Flytningar under graviditeten

Under graviditeten får många ökade flytningar, det är helt normalt och beror på förändringarna som sker i gravidkroppen. Men finns det något man behöver vara lite vaksam över, och vad betyder det om flytningarna börjar lukta illa?
Flytningar är en slags slemmig vätska som kommer från underlivet. De luktar ofta lite syrligt vilket beror på att de innehåller goda mjölksyrabakterier som skyddar mot skadliga bakterier och infektioner. Att ha flytningar är alltså både bra och naturligt. De kan också ändra konsistens och mängd under menscykelns gång, till exempel brukar de bli extra sega och halkiga under ägglossningen. När man blir gravid så brukar flytningarna öka i mängd.
Ökade flytningar tidigt i graviditeten
Redan tidigt in i graviditeten är det vanligt med mycket flytningar. Det beror på förändrade hormonnivåer men också på att vätskemängd och blodcirkulation i kroppen ökar. Det i sin tur gör så att slemhinnorna svullnar och släpper ifrån sig mer vätska – som alltså kommer ut som flytningar från underlivet (det är också samma anledning som gör att gravida lättare blir täppta i näsan). Så länge flytningarna är ljusa, genomskinliga eller vita, och inte har någon obehaglig lukt är allt oftast som det ska i underlivet. Det kan vara bra att känna till att det är väldigt individuellt det här med flytningar. För många ökar de som sagt under graviditeten, men en del märker inte av någon större skillnad mot hur det brukade vara innan och för andra kan flytningarna öka först när förlossningen närmar sig.
Bruna, rosa eller gula flytningar under graviditeten
Ökade flytningar under graviditeten är med andra ord helt normalt och ibland kan de också skifta i färg och konsistens. Men det är klokt att vara lite uppmärksam på hur de ser ut, luktar och känns - för flytningarna är bra på att berätta om något inte står helt rätt till i underlivet. De ska till exempel inte vara missfärgade eller lukta illa.
Vita flytningar
Vit eller genomskinlig färg är flytningarnas vanligaste utseende, och under graviditeten så brukar de som sagt bli rikligare. Men skulle det vara så att flytningarna är tjockt vita och lite gryniga i sin konsistens (ibland kan det också klia och svida) så kan det bero på en svampinfektion. Det ska alltid kollas upp och i så fall behandlas.
Bruna eller brunröda flytningar
Bruna eller brunröda flytningar under graviditeten är ganska vanligt och beror oftast på att flytningarna blandats med lite gammalt blod. Det kan låta läskigt men är för det allra mesta helt ofarligt och kan komma efter saker som fysisk ansträngning eller sex, livmoderhalsen är nämligen känsligare under graviditeten och påverkas lättare av olika former av påfrestningar. Så mindre mängder och enstaka gånger av bruna eller brunröda flytningar behöver alltså inte vara tecken på att något är fel men blir de kraftiga, återkommande eller om det samtidigt gör ont så är det viktigt att kolla upp det. Det är också bra att känna till att mot slutet av graviditeten så kan bruna eller brunröda flytningar vara ett tecken på att slemproppen gått.
Rosa flytningar
Flytningarna kan få en ton av rosa om de innehåller en liten mängd färskt blod. Om det är tidigt i graviditeten så kan det handla om en så kallad nidblödning som kommer när ägget fäster. Men det kan också komma lite rosa ton i flytningarna efter ansträngning eller om man haft penetrerande sex. Vanligtvis är det helt ofarligt, men händer det ofta - och speciellt om det gör ont samtidigt - så ska det absolut kollas upp.
Gröna flytningar
Om flytningarna är gröna kan det vara ett tecken på infektion, speciellt om det också luktar illa eller kommer i kombination med feber, då är det dags att höra av sig till barnmorskan eller ringa vårdcentralen för en koll.
Gula flytningar
En viss gul nyans är ganska vanligt eftersom flytningarna får lite ljusgul färg när de kommer i kontakt med luften. Men skulle det bli väldigt gula flytningar så kan också handla om en bakteriell infektion, speciellt om det också luktar illa, kliar och svider. Känner man sig osäker är det bättre att fråga barnmorskan om hjälp att bedöma om allt är som det ska, eller om man behöver behandla.
Tjocka flytningar
Konsistensen kan förändras och att flytningarna är lite tjockare behöver inte betyda någonting, men om de är gryniga till sin konsistens eller har lite vita klumpar i sig så kan det handla om en svampinfektion. En sån är ganska vanligt att få under graviditeten eftersom det sker massor av hormonförändringar i kroppen. Svamp i underlivet behandlas mycket enkelt så prata med barnmorskan för att få hjälp.
Vattniga flytningar
Om flytningarna känns vattniga, speciellt mot slutet av graviditeten, kan det vara ett tecken på att fostervatten börjar läcka och det vill man kolla upp. Sen kan det vara så att en del har lite vattnigare flytningar under hela sin graviditet och att allt är i sin ordning - men det är bra att få utrett vad det beror på.
Illaluktande flytningar under graviditeten
Flytningarna har som sagt en lite syrlig doft, men de ska inte lukta illa. Är det så kan det vara tecken på en infektion och ska alltid kollas upp med barnmorskan.
Vad kan man göra åt mycket flytningar?
Det är bra att vara lite försiktig med hur mycket man tvättar sig. Det kan vara svårt, eftersom det ofta kan vara nära till hands att vilja tvätta underlivet oftare när flytningarna ökar, men det är rätt bra att inte hålla på och störa för mycket eftersom ”för mycket renlighet” istället kan ge svampinfektioner. Känns det obekvämt i trosan när flytningarna är kraftiga kan ett tunt trosskydd som absorberar och håller torrt vara skönt. Men det är också bra att försöka lufta underlivet ofta, kanske kan det vara skönt att sova utan trosor? Syntetiska kläder - framförallt närmast underlivet - kan skapa en fuktig miljö som gör det lättare för svampen att trivas, så det kan vara en god idé att köra på luftiga, naturligare material.
Faktagranskad av: Sofie Gustafsson, legitimerad barnmorska