot slutet av graviditeten, oftast efter vecka 37, kan sammandragningarna bli mer intensiva och göra lite ont. Detta kan i så fall vara förvärkar.

Vad kan du göra själv för att underlätta?

Sammandragningar är en del av graviditeten och du behöver inte göra något speciellt åt dem. Dock finns det saker som kan kännas bra och avslappnande om du har mycket sammandragningar.

  • Försök att vila och slappna av.
  • Ta ett varmt bad eller en dusch.
  • Få enklare massage för att hjälpa dig att slappna av i musklerna.
  • Ändra din kroppsställning.
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...