Äta fisk som gravid?
Faktagranskad av Amelie Jensnäs Joäng, legitimerad barnmorska
I fisk och skaldjur finns det massor av näringsämnen som barnet i magen och den som är gravid behöver. De innehåller bland annat viktiga fettsyror som är avgörande för utvecklingen av barnets hjärna. Men vissa fiskar kan innehålla miljögifter, så det gäller att välja med omsorg.
Sushi, räkor eller lax - vad är bra fisk för den som är gravid?
- All odlad fisk går bra, och rekommendationen är att äta det 2-3 gånger i veckan.
- Räkor, kräftor, kokta musslor och andra skaldjur är nyttiga. Men om du älskar krabba, ät bara det vita köttet.
- Tonfisk på burk kan ätas, men undvik hel tonfisk i bit.
- Odlad lax och laxfiskar, som röding och öring, går utmärkt att äta (men undvik de som är vildfångade)
- Livsmedelsverket rekommenderar också följande fiskar; torsk, sill (som inte fångas i Östersjön), sardiner, sej, ansjovis, alaska pollock, kolja, kummel, lutfisk, makrill och rödspätta.
- För att undvika vissa sjukdomar som kan vara farliga under graviditeten bör den som är gravid bara äta sushi om den är helt nygjord. Varmrökt fisk är säkert att äta eftersom eventuella bakterier då har dött, men kallrökt och gravad fisk är bra att undvika om man är osäker på förpackningsdatum.
Kvicksilver och andra gifter – fisk man inte ska äta som gravid
- vildfångad lax, röding eller öring från Östersjön, Vänern, Vättern eller älvar
- sill / strömming från Östersjön
- stor hälleflundra, svärdfisk, gädda, abborre, gös och smörfisk
- färsk och fryst tonfisk
- råa ostron eftersom de kan ge matförgiftning