preg13297_desktop

Tips på gravidkläder

Att köpa en helt ny uppsättning av mammakläder kanske inte känns helt lockande, varken för plånbok eller ur klimatsynpunkt. Men mycket i garderoben går faktiskt att använda även under graviditeten – vi tipsar om det och om vilka plagg som faktiskt kan vara bra att lägga lite pengar på.

Känslan av att inte ha något att ha på sig och att inga kläder passar kan inte sällan ramla över en när magen börjar ta mer plats. Men man behöver inte byta stil eller ruinera sig på en helt ny garderob bara för att magen växer - mycket av det som ligger i byrån hemma går ofta att använda om man bara tänker lite utanför lådan.

Här får du våra bästa tips på snygga mammakläder som kanske redan finns i garderoben - och vilka typiska gravidkläder som faktiskt kan vara bra att skaffa sig. Sen är ju det här med stil och klädval, precis som när man inte är gravid, ett väldigt personligt val. Vissa vill känna sig finklädda långt inpå förlossningen, andra gillar känslan av att gå loss på kläder som är sydda för den gravida kroppen medan många vill hoppa direkt ner i ett par mysbyxor. Inget är fel, det viktigaste här är att hitta kläder som känns bra - och som man får plats i.

Tips till gravidgarderoben – utan att behöva köpa gravidkläder

  • Vanliga jeans kan ofta funka i början av första trimestern. När byxorna sen börjar strama så kan en hårsnodd i knäppningen ge lite extra plats i byxlinningen (det finns även färdiga förlängningar att köpa om hårsnodden inte funkar).
     
  • En oversized tröja eller kofta döljer magen – och en halvdan knäppning på brallorna - i flera veckor, vilket kan vara smart för den som vill behålla hemligheten ett tag.
     
  • Att hitta snygga gravidbyxor inte är alltid det lättaste. Se om du istället kan leta fram ett par vanliga brallor som är låga (och mjuka), alltså sådana som sitter mer på höften än vid midjan.
     
  • Under andra- och tredje trimestern när magen tydligare börjar anta en rundare form så är ett tips att knyta den numer för korta eller tighta t-shirten under brösten. Superfint över ett linne eller tightare klänning.
     
  • Tänk stretch, stretch, stretch! Satsa på en figurnära klänning eller pennkjol som töjer sig och visar gravidmagen. Just kjolar i mjukare material - typ trikå - kan gå att använda under hela graviditeten, från att magen börjar kännas svullen, till att den antar någon slags form och tills att bebisen snart poppar (även om man då brukar få gå upp en storlek eller två).
     
  • Öppna kavajer över exempelvis en stretchklänning är ett hett tips för den som vill se uppklädd ut.
     
  • Vida skjortor funkar ofta att knäppa över byst och mage – annars är ett tips att använda skjortan uppknäppt, med ett skönt linne under, alternativt knuten under brösten.
     
  • En tunika eller kaftan är ett bra plagg som brukar kunna passa genom hela graviditeten.
     
  • Glöm inte accessoarerna! De är ett supertips för den som har några få kläder som passar men som ändå vill förnya sig. Leta igenom lådorna därhemma; tänk sjalar i hår, halsband, örhängen, klockor…
     
  • Att gå med stor mage under vintern ställer lite extra stora krav på jackans rymlighet. Många vinterjackor eller kappor är redan från början ganska väl tilltagna så kanske rymmer den som hänger på kroken redan en gravidmage? Ett tips är faktiskt att inte köpa i förebyggande syfte, utan vänta och se lite hur stor magen kan väntas bli. Kommer den lille mitt i vintern så finns det dessutom jackor som har bebisinlägg så att man kan ha bärsele samtidigt som jacka utan att det blir knöligt.
     
  • Omlottklänningar! En riktigt smart grej för kroppar i förändring eftersom de kan följa med genom graviditeten och justeras efter en växande mage.
     
