Äta fisk som gravid?

Faktagranskad av Amelie Jensnäs Joäng, legitimerad barnmorska

I fisk och skaldjur finns det massor av näringsämnen som barnet i magen och den som är gravid behöver. De innehåller bland annat viktiga fettsyror som är avgörande för utvecklingen av barnets hjärna. Men vissa fiskar kan innehålla miljögifter, så det gäller att välja med omsorg.

Fisk är nyttigt, med många viktiga vitaminer och mineraler, till exempel D-vitamin, jod och selen – för att inte prata om omega-3. Så passa på att laga den där härliga fiskgrytan eller ugnsbakade laxen nu!

Sushi, räkor eller lax - vad är bra fisk för den som är gravid?

Under graviditeten är det bra att äta både oljerik (fet) fisk och vit fisk - helst 2-3 gånger i veckan. Den kan vara färsk eller frusen, eller varför inte välja enkelt fixad fisk på burk, fiskbullar eller fiskpinnar. Det är som sagt bra näring för både barnet i magen och den som är gravid. Men vilka fiskar är säkra att äta då?

  • All odlad fisk går bra, och rekommendationen är att äta det 2-3 gånger i veckan.
  • Räkor, kräftor, kokta musslor och andra skaldjur är nyttiga. Men om du älskar krabba, ät bara det vita köttet.
  • Tonfisk på burk kan ätas, men undvik hel tonfisk i bit.
  • Odlad lax och laxfiskar, som röding och öring, går utmärkt att äta (men undvik de som är vildfångade)
  • Livsmedelsverket rekommenderar också följande fiskar; torsk, sill (som inte fångas i Östersjön), sardiner, sej, ansjovis, alaska pollock, kolja, kummel, lutfisk, makrill och rödspätta.
  • För att undvika vissa sjukdomar som kan vara farliga under graviditeten bör den som är gravid bara äta sushi om den är helt nygjord. Varmrökt fisk är säkert att äta eftersom eventuella bakterier då har dött, men kallrökt och gravad fisk är bra att undvika om man är osäker på förpackningsdatum. 

Kvicksilver och andra gifter – fisk man inte ska äta som gravid

Varför finns det en lista med ”godkända” fiskar? Jo, tyvärr finns fisksorter som innehåller höga halter av miljögifter - till exempel PCB, dioxiner och kvicksilver - som kan störa utvecklingen av barnets nervsystem. Därför ska man inte äta de här fiskarna så ofta om man är gravid. Här har vi samlat Livsmedelsverkets råd om fiskar att vara försiktig med:

  • vildfångad lax, röding eller öring från Östersjön, Vänern, Vättern eller älvar
  • sill / strömming från Östersjön
  • stor hälleflundra, svärdfisk, gädda, abborre, gös och smörfisk 
  • färsk och fryst tonfisk
  • råa ostron eftersom de kan ge matförgiftning

Om man inte vill äta fisk?

Alla vill inte äta fisk och det finns andra sätt att få i sig omega-3-fettsyror även som vegetarian, antingen genom tillskott på rapsolja, algolja eller andra livsmedel. Är du ute efter mer generella råd om bra kost för gravida finns de samlade i artikeln tio tips om bra kost under graviditeten.
 
 
Faktagranskad av Amelie Jensnäs Joäng, legitimerad barnmorska

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem i Liberoklubben!
Amelie Jensnäs Joäng
legitimerad barnmorska