_mgl2985_desktop

Samsova och nattamma

Det är jobbigt att bli väckt gång på gång och gå upp och lägga barnet till bröstet. Många ammande mammor föredrar att ha sitt barn i närheten på natten. Ett litet barn bör ha egen sängplats om ni sover i samma säng.

Alla föräldrar hoppas nog på att just deras barn ska höra till det fåtal som sover natten igenom. Men av näringsmässiga skäl behöver alla barn ammas om natten tills de är minst sex månader.

Ditt lilla barn vaknar också för att försäkra sig om att du faktiskt är där. Barnet har ännu inte vant sig vid den stora vida världen och behöver massor av fysisk närhet, beröring och kroppskontakt. För spädbarn uppfylls det här behovet till stor del genom amningen.

Sova i samma säng
Huruvida det är en bra idé att sova i samma säng som sin lilla bebis är omdiskuterat. Närheten är viktig samtidigt som man vill undvika att barnet kläms av de vuxna i sömnen. Socialstyrelsen rekommenderar idag att barn ska sova i egen säng tills de är minst tre månader gamla.
Om du ändå vill ha ditt nyfödda barn hos dig i sängen är det viktigt att barnet får en säker sovplats, exempelvis att barnet sover i sin barnvagnsinsats eller någon liknande konstruktion som har kanter – en egen så kallad bed in bed. Det kallas säker samsovning.
Läs om att minska risken för plötslig spädbarnsdöd.

Det här ska du tänka på om barnet sover tillsammans med dig 
• Barnet ska alltid sova på rygg.
• Barnet bör ha en egen sovplats med kanter i sängen ”bed in bed”.
• Madrassen ska vara fast.
• Sängen får inte bli för varm.
• Se till att barnets huvud inte kan hamna under era kuddar eller täcken.
• Se till att barnet inte kan trilla ur sängen, komma i kläm eller bli nedtryckt.

Den som är kraftigt överviktig, sjuk eller påverkad av medicin, droger eller alkohol bör aldrig sova tillsammans med ett litet barn. Dela heller aldrig en vattensäng eller en smal soffa med ett litet barn.

När behöver barnet inte längre äta på natten?
Vissa spädbarn är redo att sluta äta på natten vid cirka sex månaders ålder. Men även då nattamningen inte längre behövs rent näringsmässigt, är det många barn som inte frivilligt vill ge upp de mysiga nattmålen.