Gravid och magsjuk

Faktagranskad av Amelie Jensnäs Joäng, legitimerad barnmorska

Att bli magsjuk eller matförgiftad är aldrig roligt, men det är nog ännu lite jobbigare som gravid. Det kan vara skönt att veta att det i de allra flesta fall inte är farligt för barnet i magen.

Det finns lite olika orsaker till magsjuka, men det absolut vanligaste är att ett virus infekterar magen och man får då maginfluensa - till exempel vinterkräksjukan. Men illamående, kräkningar och diarré - alltså de vanliga symptomen för att magen inte är ok - kan också orsakas av bakterier eller parasiter.

Undvik magsjuka eller matförgiftning som gravid

Går det då att förebygga maginfektioner om man är gravid? Det bästa är att göra som man alltid gjort, fast extra noggrant. Just hygien och framför allt livsmedelshygien är viktigt att hålla koll på, inte bara för att slippa matförgiftning utan också för att undvika listeria eller toxoplasmos.

Så här minskar du risken för maginfektioner:

  • Tvätta händerna noggrant med tvål innan och efter du handskas med matvaror, innan du äter, när du har varit på toaletten, bytt blöja eller haft med djur att göra. Tänk på att handsprit inte hjälper mot vinterkräksjukan, så tvålen är vår bästa vän i kräksjuketider.
  • Skölj frukt och grönsaker noggrant.
  • Kontrollera sista hållbarhetsdatum på förpackningar.
  • Servera varm mat varm och kall mat kall.
  • Värm alltid matrester tills de är ordentligt genomvärmda. De flesta bakterier dör vid ca 100 grader. Värm aldrig upp mat mer än en gång, och ät tillagad mat inom två dagar.
  • Tillred alla matvaror, framför allt kyckling, så att de blir genomstekta.
  • Ställ snabbt in resterna i kylskåpet. Låt inte matvaror och dryck stå framme i värmen om måltiden dröjer, det gäller särskilt utomhus. Förvara maten i täckta kärl så att inte insekter kommer åt den.
  • Förvara råa och tillredda matvaror på olika ställen under tillredning och förvaring.
  • Diska skärbrädor och redskap mellan olika livsmedel.

Att bli magsjuk och samtidigt vara gravid

Under graviditeten så blir kroppen lite mer mottaglig för infektioner, och det kan därför vara lättare att bli sjuk när man väntar barn, men det kanske kan vara skönt att veta att barnet i magen i alla fall inte kan bli magsjuk. Eftersom man normalt sett inte får behålla så mycket mat eller vätska vid en maginfektion så ökar också risken att man blir uttorkad. Det finns ju gravida som lider av illamående och kräkningar redan innan magsjukan, vilket gör att risken för att bli uttorkad ökar ännu mer. Då blir det extra viktigt att man får i sig vätska, men gärna lite och ofta eftersom det gör det lättare att få behålla något.

Sök vård vid något av följande symptom:

  • trött och svag
  • har diarré i mer än en vecka
  • blod i avföringen
  • torr i mun, törstig och kissar mörkt - kan vara tecken på vätskebrist
  • har diarré efter utlandsresa
  • har feber som inte går ner
  • har kräkts mer än 24 timmar och det inte avtar

Tänk på att magsjukor som kommer av virus ofta är väldigt smittsamma.

Faktagranskad av Amelie Jensnäs Joäng, legitimerad barnmorska

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem i Liberoklubben!
Amelie Jensnäs Joäng
legitimerad barnmorska