_MGL7252_Desktop

Börja med napp - eller tumme

Små barn hittar tröst och trygghet i att få suga, vilket gör matstunden till så mycket mer än bara näring och närhet. Det skiljer sig åt hur stort sugbehov bebisar har, några vill ha napp - eller tumme - i munnen hela tiden, medan andra är nöjda om de har det då och då, eller inte alls.

Alla bebisar föds med en sugreflex, den är helt nödvändig för att vi ska få i oss mat när vi är små och många bebisar övar faktiskt på att suga på tummen redan när de ligger i magen. Behovet och reflexen gör att nappen ofta kan bli en stor källa till trygghet. Men alla bebisar vill faktiskt inte ha napp, och alla föräldrar vill inte att deras barn ska ha napp. Napp eller inte; hur det än blir så finns det för- och nackdelar med båda sätten, så känn in vad som passar er familj bäst.

Fördelar att börja med napp

  • Det kan bli enklare att få bebisen att somna eller somna om.
  • Napp ger en viss minskning av risken för plötslig spädbarnsdöd. Varför vet man inte helt säkert men en förklaring kan vara att nappen håller luftvägarna öppna.
  • Det kan bli enklare att trösta bebisen på annat sätt än med mat. Ammas bebisen kan det alltså bli lite smidigare för andra utöver den ammande mamman att trösta.
  • ”Risken” (om man ser det så) att barnet börjar suga på tumme brukar vara mindre om de har en napp till hands. Tumsugning kan nämligen bli svårare att sluta med än napp eftersom att tummen av förklarliga skäl alltid är med. Å andra sidan så är det väldigt få tonåringar (vad vi vet) som suger på tummen, så även tumsugning brukar lösa sig med tiden.

Nackdelar med napp till bebisen 

  • Barn brukar bli väldigt fästa vid sina nappar, vilket inte är så konstigt då de ju är en stor källa till trygghet. Tänk därför på att när barnet ska sluta med napp så behöver du låta det få ta sin tid och respektera att barnet har en stor del av sin tröst och trygghet i den.
  • Nappanvändning lite längre upp i åldrarna brukar inte tandläkaren rekommendera eftersom det påverkar barnets bett (men bettet brukar också gå tillbaka sen, så resonera med ditt barns tandläkare om du funderar över vad som gäller).
  • Tappar bebisen nappen på natten är det vanligt att de vaknar och är ledsna – och det kan bli ett väldigt famlande i mörkret efter att hitta den (ett tips är att det faktiskt finns självlysande nappar för de mörka stunderna).
  • Det gäller att komma ihåg nappen om ni ska iväg eftersom det kan uppstå visst bebismissnöje annars. Vi vill också ge en förvarning om att de små brukar vänja vid sig vid ett visst märke, modell eller material och inte alls säkert godkänner första bästa backup-lösning.
  • Det blir ytterligare en babypryl att inhandla.

Napp till nyfödda?

Råden kring när man kan börja med napp har ändrats av Socialstyrelsen, då det verkar ge visst skydd mot plötslig spädbarnsdöd. Tidigare brukade man få rådet att vänta några veckor innan man gav nyfödda napp men så ser det alltså inte ut längre. Det är lite omtvistat hur snart efter födseln man kan börja med napp och om det egentligen stör amningen. Dessutom är ju alla barn olika vilket bidrar till att det kan vara svårt att med bestämdhet säga vad som är bäst. Men det kan vara en idé, för den som vill amma och vara på säkra sidan, att vänta med att introducera nappen tills bebisen fått koll på sin sugteknik.

Koka nappar?

Kan man rengöra en napp genom att själv suga rent nappen och ska man verkligen koka nappen så ofta som det står på förpackningen? Ja, när det kommer till nappar och rengöring gör alla lite olika och det är mestadels en smaksak vad man själv tycker känns okej. Men det du kan tänka på är ändå att sterilisera nappen när den är ny och kanske med jämna mellanrum under förkylningssäsongen. Får barnet torsk på tungan är det också bra att sterilisera nappar ofta för att förhindra att svampen sprider sig till en ammande mammas bröst. Missa dock inte att pressa ut eventuellt varmt vatten som kan finnas kvar och dubbelkolla att nappen fortfarande är intakt. En del nappar ska dock inte steriliseras genom att kokas, det kan räcka med att hälla kokande vatten på dem och låta ligga - läs på förpackningen och följ tillverkarens instruktioner. 

Det verkar ligga i nappars natur att - förutom att försvinna spårlöst - landa på golvet ganska ofta. När de gör det kan det kanske kännas skönt att tvätta av nappen innan bebisen får tillbaka den, det beror som sagt helt på vad man själv tycker känns okej och vad man trivs med.

Säkerhet och nappförvaring

Hur länge håller en napp? Det är bra att tänka på att även en favoritnapp slits och åldras, och den kan bli en kvävningsrisk för barnet om den inte är hel. Därför ska du alltid själv kolla att nappen är hel, det gör du genom att dra i sugdelen lite grann innan du ger barnet nappen. Det ska heller inte finnas hål eller rivmärken på sugdelen, vilket lätt kan uppstå om barnet tuggar på nappen. En annan sak som är viktigt är att följa tillverkarens rekommendationer om vilken ålder nappen är till för, hur länge den kan användas innan den ska bytas ut, och hur nappen ska förvaras.

Fördelar och nackdelar med att suga på tummen

Att suga på tummen brukar vara lite klurigare för en förälder att reglera, den finns ju liksom där på kroppen hela tiden. Vilket såklart gör tumsugandet så enkel och praktiskt för barnet, men som också gör det svårare att sluta med. Det är dock onödigt att dra på för stora växlar på det, som vi redan har konstaterat så brukar även det lösa sig på sikt. Vill barnet suga på tumme kan det, precis som med napp, vara en fantastisk källa till trygghet. Även tumsugning kan tyvärr påverka barnets bett, så även där är det bra att ha en dialog med tandläkaren. Ibland kan också huden på tummen bli irriterad eftersom den är blöt stora delar av tiden - då får man försöka lufta, läka och försöka prata med barnet om att tummen kan behöva lite ensamtid ibland.


Faktagranskad av Maria Frid, Barnläkare

Dela artikel