App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Tips för mindre syskonavundsjuka

Välkommen tillbaka till världen där de små sakerna spelar stor roll och där du inte alltid får sova ut. Det som är skillnaden för dig den här gången är att nu vet du vad det handlar om. För ditt äldre barn är allt nytt och kanske lite tufft.

Det finns äldre syskon som på en gång älskar sitt nya småsyskon, men också de som efter ett tag tycker att ni ska åka och lämna tillbaka bebisen på sjukhuset.

Det är helt förstålig om det äldre barnet blir svartsjukt. Det nya barnet lever inte alltid upp till det äldre syskonets förväntningar. Hur skulle det kunna veta att det lilla syskonet skulle få så mycket uppmärksamhet och inte vara någon rolig lekkamrat direkt.

Syskonsvartsjuka avhjälps med kärlek, förståelse och uppmärksamhet
Försök om möjligt tillbringa de första dagarna tillsammans som en familj. Ni behöver alla vänja er vid era nya roller. Om det äldre barnet är svartsjukt och ledset behöver det få uppmärksamhet och kärlek. Då kan det börja känna sig tryggt igen och får enklare att acceptera sitt syskon.

En ny roll för pappan eller partnern
Ofta får pappan eller partnern en helt ny roll då familjen utökas igen. Om mamman är upptagen med det nya barnet händer det ofta att det äldre barnet söker sig till den andra föräldern. Och det kan vara riktigt bra för då kan de göra mer åldersanpassade aktiviteter när mamman ammar till exempel.

Här kommer fler råd för att hjälpa ett svartsjukt syskon:
• Se till att det äldre barnet inte känner skuld över sin svartsjuka. Berätta att du förstår hur det känns. Prata om det. På så sätt visar du det äldre barnet att alla känslor är tillåtna, men inte alla beteenden. Barnet får till exempel inte slå sin lillebror eller lillasyster.

• Det bästa du kan göra är att låta det äldre barnet vara med så mycket det vill och så mycket det går när du är med bebisen.

• Beröm barnet för alla snälla saker det gör för sitt småsyskon.

• Det ska aldrig vara ett problem att vara äldsta barnet i en familj, utan istället en fördel att vara storasyskon.

•  Många föräldrar köper en present från det lilla barnet till det äldre, så att inte bara den nyfödda får presenter.

• Be släktingar och vänner att först hälsa på det äldre barnet innan de beundrar den lilla. De får gärna ta med en liten present till det stora barnet också.

• Se till att amningsstunden blir mysig också för det äldre barnet om det är möjligt. Du som pappa kan kanske läsa en bok för den äldre eller leka något riktigt kul ute, eller också kan det äldre barnet kanske få leka med något lugnt bredvid dig som mamma medan du ammar.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...