  • Rymliga plagg alá maxiklänning kan ofta användas länge – viss varning för att tältkänsla kan infinna sig. Å andra sidan är det luftigt för den som väntar barn under varma sommarmånader.
     
  • Finns det någon annan i familjen eller vänskapskretsen som är någon eller några storlekar större? Botanisera i deras garderober och se om där kanske finns någon större skjorta, jacka eller ett par mjukisbyxor som går att låna och hoppa i när de egna blivit för små.
     
  • Ett tips är också att plocka undan de tighta jeansen och annat som inte passar för tillfället, så slipper de ta plats i lådorna. En bonus är att det känns som att få en ny garderob den dagen de plockas fram igen.

Tips på gravidkläder att köpa (eller ärva)

Även om man brukar kunna komma ganska långt på det som redan finns i garderoben så vill vi ändå tipsa på några mammakläder som kan vara bra att skaffa. Men stressa inte, utan vänta tills kroppen förändrats eftersom det annars är lätt att köpa på sig grejer som sen inte används eller passar.

  • Gravidleggings eller mammaleggings med resår över magen tycker de flesta är skönt att ha både under graviditeten och efter förlossningen (spoiler alert: magen försvinner nämligen inte direkt efter förlossningen utan kan hänga med ett bra tag).
     
  • Belly-band täcker magen när tröjor blivit för korta och lämnar en glipa vid magen. Som alltid är det bra att prova först när magen är på plats så att säga, alla trivs nämligen inte med belly-bands.
     
  • Trosor modell större. Det behöver inte vara ett par gravidtrosor men med stor sannolikhet kommer det vara skönt med en storlek, eller två, större än du haft innan.
     
  • Fotriktiga skor låter kanske inte så hett men tro oss när vi säger att det är värt investeringen att ha något skönt på fötterna! Ett tips är att skippa klackar och trånga skor eftersom det kan göra att fötterna svullnar ännu mer. För den som inte ens är i närheten av att nå ner och kunna knyta ett par skor så tänk boots, eller varför inte tofflor med en tjock strumpa – funkar stora delar av året.

Amnings-bh för gravida och ammande mammor

Vi vill också tipsa om att köpa i en skön amnings-bh. Det kan man faktiskt göra redan under den senare delen av graviditeten eftersom brösten brukar bli större redan innan bebisen har kommit. För den som tänkt amma så är det viktigt att ha en amnings-bh utan byglar eftersom allt som sitter hårt över bröstet ökar risken för mjölkstockning. Att kunna fälla ner behån under bröstet gör också att mjölken rinner till bättre, en vanlig behå som kasas upp ovanför bröstet kan alltså hämma tillrinningen av mjölk. Men sen är det ju också så ofantligt mycket smidigare att amma med en amnings-bh.
En bra amnings-bh ska vara mjuk och ha breda axelband för att kunna stötta en tung byst. Det underlättar om behån är fri från sömmar, enkel att knäppa upp med en hand och har ett material som andas. För den som kommer amma sen så kan ett amningslinne som knäpps upp vid axeln vara smidigt.

När ska man börja med mammakläder?

Det finns inget som säger att man behöver börja med gravidkläder alls. Ingen magisk vecka då man ska börja köpa på sig en ny gravidstil - utan det absolut viktigaste att komma ihåg är att man ska trivas och må bra i det man sätter på sig! Det finns ingen anledning - framförallt inte när man är gravid - att ha kläder som klämmer in, sitter hårt eller skaver och är osköna. Ofta kommer man långt på sånt man redan har, får låna och ärva. Eller sånt man kan nosa upp på second hand där stora klänningar, skjortor eller kavajer ofta kan hittas till en billig peng och ett lägre klimatavtryck. Sen kan man såklart känna att man vill boosta gravidkänslan och längtar efter att köpa sig kläder sydda för en större mage. Men det kan vara skönt att veta att det inte finns några måsten som säger att alla ska äga ett par snygga gravidbyxor - det går precis lika bra med ett par snygga byxor du kan ha när du är gravid.

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel