App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Så fungerar urinblåsan och hormonerna vid sängvätning

Urinen produceras i kroppens två njurar. När blodet strömmar igenom dem skiljs vatten, salter och avfallsprodukter av från blodet – det bildas urin. Urinen leds ner till urinblåsan där den samlas tills barnet behöver kissa.

Urinblåsan är en töjbar muskelsäck. Där finns också nerver som känner av hur full och utspänd blåsan är. När den är fylld går signaler från nerverna till hjärnan – vi känner oss kissnödiga. Det här är något som sker alldeles omedvetet.

När vi vill kissa låter vi urinblåsan dra ihop sig. Det gör vi medvetet, via nerver från hjärnan ner till musklerna. För att urinblåsan ska hålla tätt då det inte passar att kissa finns det muskulatur som håller emot längst ner i bäckenet. En muskel sitter runt urinrörets övre del. Den kan använda för att knipa och hålla emot med, tills vi kommer till en toalett. Och vi kan medvetet låta den slappna av när det är dags att kissa. Hos ett barn med sängvätningsproblem fungerar inte kontrollen av blåsans tömning fullt ut ännu.

Vill man förklara för ett barn hur urinblåsan fungerar kan man visa det lite pedagogiskt med en ballong fylld med vatten.

Hormoner styr urinproduktionen
En orsak till att blåsan blir så full att barnet kissar på sig under natten kan vara att barnet har en låg utsöndring av ett visst hormon, vasopressin. Det är ett hormon som normalt gör att njurarnas produktion av urin minskar under natten.

Det läkemedel som ibland används för barn med sängvätningsproblem är desmopressin, ett ämne som liknar vasopressin och minskar urinmängden till natten.

Vissa barn väcks inte av signalerna
Många barn som lider av sängvätning sover ovanligt tungt. De är svårväckta. Ifall nervernas signaler om kissnödighet skulle nå fram till hjärnan, är det inte alls säkert att barnet vaknar.

Ytterligare ett problem kan vara att barnets urinblåsa är ”överaktiv” och sänder signaler om att den behöver tömmas trots att det bara finns lite urin i blåsan. Om barnet inte uppfattar den signalen resulterar även detta i våta sängkläder.

Hos barn som kissar på sig är det ofta flera faktorer som orsakar sängvätningen.

Källor:
1177.se
Netdoktor.se
Anatomilexikon

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...