Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Så byter du blöjan

Du kommer snart att bli proffs på att byta blöja, men i början kan det vara bra att tänka på några saker.

Riktigt små spädbarn brukar kissa och bajsa oftare än lite äldre spädbarn, vilket innebär att de behöver få ny blöja ganska ofta, ibland upp till tio gånger per dygn.
Här kommer tips om hur du gör på enklaste sätt.

Tvätta och lufta

Tvätta din lilla flicka noga mellan blygdläpparna, om hon har bajsat. Du kan använda vatten eller oparfymerad barnolja. Fukta en tvättlapp med lite olja för att ta bort intorkat bajs från barnets rumpa. Gnid försiktigt så lossnar det. Tvätta alltid framifrån och bakåt.
Passa på att klappa stjärten torr och låta barnet lufta huden. Läs gärna mer om du sköter barnets känsliga hud.
Vänj dig vid att aldrig vända ryggen åt barnet medan det ligger på skötbordet. Om du måste sträcka dig efter något, håll alltid en trygg hand på barnets mage.
När du sätter på en ren blöja ska du se till att den inte sitter hårt mot navelsträngsstumpen, om den inte har ramlat av ännu. Liberos minsta blöjor är extra tunna vid naveln, så kallad navel care, för att naveln ska kunna läka på ett bra sätt.

Så sätter du på en ren blöja – Steg för steg

  1. Vik ut blöjan och placera barnet med rumpan på den delen av blöjan där kardborreknäppningen sitter. Om barnet är en pojke så se till att snoppen pekar nedåt.
  2. Vik upp blöjans framsida så att den hamnar på barnets mage. Öppna kardborreknäppningen och fäst ihop blöjan. Fäst kardborren på det färgade området av det mjuka bandet på framsidan av blöjan.
  3. Se till att läckageskydden, de veckade ”kanterna” runt benen, är utfällda genom att dra med ett finger innanför kanten av blöjan längs låren.

Läs också:

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...