190910_libero_ug4_633_desktop

Allt om tandsprickning och bebisens första tänder

Hur märker jag att det är dags för tandsprickning och när ska bebisens första tänder egentligen komma? Här hittar du allt om barns tänder, i vilken ålder de kommer och får reda på varför det är så viktigt att borsta även de små mjölktänderna.

Barns första tänder är de vi kallar mjölktänder. När de först börjar sticka upp ser de nästan ut som små riskorn. Men har du tänkt på att de är mycket vitare än de permanenta tänder som man sen får? De beror på att de har tunnare emalj än våra ”vuxentänder”. Varför det kallas mjölktänder finns lite olika teorier kring, som att de första tändernas vita färg påminner om mjölk eller att ordet kommer från barnets första mat.

När brukar barn få sina tänder?

Många bebisar får sina första tänder i sexmånadersåldern, men det är inget konstigt om det inte blir så för er. Vissa bebisar föds nämligen med tänder medan andra får sina första tänder efter ettårsdagen. Barn som har fyllt tre år brukar vanligtvis ha fått alla sina mjölktänder, och det är ofta runt treårsåldern som man blir kallad till tandläkaren för första gången.

Symptom vid tandsprickning

Små barn påverkas olika av att få tänder. En del verkar inte lägga märke till det alls men andra kan få det lite besvärligt. Det finns några tecken som kan skvallra om att bebisens tänder är på väg, de kan vara att:

  • barnet stoppar handen i munnen ofta..
  • barnet har saliv som rinner.
  • barnet är kinkigt och oroligt.
  • barnet sover och äter lite sämre än det brukar. Det är nämligen vanligt precis vid tandsprickningen.
  • barnet har lite feber. Feber som kommer utan uppenbar anledning (alltså utan koppling till exempelvis förkylning) ska alltid kollas upp med vården för att utesluta andra orsaker.

I vilken ordning kommer barns mjölktänder?

De två framtänderna i underkäken brukar vara de som dyker upp först. Strax därefter brukar de två framtänderna i överkäken komma. Det brukar också vara i ungefär den här ordningen som mjölktänderna sedan tappas, om än några år senare. Efter att över- och undre framtänder har kommit på plats brukar sen två hörntänder på var sida komma, först de övre och sen de undre. Barnet får totalt 20 mjölktänder som är tänkta att hålla flera år framöver.

För den som ammar en bebis som får eller har fått tänder kan det vara allt annat än roligt om bebisen biter i bröstet. Känner du igen dig? Vi har samlat lite tips om vad du kan göra åt saken.

Så kan du hjälpa barnet vid tandsprickning

Om barnet verkar orolig eller ha ont när tänderna kommer kan du försöka med att:

  • Låta barnet ha en egen liten tandborste att gnaga på när det behövs. En barntandborste är toppen att gnugga tandköttet med när det kliar och barnet får tänder. Då lär sig barnet också samtidigt att en tandborste ska vara i munnen och tänder ska borstas.
  • Ge barnet en bitring att tugga på. En del bitringar kan man kyla ned i kylskåpet och det brukar vara skönt att den är lite kall.

När ska man börja med att borsta tänder på barn?

Så fort den första tanden bryter igenom är det dags att ta fram tandborsten och börja borsta, både morgon och kväll. Det är lätt att undra varför man måste borsta tänder som slutligen ändå ska trilla av men det finns flera anledningar till det. Delvis handlar det såklart om att göra tandborstningen till en självklar rutin för barnet, men det är också viktigt att mjölktänderna ska också hålla i många år och eftersom de är tunnare i emaljen är de också känsligare mot karies. Sen är det också så att om barnet får hål i en mjölktand kan det ibland påverka den permanenta tanden som sitter under och det vill man verkligen undvika. Så borsta på morgon och kväll, och använd en fluortandkräm som är anpassad till små barn.

8 Tips om att borsta barns tänder

Det finns barn som älskar att borsta tänderna men de allra flesta föräldrar upplever nog, åtminstone periodvis, att aktiviteten hamnar längst ner på barnets lista över roliga saker. Då kan man behöva lite inspiration för att få det funka bra. Här kommer åtta tips på som kan hjälpa.

  1. Hitta en position att stå eller sitta som känns bekväm, exempelvis i ett föräldraknä.
  2. Använd en mjuk tandborste.
  3. Välj en barntandkräm med fluor. Sätt på ungefär så mycket som ryms på barnets lillfingernagel. Undvik också att ge vatten efteråt eftersom tandkräm gör mer nytta om den får vara kvar i munnen.
  4. När barnet blir lite äldre är det visserligen så att tandborstningen ska få ta lite tid (ungefär 2 minuter) men för riktigt små barn är det bättre att försöka borsta alla tänder snabbt så barnet inte hinner tröttna innan du hunnit igenom alla tänderna.
  5. Låt barnet prova att själv hålla i tandborsten. Även om hen till en början bara suger eller tuggar på tandborsten är det bra att vänja sig vid att ha den i munnen.
  6. Det mesta blir roligare med en sång, så sjung en tandborstningssång.
  7. Du kan också testa att sätta barnet framför en spegel så att det kan se vad som händer.
  8. Om barnet inte är alltför trött och eller på dåligt humör vid borstningen så brukar det gå lättare.

Om barnet slår ut eller skadar en tand

Om ditt barn slår i sina tänder så är det bra att kolla upp det hos tandläkaren – även om det gäller mjölktänderna som ändå ska tappas sen. Ibland kan nämligen en smäll påverka tanden som sitter under vilket brukar synas först många år senare. Missa inte att kontakta ditt försäkringsbolag om tanden får en smäll eftersom skadan måste finnas dokumenterad om ni ska få ersättning för eventuell skada senare. Det kan vara bra att veta om att en mjölktand som är helt utslagen aldrig ska försöka sättas tillbaka eftersom det kan skada den permanenta tanden som finns under. Kontakta en tandläkare istället så att de får kolla i barnets mun och framförallt säkerställa så att den permanenta tanden under inte har tagit skada i samband med att mjölktanden slogs ut.

När börjar man tappa mjölktänderna?

När ett barn är nånstans mellan 5 och 7 år brukar den första mjölktanden ramla ut. Sen fortsätter de att falla, växlingen från mjölktänder till permanenta tänder brukar ofta pågå fram till tonåren.

Dela artikel