App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Små matgäster och matvägran

Bara ärtor eller bara ris? Senare bara korv? Vad gör du om ditt barn bara äter en enda sak eller om det inte vill äta något över huvud taget? Det bästa rådet är att vara lugn och avvakta eller fortsätta erbjuda små smakportioner.

De två saker som nyblivna föräldrar funderar mest över är sömn och mat. Det beror på att båda två är så grundläggande behov. När det gäller mat handlar oron oftast om att barnet helt vägrar att äta.

Rätt tid för fast föda
Om ditt barn inte vill äta fast föda kanske det inte redo för det. Vänta i ett par dagar eller mer, kanske till och med en vecka eller två och prova sedan igen. Tänk på att välja en tidpunkt på dagen då ditt barn är på gott humör när det ska börja med fast föda. Det gör det enklare för er båda två.

Petar i maten
Barns aptit varierar stort. Det finns inte något som man kan kalla den perfekta portionen. Se på ditt barns allmänna aptit i stället för att fokusera på enskilda måltider. Det kan hända att du märker att ditt barn faktiskt äter en hel del under dagens lopp. Det viktigaste är att servera varierade och balanserade måltider. Om ditt barn verkar må bra och växer är allt som det ska.

Mitt barn vill bara äta gurka
Ibland fastnar barn för en viss typ av mat under en period och vägrar att äta något annat. Det kan vara potatis, ärter, gurka, ja i princip nästan vad som helst. Du ska inte oroa dig. Det finns teorier om att det är barnens sätt att öva kroppen på olika födoämnen. Fortsätt att servera det som du har tänkt och se till att måltiderna är varierade. Ditt barn får snart fler och fler älsklingsrätter.

Matvägran är normalt då och då
Det är inte ovanligt att barn under perioder helt vägrar att äta. Försök att inte göra ett alltför stort problem av det. Det kanske är lättare sagt än gjort, eftersom det kan vara stressande och frustrerande. Vi vet alla hur viktig maten är, både på kort och på lång sikt. Om du är orolig kan du alltid ta kontakt med BVC.

Goda råd och tips vid matvägran 
Det kan vara frestande att använda alla möjliga tricks som till exempel lekar, belöningar och hot för att få barnet att svälja en munfull eller två. Men det kan lätt bli till en cirkus som mest skapar stress för alla inblandade. Här nedan får du flera tips på hur du kan hantera situationen.

 
Sitt tillsammans vid bordet och gå inte in i kamp.
Lägg små mängder mat på barnets tallrik. Lägg inte för mycket energi på övertalning. Måltider ska inte vara en tävling om vem som har starkast vilja. Det lönar sig som regel att ta det med ro. Tänk på att du har hungern på din sida. Värm maten och servera den när ditt barn blir hungrigt. Undvik att belöna ditt barn med kex eller annan olämplig söt mat.

Tvinga aldrig ett barn att äta
Om ditt barn helt vägrar att äta och inte verkar vara hungrigt vid måltiderna kan du prova att servera små, täta måltider i stället. Ditt barns inre matklocka kanske helt enkelt går i otakt med resten av familjens.

Ditt barns smak är personlig – precis som din egen
Det kan finnas vissa sorters mat som ditt barn helt enkelt inte gillar. Tänk på dina egna matpreferenser. Det finns förmodligen saker som du fortfarande inte äter medan det finns andra sorters mat som du har lärt dig att uppskatta med åldern. Ditt barn går genom samma process.

Barnet känner själv när det är mätt
Barnet kan avgöra hur mycket det vill äta av det som serveras. Det är viktigt att barnet lär känna sina egna hunger- och mättnadskänslor. Om vi bestämmer att de måste äta upp fast de är mätta kan det innebära att de lär sig överäta och inte känner igen sin egen mättnadskänsla.
 
Lugnt och trevligt vid matbordet
En del barn behöver lugn och ro för att äta, andra äter fort eller sakta. Upptäck vad som är viktigt för ditt barn. Kanske blir ditt barn mer intresserat om det får lägga upp själv? En del barn blir mätta när de ser mycket mat så bra är att lägga upp små portioner och låt barnet plocka med maten själv, som till exempel ärtor.

Hör dig för och få goda råd av BVC-sköterskan.

Läs mer om barnets tillväxtperioder och tips om kostråd.

Läs mer om mat för barnet hos Livsmedelsverket

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...