190917_libero_CF3_229_Desktop

Bebiskläder – storlekar och tvättråd

Allt ser så gulligt, och nästan overkligt pyttigt, ut när man står där i butiken och ska köpa kläder till den kommande lilla krabaten. Men en bebis storlek kan vara svår att uppskatta. Sen kan det vara bra att tänka på att bebisar växer så det knakar, framförallt i början, och de sliter dessutom inte så hårt på sina kläder.

Att köpa bebissaker är ett sätt att förbereda sig på livet med ett litet barn - det blir framförallt ett konkret bevis på att det kommer en liten för den som inte bär barnet. Men det är svårt att föreställa sig hur litet det där lilla knytet faktiskt kommer att vara, vilka storlekar nyfödda egentligen har. Så här kommer en liten lista att kika på - och dela ut till givmilda släktingar och vänner som kanske vill köpa något att välkomna barnet med.

Babykläder storlekar

Storlek 40 - för tidigt född bebis (prematur)
Storlek 50 - nyfödd bebis
Storlek 56 - bebis 1 månad, eller lite större nyfödd
Storlek 62 - bebis 3 månader
Storlek 68 - bebis 6 månader
Storlek 74 - bebis 9 månader
Storlek 80 - barn 1 år
Storlek 86 - barn 18 månader
Storlek 92 - barn 2 år

Storleksguide för mössa till bebis:

Storlek 36 - för tidigt född bebis (prematur)
Storlek 36-38 - nyfödd bebis till 1 månader
Storlek 40-42 - bebis 1 till 4 månader
Storlek 44-46 - bebis 4-9 månader
Storlek 48-50 - bebis 9 månader till barn 2 år
Storlek 52-54 - barn 2 år och uppåt

Naturligtvis är måtten lite olika barn emellan – de är ju olika stora när de föds – så tabellerna ovan är ett genomsnitt. Klädstorlekarna står för ungefärlig längd på barnet och mösstorlekarna omkretsen på huvudet, i centimeter. En sak att ta med sig är att det nyfödda lilla barnet kommer att växa så det knakar. Innan du vet ordet av kommer kläderna som nyss kändes i största laget vara alldeles för små. En god idé är att titta efter begagnade bebiskläder, inte bara är det snällt mot plånbok och miljö utan de har ju hunnit gå ett par varv i tvättmaskinen och mjukats till sådär härligt.

Tvättråd babykläder

Oavsett om du köper nytt eller begagnat så känns det ju skönt att tvätta nya bebiskläder innan användning. De flesta babykläder kan tvättas i 60 grader, men det är en gammal sanning att de behöver köras så varmt - följ istället tvättråden på plagget. Dagens tvättmedel gör kläderna rena vid lägre temperaturer vilket sparar på energi och miljö. Men när det är riktigt smutsigt då? Ja, bebistiden må vara mycket, men det är inte tiden i livet då fläckar kommer lysa med sin frånvaro - plagg med bajs, kräk eller matfläckar kommer ligga i tvättkorgen och det bästa sättet att få bort envisa fläckar är att gnida in med diskmedel en stund innan tvätt. När du tvättar babykläder ska du använda milda tvättmedel utan parfym, gärna miljö- och allergimärkta. Sköljmedel kan du helt låta bli - dels är det inte alls är bra för miljön, dessutom kan de också förstöra kläder för både stor och liten. 

Har du fått tag på ullkläder, de där tunna varianterna som inte sticks utan är mjuka mot din bebis hud, så behöver de tvättas varsamt i låg temperatur i speciellt ulltvättprogram. Plaggen kan ofta bara torkas av med lite vatten om de fått en matfläck, ylle är till viss del smutsavvisande.

Dela artikel