App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Så byter du blöjan

Du kommer snart att bli proffs på att byta blöja, men i början kan det vara bra att tänka på några saker.

Riktigt små spädbarn brukar kissa och bajsa oftare än lite äldre spädbarn, vilket innebär att de behöver få ny blöja ganska ofta, ibland upp till tio gånger per dygn.
Här kommer tips om hur du gör på enklaste sätt.

Tvätta och lufta

Tvätta din lilla flicka noga mellan blygdläpparna, om hon har bajsat. Du kan använda vatten eller oparfymerad barnolja. Fukta en tvättlapp med lite olja för att ta bort intorkat bajs från barnets rumpa. Gnid försiktigt så lossnar det. Tvätta alltid framifrån och bakåt.
Passa på att klappa stjärten torr och låta barnet lufta huden. Läs gärna mer om du sköter barnets känsliga hud. Se till att rumpan är helt torr innan du sätter på en ny blöja.
Om du inte är hemma kan det vara praktiskt med Liberos våtservetter (Libero Wet Wipes).
Vänj dig vid att aldrig vända ryggen åt barnet medan det ligger på skötbordet. Om du måste sträcka dig efter något, håll alltid en trygg hand på barnets mage.
När du sätter på en ren blöja ska du se till att den inte sitter hårt mot navelsträngsstumpen, om den inte har ramlat av ännu. Liberos minsta blöjor är extra tunna vid naveln, så kallad navel care, för att naveln ska kunna läka på ett bra sätt.

Så sätter du på en ren blöja – Steg för steg

  1. Vik ut blöjan och placera barnet med rumpan på den delen av blöjan där kardborreknäppningen sitter. Om barnet är en pojke så se till att snoppen pekar nedåt.
  2. Fäst blöjan i midjan. Dra blöjans framkant upp mot barnets mage och fäst den fram med kardborrebanden. Får du in två fingrar mellan magen och blöjan sitter den lagom hårt.
  3. Till sist, fäll ut resåren. Dra runt blöjkanten längs med barnets lår för att fälla ut resåren som skyddar mot läckage.

Läs också:

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...