190910_libero_CF4_847_Desktop

Smakportioner av maten tränar hjärnan

Första gången som barnet smakar på maten, även om det bara är en pyttebit - var redo med kameran! Du kommer förmodligen få se grimaser du aldrig har sett förut. Den enda mat som barnet har smakat fram till nu är ju den söta bröstmjölken eller bröstmjölksersättningen, men nu börjar ett nytt kapitel i livet.

Livsmedelsverket och WHO rekommenderar helamning under de första sex månaderna. Om barnet är uppenbart intresserad av annan mat kan man lite försiktigt börja med smakportioner redan vid fyra månaders ålder. Så länge det inte konkurrerar med bröstmjölken eller bröstmjölksersättningen går det bra.

Vid sex månaders ålder kan du börja erbjuda barnet små smakportioner av mat som ett komplement till bröstmjölken eller bröstmjölksersättningen. Läs tips om smakportioner, puré och plockmat.

Börja med mild mat
Syftet med att ge barnet små portioner är att det ska vänja sig vid olika smaker och konsistenser. Hjärnan behöver också lära sig olika födoämnen, därför äter kanske barn bara ärtor en period och bara kött en annan period. Låt barnet ta den tid det behöver.

Det krävs också en helt annan teknik för att svälja mat av fastare konsistens än rinnande föda. Därför ska barnets första måltider bestå av enkel, mjuk och slät mat.
Börja med matvaror som barnvälling, gröt, helt släta fruktpuréer, mosad potatis eller palsternacka eller färdig barnmat som är anpassad till barnets ålder.

Fortsätt amma eller flaskmata barnet tills det är cirka åtta, nio månader gammalt och ge det mat som ett tillskott. Prova först med ½-2 teskedar och öka sedan mängden tills barnet får 3–4 teskedar per måltid.

Använd en mixer eller pressa maten genom en finmaskig sil med en träsked för att göra puré av den. Du kan tillsätta bröstmjölk eller bröstmjölksersättning för att göra maten tillräckligt mjuk och slät för att barnet ska kunna svälja den. Hemlagad mat kan man frysa in i små färdiga portioner och använda inom tre till fyra veckor.

Om barnet vägrar äta fast föda
När man i sex månader bara har druckit mjölk tar det tid att vänja sig vid att tugga och att uppskatta nya smaker. En del barn älskar den nya maten med en gång, medan andra är skeptiska och då gäller det att ha stor portion tålamod. Testa att prova följande:

• Ge bara frukt och bär – eller puré av kött eller fisk. Snart hittar du något som barnet tycker om, eller om barnet behövde bli moget att prova en ny smak och då är ni i gång.

• Det kan också vara lättare om det är den andra föräldern eller någon annan som barnet inte förknippar med amning som ger barnet mat.

Om allt misslyckas och barnet vägrar öppna munnen när skeden närmar sig oavsett vad som finns på den, kan du avvakta under en tid, förutsatt att barnet växer och utvecklas som det ska. Prova igen senare. Det är ingen brådska.